Εστίαση Θεσσαλονίκη: Περίπου 1.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή άλλαξαν χέρια μέσα στην πανδημία

Εστίαση Θεσσαλονίκη: Περίπου 1.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή άλλαξαν χέρια μέσα στην πανδημία

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Τη στιγμή που η πανδημία έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά της, στις επιχειρήσεις εστίασης της Θεσσαλονίκης, μια νέα κρίση που έχει να κάνει με την ακρίβεια, έρχεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες των καταστηματαρχών, για μια καλή χρονιά, με αυξημένους τζίρους.

Όπως μάλιστα αναφέρει στο GRTimes ο γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ της Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, «κατά την πρόσφατη εκκαθάριση που κάναμε για να δούμε που βρισκόμαστε αναφορικά με τα μέλη μας, διαπιστώσαμε ότι περίπου το 50% των επιχειρήσεων εστίασης στην πόλη, είτε έχουν κλείσει, είτε έχουν αλλάξει χέρια στο διάστημα της πανδημίας».

Πρόσθεσε δε, ότι από «τα 1.400 μέλη που είχαμε στην Ένωση, οι 500 επιχειρήσεις έχουν αλλάξει χέρια. Δεν είναι ωστόσο, όλοι μέλη μας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι στο διάστημα της πανδημίας, έχουν υποστεί μεταβολές τουλάχιστον 1.000 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη».

Πιο χαμηλά τα ποσοστά σε σχέση με το 2021

Την ίδια ώρα, τα καταστήματα εστίασης συνεχίζουν να στενάζουν κάτω από το βάρος των συνεχόμενων αυξήσεων στα ήδη πρώτης ανάγκης, με τον κ. Επιτροπίδη να σημειώνει ότι «αν και τα αρχικά μηνύματα ήταν αισιόδοξα, τα νούμερα το τελευταίο διάστημα είναι γενικώς πεσμένα και πλέον δεν έχουν καμία σχέση ούτε καν με το 2021».

«Ο κόσμος δεν επιλέγει πλέον να βγει, προκειμένου να κρατήσει χρήματα για τις βασικές του ανάγκες, ενώ και όταν ακόμη αποφασίσει να το κάνει δεν προχωρά σε μεγάλη κατανάλωση. Οι πελάτες είναι πολύ μετρημένοι, ο κόσμος βιώνει ήδη τις επιπτώσεις της ακρίβειας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Περιμένουμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης περιμένουν ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση, ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στον τομέα των τιμολογίων του ρεύματος. «Υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες κυριολεκτικά έχουν «γονατίσει» από τις αυξήσεις στο ρεύμα. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Και όταν λέμε στήριξη, δεν εννοούμε φυσικά επιδοτήσεις της τάξεως των 65 ευρώ, αλλά κάτι πολύ πιο ουσιαστικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Με βόλτα και καφέ στην παραλία «έπιασαν τον Μάη» οι Θεσσαλονικείς που έμειναν… πίσω (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top