ΕΣΘ: Αύριο η «πρώτη» των εκπτώσεων-Δύσκολη περίοδος για προσδοκίες λέει ο πρόεδρος

ΕΣΘ: Αύριο η «πρώτη» των εκπτώσεων-Δύσκολη περίοδος για προσδοκίες λέει ο πρόεδρος

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Αμέσως μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου και σε μια προσπάθεια να ορθοποδήσει η αγορά μετά το νέο κύμα κορωνοϊού που πλήττει τη χώρα, ξεκινούν από αύριο Δευτέρα (10/1) οι χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 28/2.

«Σε ένα γενικότερο πλαίσιο υπάρχει μια ελπίδα, όμως η ελπίδα αυτή καλείται να επιζήσει εν μέσω μιας δύσκολης εξίσωσης. Οι γιορτές από κάθε άποψη ήταν απαθείς για τον κόσμο και πολύ φοβάμαι ότι έτσι θα κυλήσουν και οι εκπτώσεις» τονίζει στο GRTimes ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ενόψει της αυριανής πρεμιέρας.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν κόσμο τρομαγμένο, με ένα κόσμο χωρίς χρήματα που καλείται να πληρώσει και άλλες βασικές ανάγκες σε υψηλότερες τιμές μετά από δώδεκα χρόνια κρίσεων. Ελπίζουμε σε μια μικρή ανάκαμψη, ωστόσο η περίοδος επαναλαμβάνω δεν είναι ιδανική και δεν χρειάζεται να δημιουργούμε ελπίδες και προσδοκίες. Το πρώτιστο είναι να αποφύγουμε τον κορωνοϊό, μέχρι να τελειώσει» συμπληρώνει.

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, ο Παντελής Φιλιππίδης ξεκαθαρίζει ότι «έτσι όπως έχουν εξελιχθεί οι εκπτώσεις, τα εμπορεύματα θα πωλούνται κάτω του κόστους. Δε νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια σε επαγγελματίες για κοροϊδίες και απάτες» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ανοικτά τα καταστήματα την επόμενη Κυριακή (16/1) – Οι οδηγίες του ΕΣΘ

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι την ερχόμενη Κυριακή (16/1) τα καταστήματα προαιρετικά θα είναι ανοικτά, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ ενόψει της έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων αναφέρει τα εξής:

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …% έως …%). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Με βάση τον Νόμο 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top