ΕΡΓΟΣΕ: Τρία σιδηροδρομικά έργα 2,1 δισ € στη Βόρειο Ελλάδα

ΕΡΓΟΣΕ: Τρία σιδηροδρομικά έργα 2,1 δισ € στη Βόρειο Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Πακέτο έξι μεγάλων σιδηροδρομικών έργων, συνολικού ύψους 3,3 δις. ευρώ, ενέκρινε εχθές το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ, όπως πληροφορήθηκε το GRTimes.gr. Σε αυτό, περιλαμβάνονται τρία πολύ σημαντικά έργα για τη Βόρειο Ελλάδα, προϋπολογισμού 2,137 δις. ευρώ.

Στα έργα αυτά, που θα εκτελεστούν με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, ξεχωρίζει ως το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό, η λεγόμενη Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία, δηλαδή η σύνδεση της Θεσσαλονίκης, με τμηματική νέα χάραξη, με το λιμάνι της Καβάλας και τους Τοξότες Ξάνθης. Πρόκειται για έργο που το κόστος του έχει εκτιμηθεί στα 1,3 δις. ευρώ και το οποίο θα δώσει μία σημαντικότατη προοπτική ανάπτυξης στον εμπορικό λιμένα της Καβάλας, που σημειωτέον είναι υπό παραχώρηση με το διαγωνισμό που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ και βρίσκεται στη Β’ και τελική φάση του.

Η γραμμή Αλεξανδρούπολη- Ορμένιο

Το δεύτερο επίσης πολύ μεγάλης σημασίας έργο που αφορά ένα ακόμη λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας, στο οποίο έχουν στραφεί τα βλέμματα επενδυτών, είναι αυτό της Αλεξανδρούπολης. Το σιδηροδρομικό έργο που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στον Ο.Λ.Α. (πωλείται το 67% της α.ε.) είναι αυτό της αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη- Ορμένιο.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 815 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης και τη βελτίωση της υφιστάμενης γραμμής σε όλο το μήκος μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο σχέδιο σύνδεσης των λιμανιών του Αιγαίου με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Νέα σύνδεση ΟΛΘ και Δυτικός Προαστιακός

Το τρίτο έργο, το οποίο μάλιστα είναι ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τη Θεσσαλονίκη, αφορά αφ’ ενός τη σύνδεση του container terminal του OΛΘ με το σιδηροδρομικό δίκτυο, δηλαδή μία νέα σύνδεση πέραν της υφιστάμενης. Μαζί με το έργο αυτό, θα εκτελεστεί και το πολυσυζητημένο city rail, ο Δυτικός Προαστιακός της Θεσσαλονίκης. Βάσει εκτιμήσεων, ο προϋπολογισμός του έργου αυτού είναι στην περιοχή των 22 εκατ. ευρώ.

Συμποσούμενα τα τρία μεγάλα αυτά σιδηροδρομικά έργα, έχουν συνολικό κόστος υλοποίησης που ξεπερνάει τα 2,1 δισ. ευρώ.

Όπως όμως προαναφέρθηκε, τα 3,3 δις. ευρώ αφορούν έξι έργα, τα οποία στοχεύουν στη σύνδεση του σιδηροδρόμου με σημαντικούς λιμένες της χώρας.

Έτσι, το πακέτο των έξι έργων συμπληρώνεται με:

-Σύνδεση του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος με το λιμάνι της Ραφήνας, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

-Σύνδεση του «Ελ. Βενιζέλος» με το λιμάνι του Λαυρίου, προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ.

Οι συνδέσεις με Ραφήνα και Λαύριο θα γίνουν με επεκτάσεις του Προαστιακού

-Σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με το λιμάνι της Πάτρας (Ρίο-  Λιμένας Πάτρας), έργο που θα ολοκληρώσει τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Πάτρας. Η διπλή αυτή σιδηροδρομική γραμμή από το Ρίο ως το Λιμάνι της Πάτρας, έχει προϋπολογιστεί στα 514 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εστιάζει πλέον στην ανάπτυξη του Σιδηροδρόμου, τόσο σε ό,τι αφορά τις επιβατικές, όσο και τις εμπορευματικές μεταφορές

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top