Εστίαση: Έρχεται χειμώνας με τουλάχιστον -40% στον κύκλο εργασιών

Εστίαση: Έρχεται χειμώνας με τουλάχιστον -40% στον κύκλο εργασιών

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Για χειμώνα με “μίνι lockdown” στην εστίαση κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι του κλάδου που διαμαρτύρονται για το πλάνο επτά μηνών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο οι ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν εκτός κλειστών χώρων. “Ξεκινήσαμε ήδη από τώρα με μείωση του κύκλου εργασιών” τονίζει στο GRTimes.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Για εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, οι οποίοι διαπιστώνουν πως η απαγόρευση ανεμβολίαστων στους εσωτερικούς χώρους που θα διαρκέσει έως και τον Μάρτιο, θα τους στερήσει ένα τουλάχιστον 40% από τον κύκλο των εργασιών τους.

Μιλώντας στο GRTimes.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, ανέφερε πως ήδη από το καλοκαίρι οι κλειστοί χώροι ήταν άδειοι, καθώς όλοι προτιμούσαν τους εξωτερικούς, παρόλο που μέσα είχε κλιματισμό και έξω θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς κελσίου. Και αυτό γιατί όπως είπε, σχεδόν ένας στους δύο είναι ανεμβολίαστος, οπότε στις παρέες πχ των τεσσάρων ατόμων, εάν κάποιος δεν είχε εμβολιαστεί, όλοι καθόντουσαν έξω.

Αυτό όπως είπε ο κ. Επιτροπίδης, τον χειμώνα με το κρύο και τις κακές καιρικές συνθήκες θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία καθώς τα καταστήματα εστίασης που θα λειτουργούν με κλειστούς χώρους, θα απευθύνονται ουσιαστικά μόνο στο 60% του πληθυσμού, όσοι αναμένεται να είναι και οι εμβολιασμένοι.

“Τον χειμώνα αυτό θα είναι το μεγάλο πρόβλημα. Είναι ένα mini lock down για την εστίαση. Ξεκινάμε ήδη από τώρα μέχρι και τον Μάρτιο, με μια μείωση του κύκλου εργασιών στην εστίαση και απευθυνόμενοι μόνο σε μια μερίδα ανθρώπων” είπε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ, εκτίμησε πως το συγκεκριμένο πλάνο λειτουργίας που αποφάσισε η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο για τα καταστήματα και για αυτόν τον λόγο όπως είπε, οι επιχειρηματίες του κλάδου θα ζητήσουν οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση που θα αφορά στα ενοίκια τους, αλλά και στη μείωση του ΦΠΑ, για τα αλκοολούχα ποτά στο 13% και για τον καφέ και το φαγητό στο 6%.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των νέων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από 13/9/2021 έως και τον Μάρτιο 2022, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, οι εργαζόμενοι στην εστίαση υποχρεούται να κάνουν δύο rapid test κάθε εβδομάδα με δικό τους κόστος, ενώ θα συνεχιστεί ο έλεγχος από τους επιχειρηματίες, των πιστοποιητικών εμβολιασμού στις εισόδους των καταστημάτων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top