Έτοιμος για τον χειμώνα ο δήμος Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Έτοιμος για τον χειμώνα ο δήμος Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Έτοιμος δηλώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε προβλημάτων προκύψουν, στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο, σε θέματα Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Βασίλη Μωυσίδη, οι υπηρεσίες του δήμου είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε έντονο καιρικό φαινόμενο πλήξει τον δήμο Θεσσαλονίκης, με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει τόσο ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, όσο και έντονες χιονοπτώσεις.

Ο βαθμός ετοιμότητας για τη χειμερινή περίοδο, αλλά και ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2019, συζητήθηκαν στο δημαρχείο της πόλης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες του δήμου.

Να βρεθεί άμεση λύση για το Σέιχ – Σου

Κατά την εισήγηση του ο κ. Μωυσίδης ξεκίνησε με τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, τονίζοντας ότι τα ελάχιστα περιστατικά που υπήρξαν, αντιμετωπίστηκαν άμεσα από την πυροσβεστική, την οποία συνέδραμε ο δήμος σε όλη την περίοδο με τα υδροφόρα οχήματα και το προσωπικό που διέθετε, ειδικά τις ημέρες που ήταν υψηλότερος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών, ενώ ο δήμος συνέδραμε και στον καθαρισμό τμημάτων του Σέιχ Σου από αστικά απορρίμματα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη ζημιά που προκάλεσε το φλοιοφάγο έντομο tomicus piniperda, σε μεγάλο κομμάτι του περιαστικού δάσους, κάνοντας λόγο για μεγάλη καταστροφή. “Οφείλουμε όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, να δώσουμε μια λύση τάχιστα, ώστε με την κοπή των δέντρων να βρούμε τον τρόπο για να μπορέσουμε να τα αντικαταστήσουμε άμεσα και να ξαναφέρουμε το δάσος στην προτέρα κατάσταση, γιατί χωρίς τα δέντρα που συγκρατούν το νερό, ένα πλημμυρικό φαινόμενο, θα μας πλήξει έντονα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωυσίδης

Θα γεμίσουν με αλάτι οι αποθήκες του δήμου

Αναφερόμενος στην προετοιμασία για τη χειμερινή περίοδο, τόνισε πως ο δήμος έχει ήδη προμηθευτεί 500 τόνους αλάτι, το οποίο αναμοχλεύεται διαρκώς για να μη πετρώσει και να είναι έτοιμο για χρήση, ενώ έχει ήδη γίνει παραγγελία για άλλους 425 τόνους, ποσότητα που κρίνεται επαρκής, ενώ σάκοι με αλάτι θα μοιραστούν σε νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες, παιδικούς σταθμούς και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες.

Ενημέρωσε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει 2 αλατοδιανομείς των 2 τόνων, 2 των 3 τόνων, 2 των 4 τόνων και οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φορτηγά, ενώ έχει στη διάθεση του και μικρότερους και πιο ευέλικτους αλατοδιανομείς αλλά και 2 λεπίδες καθαρισμού από χιόνι που τοποθετούνται επίσης σε φορτηγά. Συνολικά 17 υδροφόρα οχήματα θα είναι σε θέση να ρίχνουν αλατόνερο αν χρειαστεί. Επίσης στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση των δημοτών για τα καιρικά φαινόμενα, όπου θα δίνονται και οδηγίες, ενώ ο κ. Μωυσίδης επισήμανε πως είναι απαραίτητη και η αγαστή συνεργασία με τους δημοσιογράφους, για την γρηγορότερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών.

Να υπάρξει κοινωνική συμμετοχή στην αναδάσωση του Σέιχ Σου

Παίρνοντας τον λόγο, ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ανέφερε πως το θέμα της προστασίας του περιαστικού δάσους και της αναδάσωσης του, μετά την προσβολή του φλοιοφάγου εντόμου, είναι εξαιρετικά επείγουσας προτεραιότητας. Ήδη έχει προγραμματιστεί η φύτευση 45.000 δέντρων και μπορεί αυτός ο αριθμός να φτάσει ακόμη και τις 100.000 δήλωσε.

“Πρέπει να γίνουν, πάντα σε συνεργασία με τη διεύθυνση αναδασώσεων, μαζικές δενδροφυτεύσεις με τη συμμετοχή των πολιτών και γενικότερα το δάσος θα πρέπει να προστατεύεται με τρόπο που θα εξασφαλίζει την κοινωνική συμμετοχή, γιατί αν ασχοληθούν οι πολίτες με τη δενδροφύτευση, θα ταυτιστούν με το δάσος πολύ περισσότερο και θα συμβάλλουν πιο ενεργά στην προστασία του” είπε χαρακτηριστικά.

Ο δημοτικός σύμβουλος σημείωσε πως η αναδάσωση θα βοηθήσει την πόλη στην αντιπλημμυρική θωράκιση της, ενώ γενικότερα εντάσσεται ως ενέργεια, στα βήματα που πρέπει να γίνουν όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και παντού, για την αντιστροφή του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, λόγω του οποίου συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, καταστροφικές βροχοπτώσεις.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένη για την κλιματική αλλαγή

Για καιρικά φαινόμενα που θα είναι πιο συχνά έντονα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έκανε λόγο η προϊσταμένη τμήματος Σχεδιασμού και Πρόληψης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Κρυσταλλία Γεωργιάδου, λέγοντας πως πρέπει να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε όσα θα συμβούν.

Επικεντρώνοντας την τοποθέτηση της, στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, σημείωσε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης λόγω της θέσης του, είναι ο τελικός αποδέκτης ποσοτήτων νερού που έρχονται και από άλλους δήμους και πως αυτό πολλές φορές δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία του δήμου. “Αλλιώς είναι μη διαχειρίσιμη η κατάσταση” είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή και στις άμεσες λύσεις, δηλαδή στους καθαρισμούς των φρεατίων που πρέπει να είναι τακτικοί και συνεχείς και στο δίκτυο των αγωγών και στους καθαρισμούς ρεμάτων.

“Οι βροχοπτώσεις δυστυχώς, έχουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μεγάλο όγκο νερού. Αυτό αποτελεί ένα πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα” δήλωσε η κα. Γεωργιάδου, αποδίδοντας μεγάλη σημασία και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να ακούν τις οδηγίες του δήμου και να μη δημιουργούν επιπλέον προβλήματα πετώντας πχ απορρίμματα στα ρέματα. Ειδικότερα για τα ρέματα, επισήμανε ότι οι καταπατητές δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης, οπότε και δεν μπορούν να προστατευτούν από μια πιθανή πλημμύρα. “Αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν πάρκινγκ και κήπους μέσα στην κοίτη του ρέματος, τι θα συμβεί όταν έρθει η καταστροφή; Θα έρθει μια φορά, μπορεί σε 100 χρόνια, μπορεί και αύριο. Αυτό έγινε και στη Μάνδρα Αττικής και σε αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Να έχει ο κόσμος μερίδιο ευθύνης και να καταλάβει ότι πρέπει να προστατευτεί” είπε.

Σε εξέλιξη η επιδημία με το φλοιοφάγο έντομο

Στις ενέργειες στις οποίες έγιναν για την προστασία του περιαστικού δάσους, αναφέρθηκε η Δασάρχης Θεσσαλονίκης Ελένη Αγγελίδου, τονίζοντας ότι συντηρήθηκαν οι δασικοί δρόμοι σε όλο το Σέιχ Σου, έγιναν καθαρισμοί και περιμετρικά του δάσους, σε μήκος περίπου μέχρι 50 μέτρα, ενώ μαζεύτηκαν μπάζα στην περιοχή πάνω από την Κατσιμίδη. Επίσης, όσον αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία, έκανε γνωστό ότι υπάρχουν 110 φράγματα μέσα στο δάσος, πως η αντιπλημμυρική Περιφερειακή Τάφρος πρέπει να καθαρίζεται διαρκώς από απορρίμματα, μπάζα και άλλα υλικά και πως η υπηρεσία της κάνει διαρκώς ελέγχους στα ρέματα της περιοχής, εξετάζοντας σε τι κατάσταση βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα.

Η Δασάρχης Θεσσαλονίκης, ενημέρωσε διεξοδικά τους φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη για τις ενέργειες καταπολέμησης του φλοιοφάγου εντόμου, λέγοντας ότι η επιδημία που διαπιστώθηκε από τον περασμένο Απρίλιο, είναι σε εξέλιξη.  Οι ξηράνσεις δέντρων καταγράφηκαν σε 10 περιοχές και σε συνολικά 3.500 στρέμματα δάσους και από τον Ιούνιο υπογράφηκε η ετήσια σύμβαση υλοτόμησης των προσβεβλημένων δέντρων, με τους δύο δασικούς συνεταιρισμούς του Σταυρού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα συνεχίσουν σε λίγες μέρες τη δεύτερη φάση υλοτόμησης.  Σύμφωνα με την κα. Αγγελίδου, δύο μηχανήματα που τοποθετήθηκαν στο δάσος, θρυμμάτιζαν τα υπολείμματα της υλοτόμησης που αποτελούσαν και εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιάς. Στη δε πρώτη φάση υλοτόμησης, κόπηκαν 14.428 χωρικά κυβικά ξυλείας, ή 8..657 κυβικά μέτρα που αντιστοιχούν στα 30-40.000 δέντρα.

Διευκρίνισε επίσης, πως τα 500.000 ευρώ που διέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα χρησιμοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020 για αραιώσεις στις πευκοφυτείες που δημιουργήθηκαν μετά τη φωτιά του `97 που είναι και πολύ πυκνοφυτεμένες, προκειμένου το δάσος να αναπτυχθεί εκεί σωστά και να ανασχεθεί οποιαδήποτε επιδημία, είτε από το φλοιοφάγο έντομο είτε από άλλη αιτία.

Η κα. Αγγελίδου έκανε λόγο για “καταστροφή που ελέγχεται” και που μέχρι τώρα επηρέασε το 10% του δάσους, λέγοντας πως είναι αισιόδοξη για το μέλλον. Για τις δε αναδασώσεις, είπε ότι πρέπει να γίνουν με πλατύφυλλα δέντρα, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει κατόπιν μελετών, καθώς τα δέντρα αυτά έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό και θα πρέπει να φροντίζονται για τουλάχιστον 5 χρόνια, για να έχουν ελπίδες να μεγαλώσουν.

Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωυσίδης

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, αποτίμησαν ως πολύ ικανοποιητική τη μέχρι τώρα συνεργασία μεταξύ των φορέων και ζήτησαν όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά να ενταθεί, ειδικά σε περιπτώσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο δε εκπρόσωπος της αστυνομίας, επισήμανε πως θα πρέπει να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατόν, το σύστημα τηλεειδοποίησης των κατοίκων μέσω του αριθμού 112, προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται άμεσα σε επείγουσες καταστάσεις.

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top