Ενωμένοι ενάντια στο κλείσιμο των ΚΕΘΕΑ και τη δημιουργία του Ε.Ο.Π.Α.Ε.

Ενωμένοι ενάντια στο κλείσιμο των ΚΕΘΕΑ και τη δημιουργία του Ε.Ο.Π.Α.Ε.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Νικολάου

Την ανησυχία τους για το μέλλον των προγραμμάτων απεξάρτησης εκφράζουν το προσωπικό, οι συμμετέχοντες στα προγράμματα και οι γονείς τους εν όψει του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που προβλέπει τη σύσταση του «Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (Ε.Ο.Π.Α.Ε.) και ζητούν την απόσυρσή του.

Όπως υποστηρίζουν το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Υγείας απειλεί τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της πρόληψης και της απεξάρτησης στην Ελλάδα. “Το σχέδιο νόμου που έχει διαρρεύσει οδηγεί σε μια κατάργηση όλων των μέχρι σήμερα γνωστών και εγκεκριμένων υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας”, σημειώνει ο υπεύθυνος του προγράμματος απεξάρτησης Αργώ ΨΝΘ Στέλος Γκιουζέπας. Πρόκειται για τον ΟΚΑΝΑ, τα ΚΕΘΕΑ, τις υπηρεσίες των ψυχιατρείων των δημοσίων νοσοκομείων των Δημοσίων Νοσοκομείων, το 18άνω και όλων των κέντρων πρόληψης. Ταυτόχρονα όπως υπογραμμίζει ο κ. Γκιουζέπης το σχέδιο νόμου προβλέπει ενίσχυση και ενθάρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Ο ίδιος ωστόσο τονίζει πως οι άνθρωποι των ΚΕΘΕΑ δεν είναι άκριτα αντίθετοι στην αλλαγή ωστόσο θεωρούν αναγκαία τη διαβούλευση της πολιτείας με τις δομές.

“Αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς, χωρίς διάλογο, χωρίς να λάβουν υπόψιν τις ανησυχίες μας”, τονίζει πρόεδρος Συλλόγου Γονέων ΚΕΘΕΑ Ιθάκη και φίλων Ευστρατουδάκη Κική. “Με το ισχύον καθεστώς ο εξαρτημένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το πρόγραμμα που του ταιριάζει”, δήλωσε ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως “οι οικογένειες των εξαρτημένων είναι διαλυμένες οικογένειες” στις οποίες οι υπάρχουσες δομές προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.

“Το σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στα θεραπευτικά προγράμματα”, τονίζει ο υπεύθυνος των προγραμμάτων για την ΒΕ ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, Προμηθέας, Κιβωτός Αντώνης Ραπτόπουλος. “Δεν υπάρχει καμία πρόνοια στο να εξηγηθούν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση”, τονίζει. Όπως μάλιστα εξηγείται το πρόβλημα της εξάρτησης “ιατρικοποιείται” και υποβαθμίζεται ο ρόλος των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που οδηγούν σε αυτό.

“Για παράδειγμα οι απόφοιτοί μας που συμμετέχον αποτελούν θετικό πρότυπο για τους συμμετέχοντες στα προγράμματα και με το νέο σχέδιο νόμου δεν θα μπορούν να συμμετέχουν” σημείωσε η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ Ανάδυση και εκπρόσωπος των εργαζομένων Εύη Μαυροπούλου.

Οι εργαζόμενοι των ΚΕΘΕΑ, συλλογικότητες και άνθρωποι που εμπλέκονται στο πεδίο της πρόληψης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων διοργανώνουν ανοιχτό συνέδριο την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προκειμένου να ανοίξουν τον διάλογο αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και καλούν την πολιτεία να λάβει μέρος στον διάλογο και να μην γίνει η κατάθεση του νομοσχεδίου χωρίς διαβούλευση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top