Επιστολή προς την ΠΟΜΕΝΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών) και τους βουλευτές Θεσσαλονίκης απέστειλε η ΕΣΠΕΕΘ (Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης) με κεντρικό θέμα την εμπλοκή του στρατιωτικού προσωπικού στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Η παρέμβαση της ΕΣΠΕΕΘ έρχεται σε συνέχεια των ερωτήσεων που δέχεται η Ένωση από τα μέλη της με αφορμή την προφορική Διαταγή ετοιμότητας 2 ωρών, καθώς και τη σχετική Διαταγή για τη διαμονή εντός των Μονάδων τους, των Στελεχών εκείνων που εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης».
Κωδικοποιώντας τους προβληματισμούς των μελών της η ΕΣΠΕΕΘ θέτει 6 ερωτήματα και παρακαλεί την ΠΟΜΕΝΣ και τους βουλευτές Θεσσαλονίκης -προς τους οποίους κοινοποιείται το έγγραφο- «για τις κατά την κρίση ενέργειές τους».
Ειδικότερα η ΕΣΠΕΕΘ ερωτά τα εξής:
1. Υπάρχει ανάλογη υψηλή ετοιμότητα (με τη μορφή που υπάρχει στις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδίως στον Στρατό Ξηράς) των λοιπών φορέων του δημοσίου (Δήμοι, Περιφέρειες, Υγειονομικές υπηρεσίες, κτλ), που άπτονται άμεσα με την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης»;
2. Έχουν ληφθεί υπόψη οι προσωπικές ή οι οικογενειακές υποχρεώσεις των Στελεχών; Παράμετρος που πιθανόν να επηρεάζει την ψυχολογία του προσωπικού.
3. Έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι, μετά από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, την καθολική συμμετοχή των ΕΔ στην πρόληψη πυρκαγιών με την εκπομπή των περιπόλων πυρασφάλειας για την αντιπυρική περίοδο από 1 Μαΐου 2023 έως και 30 Σεπτεμβρίου 2023, ότι το σύνολο των Στελεχών δεν έχει λάβει μεγάλο μέρος των αδειών που δικαιούται και επίκειται σε τρεις μήνες η λήξη του έτους; «Σε συνδυασμό του παραπάνω, πρόσφατα έχει αποφασιστεί πλέον η άμεση και καθολική εμπλοκή του προσωπικού των ΕΔ στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με πιθανότητα την μη δυνατότητα λήψης των αδειών από το σύνολο των Στελεχών», προστίθεται στην επιστολή.
4. Έχει εξασφαλιστεί ή έχει γίνει σχετική μνεία για θέματα οικονομικής αποζημίωσης των συμμετεχόντων Στελεχών, διότι η εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» αποτελεί ειδικό σχέδιο; (βλ. Σχέδιο Αντιμετώπισης Μεταναστευτικών Ροών).
5. Έχει ληφθεί σχετική μνεία για κάλυψη λειτουργικών αναγκών, όπως χώροι διαμονής, σίτισης, ανάπαυσης, των συμμετεχόντων Στελεχών;
6. Έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα εκτίμησης κινδύνου, φυσικής ασφαλείας και ασφαλείας κατά την μετάβαση των οχημάτων/μέσων και του προσωπικού, θέματα ΔΜ χώρου τελικού προορισμού;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε Πευκί, Ροβιές και Μαντούδι ο Β. Κικίλιας
Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 στο Σωτήριο – «Απομακρυνθείτε προς Λάρισα»