Εταιρεία μαζεύει …μπάζα που πέταξε στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού

Εταιρεία μαζεύει …μπάζα που πέταξε στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Ένα ακόμη περιστατικό παράνομης ρίψης μπαζών και ογκωδών απορριμμάτων εντόπισε μέσα στην εβδομάδα η εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα «Εχεδώρου Φύσις», η οποία συνεχίζει τις περιπολίες της στον Γαλλικό ποταμό και στην παραλία του Καλοχωρίου, προκειμένου να αποτρέψει επιτήδειους από το να προκαλέσουν ρύπανση στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της η ομάδα, σε ποδηλατική περιπολία εντόπισε μεγάλο όγκο σκουπιδιών «διασκορπισμένο σε τρία διαφορετικά σημεία. Αμέσως ξεκίνησε η καταγραφή και η έρευνα των σκουπιδιών, η οποία μας υπέδειξε τον αποστολέα τους…μια εταιρεία της περιοχής της Σίνδου. Η ομάδα μας επικοινώνησε με την εταιρεία και αποδέχτηκε ότι ήταν δικά της και έστειλε υπαλλήλους της να τα μαζέψουν και να τα πάρουν πίσω. Η εταιρεία αναγνωρίζοντας το λάθος της, μας ενημέρωσε πως έδωσε τα σκουπίδια σε πλανόδιο γυρολόγο».

Η περιβαλλοντική μάλιστα συμβουλεύει τους επιχειρηματίες της περιοχής να μην δίνουν ποτέ τα σκουπίδια τους σε γυρολόγους, καθώς «είναι βέβαιο ότι καταλήξουν στη φύση και όχι εκεί που πρέπει».

Ύφεση του φαινομένου αλλά όχι εξάλειψη

«Εμείς προσπαθούμε με τις δράσεις μας να ξαναδώσουμε ζωή στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού και στα μονοπάτια της περιοχής που εδώ και μια 15ετία έχουν εγκαταλειφθεί και έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Η εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα «Εχεδώρου Φύσις» βρήκε τη λύση. Με φύλαξη της περιοχής και με περιπολίες να καταγράφουμε όλα τα σκουπίδια που έχουν πεταχτεί στην περιοχή, βγάζουμε φωτογραφίες και συνέχεια με ότι βρίσκουμε μέσα στις σακούλες (π.χ. χαρτιά, τιμολόγια, αποδείξεις, τηλέφωνα εταιρειών) επικοινωνούμε με την εταιρεία η οποία αν δεχτεί ότι είναι δικά της δεν προχωρούμε παρακάτω. Εάν δεν δεχτεί προχωρούμε σε καταγγελία στην αστυνομία. Μέσα από αυτή την διαδικασία δεν θα πω ότι έχουμε ποσοστό επιτυχίας 100% αλλά έχουμε συνήθως τις βρίσκουμε» αναφέρει στο GRTimes, το μέλος της ομάδας, Γιάννης Καρακούσης.

Ο  ίδιος προσθέτει επίσης ότι μετά την ανάληψη δράσεων από την πλευρά της ομάδας, το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση ωστόσο δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς. «Είναι γεγονός, ότι παλιότερα είχαμε οκτώ με δέκα φορτία την ημέρα, τώρα πια έχουμε ένα με δύο το μήνα» σημειώνει το μέλος της «Εχεδώρου Φύσις» και συμπληρώνει ότι «παλιότερα, είχαμε στην περιοχή καύση καλωδίων. Το αντιμετωπίσαμε και με αυτό με την περιφρούρηση και τις περιπολίες. Δυστυχώς όμως κάποιοι έχουν μεταφέρει αυτή τη δυσάρεστη διαδικασία από τον Γαλλικό ποταμό στον Αξιό. Οι δήμοι συχνά δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να περιφρουρήσουν τις περιοχές αυτές, είτε γιατί σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυσκίνητοι, είτε για δεν τους φτάνει το προσωπικό, ενώ υπάρχουν λύση. Εμείς σε εθελοντικό επίπεδο έχουμε σοβαρά αποτελέσματα, αλλά η δουλειά αυτή μπορεί να ανατεθεί και σε ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι».

Κάμερες στα μονοπάτια που πρέπει να κλείσουν

Μία από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η περιβαλλοντική ομάδα, είναι η τοποθέτηση καμερών στα μονοπάτια που άνοιξαν κτηνοτρόφοι πριν από δεκαπέντε χρόνια και τώρα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. “Ό,τι δε μπόρεσαν να κάνουν οι δήμοι και η περιφέρεια, το λύσαμε εμείς με συνεργασία και συνεννόηση. Μπορούν να γίνουν κι άλλα. Μπορούν για παράδειγμα τα μονοπάτια να φυλαχθούν με κάμερες έτσι να μην μπορεί ο επιτήδειος να πετάει τα ογκώδη απορρίμματά του όπου θέλει ή ακόμη και να κλείσουν όλες οι δίοδοι που οδηγούν στον Γαλλικό ποταμό. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει πρόσβαση σε αυτοκίνητα στη συγκεκριμένη περιοχή. Το συγκεκριμένο θέμα το συζητάμε πολλούς μήνες και θεωρούμε πως έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες για κλείσιμο με σοβαρή ποσότητα χώματος και χαντάκι από την πίσω πλευρά”, τονίζει στο GRTimes, ο κ. Καρακούσης.

Τέλος αναφερόμενος στους  ονομαζόμενους “γυρολόγους”, το μέλος της “Εχεδώρου Φύσις” σημειώνει ότι είναι λάθος “να παραδίδουν οι εταιρείες τα απορρίμματά τους σε αυτούς, καθώς για ένα ποσό που κυμαίνεται από 10 έως 30 ευρώ θα παραλάβουν τα σκουπίδια και τα μπάζα και κατά 99% θα τα πετάξουν σε ρέματα ή εκβολές του ποταμού. Αυτή η πρακτική ακολουθείται πολλές φορές και από τις ίδιες τις τεχνικές εταιρείες που προχωρούν σε ανακαινίσεις και θα πετάξουν οι ίδιες παράνομα τα σκουπίδια τους στην περιοχή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ