ΕΣΥ: Το αντίπαλο δέος της εμπορευματοποίησης του υπέρτατου αγαθού της υγείας …εξελίξεις, προοπτικές, κοινωνία 

ΕΣΥ: Το αντίπαλο δέος της εμπορευματοποίησης του υπέρτατου αγαθού της υγείας …εξελίξεις, προοπτικές, κοινωνία 

Της Ελένης Χριστιά*

Την τελευταία δεκαετία και με ρομφαία την οικονομική κρίση, παρατηρούμε δυσάρεστα έκπληκτοι την αργή και στοχευμένη υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Ευτυχώς για την Ελληνική κοινωνία και δυστυχώς για τους φανατικούς πολέμιους του ΕΣΥ , στην πέτρινη περίοδο της πανδημικής κρίσης, το ΕΣΥ, στάθηκε σάν Φάρος σε τρικυμία για όλους εμάς που το είχαμε ανάγκη . Πρόληψη Θεραπεία Αποθεραπεία,….. Η υγεία μας στα δικά τους χέρια, η ζωή μας στο δικό τους φιλότιμο και στον υπερβάλλοντα ζήλο τους.

Δυστυχώς τότε, κυβερνώντες και κοινωνία, τους επαινούσαμε, τους χειροκροτούσαμε τα βράδια ,τους μνημονεύαμε στις προσευχές μας, αλλά μέχρι εκεί. Μετά τα λησμονήσαμε όλα και όλους, όχι εμείς , οι απλοί πολίτες, αλλά αυτοί που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς.

Ο στόχος της διάλυσης και της υποβάθμισης του ΕΣΥ επανήλθε σε πρώτη προτεραιότητα με εφαλτήρια: τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό σε συνδυασμό με την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, τις ελλείψεις σε τελευταίας γενιάς ιατρικά μηχανήματα, τις ελλείψεις τεχνολόγων χειριστών μηχανημάτων , τον εξαναγκασμό σε παραιτήσεις υψηλής εξειδίκευσης ιατρικού-επιστημονικού προσωπικού, την πολύτροπη έλλειψη απαραίτητων ιατρικών ειδικοτήτων όπως είναι οι αναισθησιολόγοι.

Τα αποτελέσματα όλων αυτών, είναι γνωστά σε όλη την Ελληνική κοινωνία, σε όλους τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν διότι οι χειρουργικές επεμβάσεις, πραγματοποιούνται , σύμφωνα με τις λίστες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μετα από ένα, δύο και πλέον έτη .
Το ευσυνείδητο στελεχιακό δυναμικό με αμοιβές επαιτείας, προσπαθεί , υπερβάλλει εαυτόν, δεν καταθέτει τα όπλα. Σύμφωνα με το Ιατρικό Επιστημονικό προσωπικό και τους λειτουργούς υγείας, προηγούνται πάντα οι επείγουσες καταστάσεις , οι καρκινοπαθείς και ακολουθούν βάσει πρωτοκόλλου, όλοι αυτοί που έχουν ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο αντέχει στον χρόνο με μια υποτυπώδη φαρμακευτική αγωγή.

Σε πόσο χρόνο; Κύριος οίδε….

Αλλά μάλλον δεν οίδε…. Διότι αυτός είναι και ο τρόπος και το πλαίσιο που έχει επιλεγεί ως προσανατολισμός στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας και στην εμπορευματοποίησής της υγείας, από μια ακραία και συντηρητική καθεστηκυία τάξη οικονομικών συμφερόντων , η οποία με τις ευλογίες των κυβερνώντων της πρόσφατης 10ετίας, χειραγωγεί την ανάγκη και την αγωνία των πολιτών
Επιπλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις από τα ΜΜΕ , μέσω της ελλιπούς, κατά το δοκούν και αποσπασματικής ενημέρωσης, για να εναντιώνονται οι πολίτες στους δημόσιους λειτουργούς υγείας.
Δυστυχώς οι μισές αλήθειες που αναπαράγονται εντέχνως ,οι καθυστερήσεις και οι ελλείψεις , έχουν συνθέσει συνθήκες έλλειψης εμπιστοσύνης και σεβασμού προς το Ε.Σ.Υ., από το σύνολο της κοινωνίας.
Κανείς από τους κυβερνώντες υψηλά ιστάμενους και καθ` ύλην αρμόδιους , δεν αναφέρεται στα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα ώστε να ανοικοδομηθεί το ΕΣΥ. Αρκούνται σε λύσεις πυροσβεστικές και χωρίς βιωσιμότητα Κανείς δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με το υπέρτατο αγαθό της υγείας ως δημόσιο και δωρεάν αγαθό προς τον πολίτη την ώρα ακριβώς που το χρειάζεται.
Η Ελληνική οικονομία αιμορραγεί καθημερινά αποδίδοντας εκατομμύρια ευρώ των φορολογούμενων πολιτών , στον ιδιωτικό τομέα υγείας, την στιγμή που θα υπήρχε η δυνατότητα , με κινήσεις στοχευμένες, άμεσες, αποτελεσματικές και βιώσιμες να συνδυάσουν τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που οφείλουν στο φορολογούμενο πολίτη , όπου κι όταν χρειάζεται με την συνδρομή των ιδιωτικών κέντρων παροχής υπηρεσιών υγείας με χαμηλό κόστος και χωρίς επιβάρυνση του πολίτη
Ο Ιδιωτικός τομέας θα έπρεπε να συνεπικουρείται του ΕΣΥ . Αλλά για να φτάσουμε σ αυτό το σημείο , πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν πολλά κενά στο ΕΣΥ.
• Πρωτίστως πρέπει να ασχοληθούμε με τον νέο Υγειονομικό Χάρτη. Πολλά μικρά νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα με ελλείψεις νευραλγικών ειδικοτήτων που οδηγούν τους χρήστες υπηρεσιών στα μεγάλα αστικά κέντρα . Οι ανάγκες του 1981 με τις ανάγκες του σήμερα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Οι αποστάσεις έχουν μειωθεί έως μηδενιστεί, κατάσταση που επιτρέπει την αλλαγή μικρών νοσοκομειακών μονάδων σε πλήρως στελεχωμένα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας. Παράλληλα επιτρέπει συγχωνεύσεις Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και δημιουργία Αντικαρκινικών νοσοκομείων για να μην αναγκάζονται οι πολίτες να αναζητούν υπηρεσίες στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
• Υπάρχει άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας που μπορεί να υπάρξει μόνο με την στήριξη και την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,( Οικογενειακός Ιατρός, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας κα)
• Τα μηνύματα των καιρών αφορούν σε ποιοτικότερες και στοχευμένες υπηρεσίες υγείας προς την Ελληνική κοινωνία, με κριτήρια κοινωνικά που αποτρέπουν την σπατάλη δημόσιου χρήματος ενώ παράλληλα διασφαλίζουν ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας
• Η αναγκαιότητα αξιοπρεπών αμοιβών προς όλους τους λειτουργούς Υγείας ,( Επιστημονικό-Ιατρικό , Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό προσωπικό κα), αποτελεί το αντίδοτο της διαρροής εξειδικευμένων λειτουργών υγείας προς το ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα αποτελεί ελκυστική προοπτική εργασίας σε Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα και Υπηρεσίες
• ΄Η πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού, διαφόρων ειδικοτήτων Επιστημονικού, Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Παραϊατρικου , Βοηθητικού , πρέπει να είναι υπόθεση πλέον ,της εκάστοτε Διοίκησης , αξιοκρατική και σύμφωνη με τις τρέχουσες ρεαλιστικές και επείγουσες ανάγκες, όποτε αυτές προκύπτουν, κι όχι θέμα του εκάστοτε Υπουργού και των χρονοβόρων διαδικασιών που υπονομεύουν το ΕΣΥ .
• Τα νοσηλευτικά ιδρύματα πρέπει να απεμπλακούν από το συγκεντρωτικό κράτος, οικονομικά και διοικητικά, έτσι ώστε να μπορούν να είναι ευέλικτα και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες
• Οι εργολαβίες σε νευραλγικούς τομείς όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων , (μισθοδοσίες, διοικητικές υπηρεσίες, καθαρισμός, φύλαξη, σίτιση, βοηθητικό προσωπικό), προκαλούν αιμορραγία στην Ελληνική οικονομία
• Οι πυροσβεστικές λύσεις πρόσληψης προσωπικού σε πολιτική ομηρία, ( ΑΠΥ, ΣΟΧ, Επικουρικό Προσωπικό ), δημιουργούν ανασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους . Οι εν λόγω εργαζόμενοι πρέπει να αξιολογηθούν και σύμφωνα με τις ανάγκες να προσληφθούν με συμβάσεις Αορίστου Χρόνου
• Η Τριτοβάθμια Υγεία πρέπει να ενισχυθεί με τις απαραίτητες ειδικότητες (Φυσίατροι, Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές ,Φυσιοθεραπευτές,) . Οι πολίτες καταφεύγουν σε ιδιωτικά αποθεραπευτήρια υψηλού κόστους στα οποία οικονομική συμμετοχή έχει και το Ελληνικό Δημόσιο.
Οι θεματικοί άξονες που χρήζουν αλλαγών αφορούν σε όλους τους τομείς Υγείας, ( Δημόσιο , Ιδιωτικό, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια και Ψυχική Υγεία) και σε όλους τους κλάδους. Όλοι οι λειτουργοί Υγείας (Ιατροί, Νοσηλευτές, Διοικητικοί, Τραυματιοφορείς, Υπαλλήλων καθαρισμού, Διασωστών ΕΚΑΒ, Ειδικών Θεραπευτών, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Εργοθεραπευτές, Χειριστές Ιατρικών Μηχανημάτων κλπ), Χρήζουν σεβασμού εμπιστοσύνης και αξιοπρεπών αμοιβών καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας επιτυχημένης δημιουργικής κι ανατρεπτικής αναδόμησης του ΕΣΥ προς όφελος της κοινωνίας , ενώ παράλληλα επιτρέπουν να συμβαδίσει και να συνυπάρξει με τον Ιδιωτικό τομέα χωρίς να αιμορραγεί το Ελληνικό Δημόσιο και ο ¨Έλληνας φορολογούμενος πολίτης.
Αναφαίρετο δικαίωμα όλων των Ελλήνων φορολογούμενων αποτελεί η παροχή ποιοτικών και δωρεάν υπηρεσιών υγείας.
Απαίτηση όλων των φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών είναι η υγιής επανίδρυση του ΕΣΥ με όρους και συνθήκες Ευρωπαϊκού κράτους κι όχι τριτοκοσμικής χώρας.

*Η Ελένη Χριστιά είναι υποψήφια ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Α΄ Εκλογικής Περιφέρειας ν. Θεσσαλονίκης

(Φωτογραφία από την προσωπική σελίδα της Ελένης Χριστιά στο facebook)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές και δεν απηχούν τις απόψεις του GRTimes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η Ημέρα της Γυναίκας

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top