Εστίαση: “Μπήκαμε σε μίνι lockdown μέχρι τον Μάρτιο”

Εστίαση: “Μπήκαμε σε μίνι lockdown μέχρι τον Μάρτιο”

Από το “οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες” σε “μίνι lockdown μέχρι και τον Μάρτιο” μπαίνει η εστίαση από σήμερα, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ και ζητώντας ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση προκειμένου να μη προστεθούν και άλλα” λουκέτα” και χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης 

“Υπάρχει ένα “μίνι lockdown” για την εστίαση έως τις 31 Μαρτίου. Έχουμε φύγει από το “οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες” που μας έλεγαν από την αρχή της πανδημίας και έχουμε πάει στο “οι επόμενοι έξι μήνες είναι κρίσιμοι” για την εστίαση”, τονίζει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr, ο  ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, προσθέτοντας πως “αυτή τη στιγμή μας ζητούν να δουλέψουμε μόνο με τον μισό πληθυσμό κάτι το οποίο δεν γίνεται”.

Ο ίδιος επισημαίνει, ότι από σήμερα που αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και μόλις αρχίσει ο καιρός να αλλάζει με πτώση θερμοκρασίας και βροχοπτώσεις, θα υπάρξει τεράστια πτώση τζίρου αφού κάνεις δε θα μπει στη διαδικασία να φορέσει το μπουφάν για να κάτσει για φαγητό σε ένα κατάστημα. “Ακόμα και ένας στους τέσσερις να είναι ανεμβολίαστος, θα πρέπει να καθίσουν έξω. Άρα το ποσοστό των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων που δε θα επισκεφτούν τους εσωτερικούς χώρους αυξάνεται κατά 80%, κάτι που σημαίνει ότι τα καταστήματα θα υπολειτουργούν από τη στιγμή που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο το 20%”, τονίζει ο κ. Επιτροπίδης.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, σε κλειστούς χώρους εστίασης  (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπορούν να μπαίνουν από σήμερα μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Παράλληλα, με τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ, απαραίτητο θα είναι και για τους ανήλικους από 12 ετών και πάνω το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, προκειμένου να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης.

Με τα μέτρα να αποτελούν μια ακόμη δύσκολη δοκιμασία για τον κλάδο, οι εκπρόσωποι της εστίασης ζητούν ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν και να μην υπάρξουν και άλλα λουκέτα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Ένωση με υπόμνημά της ζήτησε από την προηγούμενη εβδομάδα την απαλλαγή ενοικίου από τον Οκτώβριο που θα ξεκινήσει να αλλάζει ο καιρός. “Υπάρχουν καταστήματα εστίασης που δεν ανοίξανε καν στις 3 Μαΐου, καθώς δεν έχουν εξωτερικούς χώρους για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται από την κυβέρνηση ανοιχτοί”, επισημάνει ο κ. Επιτροπίδης, υπογραμμίζοντας θα έπρεπε και θα πρέπει να αποζημιωθούν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι στην εστίαση  αφού στους εξωτερικούς χώρους μπορούν να εξυπηρετηθούν κανονικά εμβολιασμένοι και μη.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top