Εστιατόρια – Κέντρα ψυχαγωγίας: Μας βάζουν σε μίνι lockdown

Εστιατόρια – Κέντρα ψυχαγωγίας: Μας βάζουν σε μίνι lockdown

Καταστροφικά για όλο τον κλάδο της εστίασης και της ψυχαγωγίας θα είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αναφορικά με τη δυνατότητα πρόσβασης στους εσωτερικούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους πελάτες. «Πρόκειται για μίνι lockdown στην εστίαση με τον περιορισμό που θα είναι σε ισχύ για επτά μήνες» αναφέρει στο GRTimes.gr o γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης ζητώντας γενναία μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις τους.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους πολίτες για τους οποίους το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων που τίθενται σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, την Τρίτη 24 Αυγούστου, οι ανεμβολίαστοι, μεταξύ άλλων, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται σε εσωτερικούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, κλαμπ). Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) ενώ στην είσοδο της κάθε επιχείρισης θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας με την εφαρμογή covid free app.

«Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους  κλειστούς χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Η ίδια ανακοίνωση τονίζει «Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown» και προσθέτει «Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και μάλιστα την ίδια ώρα που έχει αποσύρει τα μέτρα στήριξης που παρείχε».

Μείωση τζίρου κατά 33%

«Τα νέα μέτρα θα είναι καταστροφικά για τον κλάδο» τονίζει στο GRTimes.gr o γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με καύσωνα και με θερμοκρασία που έφτανε και τους 40 βαθμούς Κελσίου, οι πελάτες επέλεγαν να καθίσουν στους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεών τους. «Σε μια παρέα τεσσάρων ατόμων, οι δυο ήταν εμβολιασμένοι» λέει προσθέτοντας πως «το ίδιο θα συμβεί και τον χειμώνα» από τη στιγμή που θα υπάρχουν παρέες με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Σχετικά με τους τζίρους των επιχειρήσεων, δεδομένου των νέων μέτρων που θα έχουν ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου, εκτιμήσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει, ωστόσο, όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο κ. Επιτροπίδης, το δεύτερο (β’) τρίμηνο του 2021 κατέγραψε μείωση 33% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Βάσει στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Εταιρίας (ΕΛΣΤΑΤ), ο κύκλος εργασιών για το 2020 στις υπηρεσίες εστίασης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης ανήλθε σε 375.799.108 ευρώ στο σύνολο 5.258 επιχειρήσεων.

Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών για το 2019 ανήλθε σε 517.202.052 ευρώ στο σύνολο 5.484 επιχειρήσεων.

Στο β’ τρίμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης ανήλθε σε 62.067.141 ευρώ ενώ το αντίστοιχο β’ τρίμηνο του 2019 ανήλθε σε 125.791.184 ευρώ (μείωση 50,7%).

Για το 2021 το α’ τρίμηνο ο κύκλος εργασιών στην εστίαση της Π.Ε. Θεσσαλονίκης ανήλθε σε 53.941.624 ευρώ όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020 ήταν στα 113.698.590 ευρώ (μείωση 52,6%).

Τι μέτρα στήριξης ζητούν

Οι εκατοντάδες επιχειρήσεις της εστίασης σέβονται την προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και προτρέπουν τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν – όσοι δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα-, δείχνοντας την ανάλογη σοβαρότητα στα καταστήματά τους, ωστόσο για να μπορέσουν να καταστούν βιώσιμες απέναντι στα νέα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, ζητούν αντισταθμικά για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

«Θα πρέπει να υπάρξουν γενναία μέτρα στήριξης» τονίζει ο κ. Επιτροπίδης και αναφέρεται στην χορήγηση μη Επιστρεπτέων προκαταβολών, «τον Ιανουάριο του 2022 θα ξεκινήσουν οι 60 δόσεις των προηγούμενων Επιστρεπτέων προκαταβολών και δεν θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας» προσθέτει.

Επίσης, ο κλάδος της εστίασης ζητά:

-Τη μονιμοποίηση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% (σ.σ. παραμένει ως προσωρινό μέτρο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ενώ από 1η Οκτωβρίου θα επανέλθει στο 24% σε φαγητό και καφέ)

-Επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου κατά 40% μέχρι τον Μάρτιο του 2022, που θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους και την είσοδό τους στους κλειστούς χώρους

– Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας των υπαλλήλων.

Έως 30/09 αιτήσεις στη δράση «Επανεκκίνηση Εστίασης»

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να επανακατατεθούν οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν στη δράση του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών – ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ».

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη συγκεκριμένη δράση η οποία επιδοτεί  έως 100.000 ευρώ τις επιχειρήσεις εστίασης, για την αγορά πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους, περισσότερες από  29.000 επιχειρήσεις εστίασης υπέβαλαν αίτηση με τον προϋπολογισμό των αιτήσεων να ξεπερνάει τα 270 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης.

Ήδη, έχουν ενταχθεί 9.884 επιχειρήσεις (ΔΔ 98.830.222 €) ενώ έχουν εκταμιευθεί περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top