ΕU RICE – Θεσσαλονίκη: Το ελληνικό ρύζι στις κουζίνες και τα πιάτα μας

ΕU RICE – Θεσσαλονίκη: Το ελληνικό ρύζι στις κουζίνες και τα πιάτα μας

Μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες και βασικό συστατικό στη διατροφή όλου του πλανήτη, το ρύζι, εκτός από τη διατροφική του αξία είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη βιωσιμότητα του τόπου όπου καλλιεργείται ενώ παράλληλα προσφέρει κοινωνική και οικονομική διάσταση. «Το στοίχημα είναι να ταυτίσουμε το γλασέ – το μεσόσπερμο ρύζι- με ένα είδος μαγειρικής το οποίο να του ταιριάζει» δηλώνει από τη Θεσσαλονίκη η πρέσβειρα του ευρωπαϊκού – και δη του ελληνικού ρυζιού – καταξιωμένη σεφ Ντίνα Νικολάου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Στο τρίπτυχο «στήριξη του φυσικού οικοσυστήματος, προστασία της βιοποικιλότητας και συνεισφορά στην ανάπτυξη» το τριετές πρόγραμμα EU RICE το οποίο ‘τρέχει’, από τον Δεκέμβριο του 2019, σε πέντε χώρες,  προσπαθεί, μεταξύ άλλων, να μεταφέρει, πέρα από την ιδιαιτερότητα της καλλιέργειας, το πόσο πιο ασφαλές είναι το ευρωπαϊκό ρύζι, η παραγωγή του οποίου έχει σημαντική περιβαλλοντική διάσταση καθώς και κοινωνική και οικονομική.

«Η σύμπραξη της Ελλάδας είναι με την Ισπανία, και αυτό γιατί είμαστε από τις δυο βασικές χώρες που παράγουμε τον μεγαλύτερο όγκο ρυζιού στην Ευρώπη» ανέφερε η αρμόδια για το τριετές πρόγραμμα EU RICE για την προώθηση του ρυζιού στην Ελλάδα, Σύλβια Κουμεντάκη της εταιρίας Chef Stories, στο πλαίσιο του πρώτου – από τα είκοσι (20) συνολικά- σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, 12 και 8 αντίστοιχα, και προσκεκλημένους σεφ, εμπλεκόμενους της γαστρονομίας και εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Όπως εξήγησε η κα. Κουμεντάκη στους συμμετέχοντες του πρώτου σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, η μεγαλύτερη καλλιέργεια ρυζιού στην Ελλάδα παράγεται κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, με το 75% – 80% της παραγωγής να βρίσκεται κυρίως στην περιοχή του εθνικού πάρκου Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Η δε Χαλάστρα και η ευρύτερη περιοχή απορροφάει το 55% της συνολικής παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα.

Η αντίστοιχη περιοχή στην Ισπανία είναι η Βαλένθια όπου το ρύζι που παράγεται στο εθνικό πάρκο της Αλμπουφέρας είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία συμβάλλουν στη μοναδική του γεύση.

«Και εμείς θέλουμε να ονομάσουμε ΠΟΠ το ελληνικό ρύζι, είναι αρκετά δύσκολο, ωστόσο είναι μέσα στη σκέψη» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Κουμεντάκη στο πλαίσιο του πρώτου σεμιναρίου με βάση το ελληνικό ρύζι και δη την μεσόσπερμη ποικιλία.

Όπως η ίδια επισήμανε «η ιδιαιτερότητα που έχουμε στη μεγάλη παραγωγή μας που είναι το λευκό μεσόσπερμο, έτσι θέλουμε να έχουμε την χώρα, την περιοχή, το ρύζι και το πιάτο».

Τα γεμιστά

Και αν στη Βαλένθια διαμορφώθηκε η διάσημη ισπανική κουζίνα οδηγώντας στο δημοφιλέστερο πιάτο, την paella, το στοίχημα για την Ελλάδα και το ελληνικό ρύζι είναι να το ταυτίσει με ένα είδος μαγειρικής το οποίο του ταιριάζει.

«Το στοίχημα είναι να ταυτίσουμε το γλασέ – το μεσόσπερμο ρύζι- με ένα είδος μαγειρικής το οποίο να του ταιριάζει’ και τα γεμιστά σ’ όλη τους την ένταση και διάσταση είναι αυτή η κατηγορία φαγητού που ταιριάζει καλύτερα αυτή η ποικιλία ρυζιού» ανέφερε η πρέσβειρα του ελληνικού ρυζιού και καταξιωμένη σεφ Ντίνα Νικολάου, στο πλαίσιο του χθεσινού πρώτου σεμιναρίου, με βάση το μεσόσπερμο ρύζι.

Όπως η ίδια εξήγησε, το ρύζι θα μπει και μέσα στα σπίτια και στους χώρους εστίασης και θα έχει νόημα, θα δώσει νέα πνοή και θα είναι και ελληνικό προϊόν, ένα τοπικό προϊόν. «Υπάρχει κάποια τάση, και ευτυχώς, προς το συμφέρον και των τοπικών προϊόντων και γενικά της χώρας» είπε προσθέτοντας πως η τάση τώρα είναι, «δεν φεύγω πολύ μακριά να ψάξω προϊόντα, τα προϊόντα με τα οποία δουλεύουμε – για τις επαγγελματικές κουζίνες- είναι αυτά που είναι γύρω από εμάς».

Όσο για τα γεμιστά στα οποία χρησιμοποιεί το μεσόσπερμο ρύζι – το γλασέ, «απλώστε το ‘γεμιστό’ στο μυαλό σας, εκτός από τις πιπεριές και τις ντομάτες, μπορεί να είναι τα μύδια τα γεμιστά, τα καλαμάρια τα γεμιστά, και κατά το μαγείρεμα το ρύζι,  δεν θα είναι άβραστο, αλλά θα είναι σπυρωτό, δεν θα λαπαδιάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Νικολάου στο κοινό της.

Παραδοσιακές συνταγές με την υπογραφή της Ντίνας Νικολάου

Πάνω σ’ αυτήν τη λογική, κατά το πρώτο σεμινάριο βγήκαν τρεις παραδοσιακές συνταγές, με ένα touch της Ντίνας Νικολάου, «οι οποίες δεν είναι μακριά από την ελληνική, μεσογειακή λογική, αλλά δίνουν και κάτι παραπάνω» ανέφερε η ίδια.

Και αν αναρωτιέστε τι κοινό είχαν η γεμιστή κολοκύθα με ρύζι και λουκάνικο, η τερίνα με λάχανο και ρύζι και οι καραμελωμένες μπάρες ρυζιού με κραμπλ φουντουκιού, η απάντηση είναι το ρύζι φυσικά, και μάλιστα το μεσόσπερμο ελληνικό ρύζι.

Οι κύριες ποικιλίες του ευρωπαϊκού ρυζιού που παράγεται στην Ελλάδα είναι οι καρολίνα και γλασέ, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν, όπως το μέσο μέγεθος του κόκκου στα 6mm και το εξαιρετικό χαμηλό ποσοστό φθοράς  που είναι μικρότερο από 0,5% σε συνδυασμό με την ιδανική ποσότητα άμυλου, κατά το μαγείρεμα διατηρούν μια σπυρωτή υφή, η οποία ταυτόχρονα παραμένει κρεμώδης και βελούδινη.

*Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΕU RICE: Ελλάδα και Ισπανία “μαγειρεύουν” αντεπίθεση στις εισαγωγές ασιατικού ρυζιού

Συμμετοχή της ΠΚΜ στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος EU RICE

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ