Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πώληση F-16 στην Τουρκία: Οι υπάρχουσες κυρώσεις δεν την απαγορεύουν

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πώληση F-16 στην Τουρκία: Οι υπάρχουσες κυρώσεις δεν την απαγορεύουν

Οι υπάρχουσες κύρωσες του νόμου CAATSA δεν απαγορεύουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αρκεί να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) την οποία αφορούν οι κυρώσεις, διευκρινίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση της ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται στην Τουρκία επιβλήθηκαν κυρώσεις CAATSA στο τέλος του 2020 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται εναντίον χωρών αλλά εναντίον οντοτήτων και ιδιωτών.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην περίπτωση της Τουρκίας οι κυρώσεις αφορούσαν στην Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) καθώς και τέσσερις υπαλλήλους της.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις CAATSA δεν απαγορεύουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία υπό την προϋπόθεση η SSB να μην συμμετέχει στη συναλλαγή. Στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι το όνομα της SSB έχει αλλάξει σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να συμμετέχει στη σύμβαση με το νέο όνομα της.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε «το άρθρο 231 του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν υποχρεωτικές κυρώσεις σε κάθε οντότητα ή άτομο που διαπιστώνεται ότι εν γνώσει του έχει συμμετάσχει σε σημαντική συναλλαγή με τον αμυντικό τομέα ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται σε χώρες, αλλά σε συγκεκριμένες οντότητες ή ιδιώτες που εν γνώσει τους συμμετέχουν σε μια τέτοια συναλλαγή. Στην περίπτωση της Τουρκίας, επιβάλαμε κυρώσεις βάσει του άρθρου 231 του νόμου CAATSA τον Δεκέμβριο του 2020 στην Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας.

Οι κυρώσεις σε βάρος της SSB περιλάμβαναν απαγόρευση οποιωνδήποτε νέων αδειών για αμερικανικές εξαγωγές προς την SSB και τον αποκλεισμό των περιουσιακών στοιχείων τεσσάρων υπαλλήλων της SSB.

(Σημείωση: Το όνομα της SSB άλλαξε στη συνέχεια σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας»).

Η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν απαγορεύεται από αυτές τις κυρώσεις CAATSA, υπό την προϋπόθεση ότι η SSB δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συναλλαγή».

Πηγή: ertnews.gr

(Φωτογραφία αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσαβούσογλου: Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να εγκρίνουν την πώληση των F-16

Σταϊκούρας: Δεν αλλάζει το μοντέλο επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος – Ενδεχόμενο και νέο πακέτο κατά της ακρίβειας

Μοσχάτο: Νέες αποκαλύψεις για τον ασφαλιστή-Εταιρεία leasing τον είχε καταγγείλει για υπεξαίρεση 65 ΙΧ (VIDEO)

Πάτρα: Γιος του «Στέλιου» της 17Ν ο ένας από τους 7 συλληφθέντες της συμμορίας

ΗΠΑ: Η Microsoft σχεδιάζει να απολύσει σχεδόν 10.000 υπαλλήλους

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top