ΕΣΑμεΑ: Άμεση ανάγκη ο εμβολιασμός κατ’ οίκον των ατόμων με αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: Άμεση ανάγκη ο εμβολιασμός κατ’ οίκον των ατόμων με αναπηρία

Βασικά ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους με αναπηρία ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών, τέθηκαν σε στελέχη της κυβέρνησης, όπως στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, την υφυπουργό αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώθηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και το Ινστιτούτο ΙΝ-ΕΣΑμεΑ με την υποστήριξη του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠ Αθηνών”. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Συντονιστής της συζήτησης στην οποία όλα τα ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος, ήταν ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος μιλώντας στο GRtimes.gr αναφέρθηκε στη συνεργασία των φορέων με την Πολιτεία έτσι ώστε να ο εμβολιασμός των ανθρώπων με αναπηρία να γίνεται κατ’ οίκον. Χθες, για το ίδιο αυτό θέμα στάλθηκε και σχετική επιστολή από την ΕΣΑμεΑ προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. 

“Ήταν μια ημερίδα με 5.500 περίπου επισκέπτες, που διοργανώσαμε, προκειμένου να αναδείξουμε τα ζητήματα που υπάρχουν και να δώσουμε μια ευκαιρία στους υπεύθυνους να απαντήσουν. Αυτό που ειπώθηκε είναι πως πρόκειται για μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι αρμόδιοι υπουργοί ζήτησαν από εμάς να υποδείξουμε τα κενά και ζήτησαν τη συνεργασία μας, ενώ μας ξεκαθάρισαν ρητά πως όποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο στο σπίτι του, είτε στα Κέντρα Υγείας, μπορεί να το κάνει. Τονίσαμε ότι προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί δημοσίως τι είδους ιεράρχηση υπάρχει και αυτό πρέπει να γίνει, καθώς υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που αδυνατούν να φτάσουν στα κέντρα εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους και μας απάντησαν ότι ο εμβολιασμός θα γίνει κατ’ οίκον” τόνισε αρχικά ο κ. Βαρδακαστάνης. 

Επιπλέον στάθηκε στο ζήτημα των ανθρώπων “που ανήκουν στην ηλικία των 85+ και έχουν λάβει μήνυμα για ραντεβού το Σάββατο, γιατί θέλουν να εμβολιαστούν, ωστόσο δεν μπορούν να απαντήσουν ναι ή όχι στο αίτημα, διότι αδυνατούν να μετακινηθούν.  Δεν θα πρέπει το σύστημα να δημιουργήσει μια δυνατότητα να εμβολιαστεί κανείς, γιατί έχει αδυναμία να προσέλθει; Αυτό θα αποτελούσε διευκόλυνση σίγουρα. Τη στιγμή μάλιστα που είναι δεδομένο, ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις είναι από τις ομάδες πληθυσμού που έχουν αντιμετωπίσει πολλά δεινά από την πανδημία” τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.

Και προσθέτει ότι “σε κάθε περίπτωση έχει ήδη προτεραιοποιηθεί ο εμβολιασμός ατόμων με αναπηρία σε κλειστά ιδρύματα περίθαλψης, οι ωφελούμενοι και οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ, οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις όπως διαβητικοί, νεφροπαθείς, άνθρωποι με θαλασσαιμία. Βέβαια είναι σαφές ότι ο καθένας πριν προχωρήσει σε εμβολιασμό θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του. Επίσης τονίσαμε χθες ότι το εμβόλιο δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωση. Δικαίωμα προς τον εαυτό μας και ταυτόχρονα υποχρέωση προς το περιβάλλον μας. Αν ο καθένας το σκεφτεί με αυτόν τον τρόπο, έτσι θα χτιστεί η αλυσίδα της ευθύνης και της αλληλεγγύης”. 

Ζητήσαμε έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση 

Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν επίσης κατά την διάρκεια της ημερίδας ήταν και το θέμα της πληροφόρησης. “Αυτό το τονίσαμε ιδιαίτερα. Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, όμως η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τους πολίτες από τα fake news και την παράπληροφόρηση. Φυσικά είναι νωρίς. Την Κυριακή θα κλείσουμε μόλις 22 ημέρες, ενώ προς το παρόν ούτε τα εμβόλια υπάρχουν, ούτε θα μπορούσε ο μηχανισμός μιας οποιασδήποτε χώρας να το προβλέψει τόσο άμεσα κάτι τέτοιο. Ωστόσο, είναι ένα μεγάλο εγχείρημα για την ασφάλεια και νομίζω ότι και οι αρχές πρέπει να το αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο” σημείωσε ο Ι. Βαρδακαστάνης. 

Ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά “όπως για παράδειγμα η προσβασιμότητα στα Κέντρα Εμβολιασμού, η ενημέρωση των πολιτών στη νοηματική και όλα αυτά που απαιτούν μια διαδικασία, αλλά θα πρέπει να γίνονται”. 

Διαδικτυακή συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΚ Ντ. Σασόλι 

Στο μεταξύ την ευκαιρία να συζητήσει τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εξασφάλιση της προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων των 100 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών με αναπηρία είχε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ με την ιδιότητα του προέδρου στο European Disability Forum, είχε ο Ι. Βαρδακαστάνης με τον ομόλογό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νταβίντ Σασόλι. 

Στη διαδικτυακή αυτή συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι προτεραιότητες του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, καθώς επίσης και ο αντίκτυπος της Covid-19 και η επικείμενη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. 

“Σας χρειαζόμαστε. Πρέπει να αυξηθεί η ικανότητα των θεσμικών οργάνων να αντιδρούν. Όλες οι πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να περιλαμβάνουν την προσέγγιση των δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρία. Πρέπει να είμαστε οι πρωταθλητές σε αυτόν τον τομέα για να οδηγήσουμε την πρόοδο” τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σασόλι. 

Από την πλευρά του ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε τον δραματικό αντίκτυπο που προκαλεί η πανδημία της Covid-19 στα άτομα με αναπηρία, στις οικογένειές τους και στα δίκτυα υποστήριξής τους, με τον πρόεδρο Σασόλι να συμφωνεί προσθέτοντας ότι δεν έχουν όλοι επηρεαστεί εξίσου από την πανδημία. “Λόγω της κρίσης της πανδημίας, παρατηρούμε πάρα πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των ατόμων με αναπηρία, που έχουν μέχρι και θανατηφόρες συνέπειες. Αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν. Το Κοινοβούλιο της ΕΕ, ως πραγματικά αντιπροσωπευτικός θεσμός των Ευρωπαίων πολιτών, πρέπει να ερευνήσει τα γεγονότα διεξοδικά και να αποτρέψει αυτό να ξανασυμβεί”. 

“Ζούμε σε μια εποχή που μπορεί να δαμάσει και την ψυχή του πιο δυνατού ανθρώπου. Γι΄ αυτό απαιτείται νηφαλιότητα, ώστε να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι για την κοινωνία” τόνισε εν κατακλείδι στο GRtimes.gr ο Ι. Βαρδακαστάνης. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ