Εστίαση: Οι εικόνες συνωστισμού δείχνουν…άνοιγμα στις 19/4

Εστίαση: Οι εικόνες συνωστισμού δείχνουν…άνοιγμα στις 19/4

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Οι εικόνες συνωστισμού που σημειώθηκαν έξω από μπαρ και καφετέριες κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύουν ότι η εστίαση πρέπει να ανοίξει δηλώνει στο GRTimes ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ.

«Αυτό που θεωρούμε είναι ότι η εστίαση πρέπει επιτέλους να ανοίξει στα μέσα Απριλίου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα σαν αυτά που είδαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Είναι φανερό πλέον, ότι ο κόσμος έχει αγανακτήσει και το lockdown δεν τηρείται» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Εξάλλου – όπως προσθέτει ο κ. Επιτροπίδης – «οι επαγγελματίες της εστίασης έχουν αποδείξει και στο παρελθόν, ότι τηρούν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού και μπορούν να παρέμβουν έτσι ώστε να μην σημειωθεί συνωστισμός».

Self – Test για όλους τους εργαζόμενους

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης αναφέρθηκε και στην διενέργεια self – test για όλους τους εργαζόμενους στην εστίαση, σημειώνοντας ότι έτσι θα «γίνεται καλύτερος έλεγχος για τα καταστήματα και δεν θα υπάρχουν εστίες μετάδοσης», ενώ σχετικά με το αν υπάρχουν στοιχεία αθέμιτου ανταγωνισμού με βάση τις εικόνες του Σαββατοκύριακου, πρόσθεσε πως «από τη στιγμή που το 40% των επαγγελματιών στον χώρο της εστίασης δεν πήρε την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και 6, δεν έχει άλλο τρόπο να επιβιώσει . Δεν ευθύνονται τα καταστήματα take away και delivery γι’ αυτό που έγινε. Μη στοχοποιούμε άδικα τους επαγγελματίες, γιατί και στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στην παραλία, όπως και σε άλλα σημεία της πόλης, το ίδιο ακριβώς συνέβη. Και εκεί δεν υπάρχει ευθύνη κανενός καταστηματάρχη αλλά της κυβέρνησης» τονίζει χαρακτηριστικά.

Να ανοίξουν και οι εσωτερικοί ημι-υπαίθριοι χώροι

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ανοίγματος, ο Μιχάλης Επιτροπίδης τόνισε στο GRTimes ότι πέρα από τους εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να επιτραπεί και η χρήση του εσωτερικού ημι-υπαίθριου χώρου για όσα καταστήματα τον διαθέτουν.

«Εμείς αυτό που προτείνουμε ξεκάθαρα είναι άνοιγμα της εστίασης στις 19 Απριλίου. Είναι μια πολύ καλή ημερομηνία, καθώς οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλές και δεν θα χρειαστεί ούτε κλιματιστικά να ανοίξουν αλλά ούτε και σόμπες εξωτερικού χώρου. Πράγματα δηλαδή, που έχουν ένα κόστος για τον καταστηματάρχη. Επίσης προτείνουμε να διατεθούν στον κόσμο και οι εσωτερικοί ημι-υπαίθριοι χώροι. Για να δώσω ένα παράδειγμα, ένα μαγαζί στο κέντρο που διαθέτει 16 τ.μ. εξωτερικού χώρου μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 8 άτομα. Με τα πάγια έξοδα να τρέχουν (ενοίκιο, ρεύμα) αυτό το κατάστημα δεν θα είναι βιώσιμο και καλύτερα να μη λειτουργήσει. Αν όμως έχει τη δυνατότητα να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του, τότε ο χώρος αυτός θεωρείται εσωτερικός ημιυπαίθριος και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Εμείς δεν θέλουμε ούτε αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά ούτε και εστίαση δύο ταχυτήτων» σημείωσε.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ