ΕΣΥ: Αναβρασμός στο επικουρικό προσωπικό, για την παράταση μόνο για 6 μήνες των συμβάσεων

ΕΣΥ: Αναβρασμός στο επικουρικό προσωπικό, για την παράταση μόνο για 6 μήνες των συμβάσεων

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Για κοροϊδία, για συνέχιση της εργασιακής ομηρίας και για βάπτισμα των πάγιων και διαρκών αναγκών σε «έκτακτες», κάνουν λόγο υγειονομικοί με αφορμή τη διαφαινόμενη παράταση των συμβάσεων εργασίας του επικουρικού προσωπικού, μόνο για έξι μήνες ή και λιγότερο και όχι για έναν χρόνο, όπως είχε δεσμευτεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας – Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Εντονότατες αντιδράσεις, στο πλαίσιο των οποίων έχουν ήδη προκηρυχθεί κινητοποιήσεις, προκάλεσε η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να ανανεώσει μέχρι 30.6.24 ή και λιγότερο τις συμβάσεις στο επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις το προηγούμενο διάστημα ήταν για έναν χρόνο.

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣΜΕΡΟΣ Ε΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» και ειδικότερα στο Ε` Μέρος όπου περιλαμβάνονται «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ», για το επικουρικό προσωπικό προβλέπεται ανανέωση συμβάσεων μέχρι τις 30/6/2024, ενώ για άλλες ειδικότητες, όπως πχ οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές, η ανανέωση αφορά μόνο μέχρι 29/2/2024, δηλαδή μόλις δύο μήνες.

Αναβρασμός στο επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ για τις ολιγόμηνες ανανεώσεις συμβάσεων που προωθεί το υπουργείο Υγείας

Το νομοσχέδιο βρίσκεται από την 1η Δεκεμβρίου και έως τις 8/12/2023 σε διαδικασία δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης και ήδη υπάρχουν εκατοντάδες σχόλια, στη συντριπτική πλειοψηφία καταγγελτικά, από υγειονομικούς – κυρίως από αυτούς που ανήκουν στο επικουρικό προσωπικό – που ζητούν είτε την αύξηση του χρόνου των συμβάσεων, είτε κυρίως τη μονιμοποίηση.

Την ίδια στιγμή, το ένα σωματείο μετά το άλλο εξαγγέλλει κινητοποιήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εμπαιγμό που όπως επισημαίνεται υφίστανται οι συμβασιούχοι υγειονομικοί, οι οποίοι ειδικά το διάστημα της πανδημίας, άκουγαν χειροκροτήματα, “ευχαριστώ” και υποσχέσεις για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, χωρίς όμως αντίκρισμα.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ προχώρησε σήμερα σε στάση εργασίας από τις 11.00πμ και έκτακτη γενική συνέλευση από έως τέλος βάρδιας, ενώ και η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε για την Παρασκευή 5ωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 10.00πμ – 15.00μμ, με συγκέντρωση στην Αθήνα, στο υπουργείο Υγείας στις 10.30 και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα κινητοποίηση έξω από την ΥΠΕ στην Αριστοτέλους.

Αναβρασμός στο επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ για τις ολιγόμηνες ανανεώσεις συμβάσεων που προωθεί το υπουργείο Υγείας

Χ. Καραχρήστος: Τεράστιο «φτύσιμο» για όλον τον κόσμο που έχει δώσει τη ζωή του για να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ

“Συνεχίζουν να βαπτίζουν έκτακτες τις ανάγκες που έχουν παγιωθεί εδώ και πέντε χρόνια και μάλιστα πολλοί επικουρικοί δουλεύουν και πριν την πανδημία. Άρα δηλαδή οι έκτακτες συνθήκες είναι μια «κανονικότητα» στο σύστημα υγείας” σχολίασε για το θέμα μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος.

Μιλώντας στο GRTimes, επισήμανε πως δεν είναι γνωστό το σκεπτικό με το οποίο ανανεώνονται οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δήλωσε βέβαιος όμως ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης στα νοσοκομεία και γενικότερα στο ΕΣΥ δεν πρόκειται να λυθούν σε έξι μήνες και πως ούτως ή άλλως, αυτοί οι επικουρικοί δεν φτάνουν ούτε “σήμερα” για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ η “τρύπα” θα είναι τεράστια όταν θα φύγουν από τη θέση τους.

Την ίδια στιγμή όπως λέει, προσλήψεις μόνιμων που είχαν προκηρυχθεί για κάποιους νοσηλευτές (κάποιες θέσεις) πριν από σχεδόν έναν χρόνο, δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ οποιαδήποτε άλλη προκήρυξη έρθει σήμερα, η διαδικασία θα πάρει επίσης πάνω από έναν χρόνο.

Ο κ. Καραχρήστος σημειώνει πως ακόμα και η ετήσια ανανέωση, θα ήταν πολύ πιο πίσω από τις πραγματικές ανάγκες στο ΕΣΥ που απαιτούν μονιμοποιήσεις, χωρίς όπως λέει αυτές να γίνονται, παρά τα “ευχολόγια” που ακούγονται κατά διαστήματα. “Όταν σε έχουν συνέχεια στο “περίμενε”, σε μια κατάσταση εργασιακής ομηρίας, λογικό είναι. Ένα τεράστιο φτύσιμο για όλον τον κόσμο που έχει δώσει τη ζωή του για να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ” λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας τον κίνδυνο να φύγουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, ακόμα περισσότεροι υγειονομικοί για τον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, αναφέρθηκε και στην κατηγορία των ειδικευόμενων νοσηλευτών, οι οποίοι “πριν από περίπου δύο χρόνια προσλήφθηκαν με 18μηνες συμβάσεις ώστε να εκπαιδευτούν, να κάνουν εξειδίκευση σε ορισμένα τμήματα, κυρίως στα Επειγόντων Περιστατικών και τις ΜΕΘ” και οι οποίοι με βάση το νομοσχέδιο παίρνουν παράταση μόλις δύο μηνών.

Κάνοντας λόγο για οξύμωρο, δηλώνει πως το κράτος από τη μια δημιούργησε έναν ικανό αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού με δύο χρόνια εμπειρίας – εκπαίδευσης μέσα σε μονάδες και από την άλλη, αντί να κάνει μόνιμο αυτό το προσωπικό και να στελεχώσει τις μονάδες που έχουν τεράστια κενά, δίνει μια παράταση μόλις δύο μηνών “ουσιαστικά κοροϊδεύοντας τους, σαν να τους λένε να ψάξουν κάπου αλλού να βρουν δουλειά”.

“Για ποιον λόγο είχαν κάνει αυτές τις θέσεις εάν δεν τους θέλουν; Για να τους εκπαιδεύσουν και να στελεχώσουν μήπως τον ιδιωτικό τομέα που ανθίζει με τεράστια κέρδη, την ώρα που τα νοσοκομεία έχουν τόσα κενά;” διερωτάται ο κ. Καραχρήστος.

Καταλήγοντας σημειώνει πως και οι ΥΠΕ και οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί τα νοσοκομεία θα απογυμνωθούν από προσωπικό.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top