Έτοιμα τα πρωτόκολλα υγιεινής για τα κέντρα ιαματικού τουρισμού

Έτοιμα τα πρωτόκολλα υγιεινής για τα κέντρα ιαματικού τουρισμού

Έτοιμο είναι το σχέδιο της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Τουρισμού σχετικά με τα πρωτόκολλα υγιεινής που θα ισχύουν τη φετινή τουριστική σεζόν, και για τα κέντρα ιαματικού τουρισμού.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

 Σε συνέχεια της ανάρτησης του GRTimes.gr σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν και φέτος τα τουριστικά καταλύματα στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού, παρουσιάζονται τα αντίστοιχα για τα ιαματικά λουτρά. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Τουρισμού θα εξεταστεί από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι, από τη στιγμή που θα καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις, θα οριστικοποιηθεί, ώστε να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τα συναρμόδια υπουργεία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν εμπλεκόμενοι του κλάδου, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν να λειτουργούν. «Εάν κρίνουμε από την περσινή χρονιά, μάλλον τελευταία πάλι θα ανοίξουν» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr.

Σχετικά με τις μονάδες Ιαματικής Θεραπείας και τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού προτείνεται να  λειτουργούν ως εξής:

Ελάττωση του αριθμού των προσερχομένων στο 50% της προβλεπόμενης δυναμικότητας της μονάδας. Υποχρεωτική αυξημένη παρουσία ιατρικού προσωπικού καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας.

Κατά την προσέλευση θα πραγματοποιείται θερμομέτρηση και θα συμπληρώνεται ερωτηματολόγιο υγείας. Συνιστάται η πραγματοποίηση μοριακού τεστ (τις τελευταίες 72 ώρες) η δε χρήση των εγκαταστάσεων ιαματικής θεραπείας θα γίνεται αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού.

Πρωτόκολλα υγιεινής στα ιαματικά λουτρά

Ως προς τις δεξαμενές ιαματικής θεραπείας ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

Ποιότητα ιαματικών πόρων – ανάλογα με το είδος (τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά) του αναγνωρισμένου ιαματικού πόρου, νερού εφαρμόζεται η κατάλληλη μέθοδος απολύμανσης (χλωρίωση, οζόνωση κλπ.).

Εφόσον η εφαρμογή της απολύμανσης δεν είναι εφικτή, ή δεν εφαρμόζεται λόγω των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του ιαματικού πόρου, θα πρέπει υποχρεωτικά να αυξηθεί κατά 100% τουλάχιστον η συχνότητα ανανέωσης του νερού. Αύξηση της συχνότητας μικροβιολογικού ελέγχου κατά 100% τουλάχιστον. Αύξηση της συχνότητας ανανέωσης του νερού κατά 100% τουλάχιστον.

Μέτρα ανάλογα με το είδος της δεξαμενής  – Ατομικές μπανιέρες/μπανιέρες υδρομασάζ – ευρισκόμενες σε διακριτούς εσωτερικούς χώρους. Ατομικές μπανιέρες/μπανιέρες υδρομασάζ – ευρισκόμενες ανά δύο (2) σε διακριτούς εσωτερικούς χώρους.

Οικογενειακοί λουτήρες, διαστάσεων από 5 τ.μ. έως 20 τ.μ. Για τη χρήση τους απαιτείται τεκμηρίωση ότι πρόκειται για άτομα της ιδίας οικογένειας που συγκατοικούν. Τα σπα και οι σάουνες θα λειτουργούν ατομικά ή με άτομα της ιδίας οικογένειας.

Στις παραπάνω περιπτώσεις σημειώνεται ότι μετά από κάθε χρήση καθαρίζονται, απολυμαίνονται και επαναπληρούνται με καθαρό ιαματικό πόρο για τον επόμενο πελάτη ενώ απαιτείται επιπλέον αναμονή μίας ώρας για αερισμό μεταξύ διαδοχικών χρήσεων.

Ομαδικές δεξαμενές (εσωτερικές και εξωτερικές), διαστάσεων από 21 τ.μ. έως 75 τ.μ. (με ρυθμό ανανέωσης του φυσικού πόρου 1 – 4 ώρες) και Ομαδικές δεξαμενές (εσωτερικές και εξωτερικές), διαστάσεων 76 τ.μ. και άνω (με ρυθμό ανανέωσης του φυσικού πόρου 2 – 8 ώρες).

Ανάλογα την περίπτωση,  μετά το κλείσιμο της βάρδιας καθαρίζονται, απολυμαίνονται και επαναπληρούνται με καθαρό ιαματικό πόρο για την επόμενη ημέρα. Ο μέγιστος αριθμός λουομένων που μπορεί να βρίσκεται κάθε στιγμή εντός δεξαμενής καθορίζεται για τις εξωτερικές δεξαμενές 1 λουόμενος για κάθε 5 τ.μ. επιφάνειας ύδατος και για τις εσωτερικές δεξαμενές 1 λουόμενος για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας ύδατος.

Εισπνοθεραπεία – Ρινοθεραπεία

Σχετικά με την εισπνοθεραπεία και την ρινοθεραπεία συνιστάται να αποφεύγονται. Σε ειδικές περιπτώσεις, που θα τεκμηριώνονται με ιατρική γνωμάτευση, η λειτουργία θα επιτρέπεται αυστηρά μόνον για το 50% της δυναμικότητας των θέσεων θεραπείας.

Μετά από κάθε χρήση καθαρίζονται, απολυμαίνονται και επαναπληρούνται με καθαρό ιαματικό πόρο για τον επόμενο πελάτη. Απαιτείται επιπλέον αναμονή μίας ώρας για αερισμό μεταξύ διαδοχικών χρήσεων.

Συνιστάται, οι  λουόμενοι να αποφεύγουν τη βύθιση της κεφαλής μέσα στο νερό, οι ευπαθείς ομάδες να χρησιμοποιούν τις ατομικές μπανιέρες καθώς και οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων να ενημερώνουν τους λουόμενους πριν της είσοδό τους στη δεξαμενή σχετικά με ότι το νερό δεν υφίσταται κάποια επεξεργασία και για αυτό πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες.

Σημειώνεται ότι για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις και για κάθε διαδικασία απολύμανσης επιφανειών απαιτείται επαφή διάρκειας ενός λεπτού (1΄) με αντιμικροβιακούς παράγοντες όπως διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου σε συγκέντρωση 0,1%, αιθανόλη 70% και υπεροξείδιο του υδρογόνου 0,5%.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού και της απολύμανσης θα πρέπει να εφαρμόζονται κατάλληλα γάντια και κατά το τέλος του καθαρισμού ή της απολύμανσης θα πρέπει να πλένονται τα χέρια σχολαστικά με σαπούνι και νερό.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το σχολαστικό ντους πριν την είσοδο στη δεξαμενή θα είναι υποχρεωτικό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ