“Έρχεται” γλυπτό του Κωστή Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη

“Έρχεται” γλυπτό του Κωστή Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Η τοποθέτηση ενός έργου του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου και γλύπτη, Κωστή Γεωργίου, στον χώρο πρασίνου έναντι του Δημαρχιακού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση, πρόκειται για το γλυπτό με τίτλο «METEORON» και η σύνθεσή του θα έχει ως εξής:

Θα αποτελείται από 12 μορφές χυτευμένες σε αλουμίνιο και χρωματισμένες σε κόκκινο χρώμα υψηλής ανθεκτικότητας. Οι μορφές θα αναπτύσσονται και θα περιπλέκονται μεταξύ τους επί κατακορύφου άξονα και μεταξύ αυτών θα παρεμβάλλονται σωλήνες, που μαζί με τις μορφές θα συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα. Θα τοποθετηθεί επί μαρμάρινης βάσης (σχέδιο του ιδίου του γλύπτη), διαστάσεων 2.00 (ύψος) x1.40×1.40m, ενώ η κατασκευή της θα γίνει υπό την επίβλεψη και ευθύνη της Δ/νσης Κατασκευών & Συντηρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας. Οι διαστάσεις του γλυπτού στην πλήρη ανάπτυξή του, θα είναι 1.40 x 1.40 μέτρα πλάτος και το τελικό του ύψος, μαζί με την βάση, θα είναι 10-11 μέτρα ενώ το βάρος της γλυπτικής σύνθεσης υπολογίζεται περίπου στα 350-400 κιλά.

Το γλυπτό αποτελεί δωρεά από το “Κτήμα Γεροβασιλείου Α.Ε.”, ενώ ο χώρος που θα τοποθετηθεί έχει προταθεί τόσο από τον καλλιτέχνη όσο και από τον δωρητή και έχει την σύμφωνη γνώμη της  αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι, οι εργασίες – πλην της κατασκευής του γλυπτού – θα εκτελεστούν με μέριμνα και δαπάνες του Δήμου Θεσσαλονίκης και τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές για έργα σε κοινόχρηστους χώρους.

Ποιος είναι ο Κωστής Γεωργίου

Ο Κωστής Γεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956.

Υπήρξε μαθητής του Δημήτρη Μυταρά και του Δημοσθένη Κοκκινίδη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Peter de Francia στη Royal College of Fine Arts του Λονδίνου.

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις σε πολύ σημαντικές γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο (Μουσείο Abbeye de Neumunster-Λουξεμβούργο, 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, Kouros Gallery-Νέα Υόρκη, Νiederhauser Gallery-Λωζάνη, Alla Rogers Gallery – Oυάσινγκτον, Barbara Von Stechow Gallery-Φρανκφούρτη, Τokyo Art Expo 92 κλπ.), ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 300 ομαδικές εκθέσεις (Μουσείο Γουλανδρή-Άνδρος, Hyogo Museum of Modern Art-Ιαπωνία, Art Texas 2001, Absolute Americana Museum-Φλώριντα κλπ.).

Έργα του Κωστή Γεωργίου βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλα έχουν δημοπρατηθεί στα Bonhams και τα Sotheby’s του Λονδίνου. Tο 1993 βραβεύθηκε στην Τριενάλε της Οσάκα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ