ΕΒΕΘ: Εγκρίθηκαν 1,3 δισ. € για “πράσινες” και ενεργειακές επενδύσεις

ΕΒΕΘ: Εγκρίθηκαν 1,3 δισ. € για “πράσινες” και ενεργειακές επενδύσεις

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Επιχειρήσεις επιδοτούνται με 1,3 δισ. ευρώ, για να προχωρήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, την πράσινη μεταποίηση και την αναβάθμιση του παραγωγικού τους εξοπλισμού, με τις έως τώρα εγκρίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όμως το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή χρηματοδοτήσεων,  καθώς η ενεργειακή εξοικονόμηση και η πράσινη μετάβαση  έχουν επίσης περιληφθεί στις δράσεις που  θα αιμοδοτηθούν  από το ΕΣΠΑ 2021-2027,  αλλά και τον νέο Αναπτυξιακό νόμο.

Έτσι, οι ελληνικές επιχειρήσεις, έχουν στη διάθεσή τους σημαντικότατους πόρους, είτε με τη μορφή των επιδοτήσεων, είτε με τη μορφή των φορολογικών κινήτρων αλλά και του χαμηλότοκου δανεισμού, για να προχωρήσουν σε επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και πράσινων επιδόσεων, όπως τονίσθηκε στο webinar, που διοργάνωσε το ΕΒΕΘ με  θέμα:  “Χρηματοδοτικά Εργαλεία για επενδύσεις με στόχο την Εξοικονόμηση Ενέργειας”.

Στελέχη του Ομίλου “Σαμαράς & Συνεργάτες” , τεχνικού συμβούλου του Επιμελητηρίου, ενημέρωσαν για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες,  επενδυτικά σχέδια μπορούν να ενταχθούν στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, αλλά και στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Την εκδήλωση από πλευράς ΕΒΕΘ χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος κ. Εμ. Βλαχογιάννης. 

Η ενεργειακή κρίση ευθύνεται για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους στις ελληνικές επιχειρήσεις, με αυξήσεις που φθάνουν μέχρι του σημείου να απειλούν τη βιωσιμότητα στις εταιρείες έντασης ενέργειας, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της “Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε” κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι την ίδια στιγμή, οι επιπτώσεις αυτές μπορούν να μετριαστούν εάν ο επιχειρηματικός κόσμος αξιοποιήσει τους χρηματοδοτικούς πόρους και τα κίνητρα που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο τριών δεξαμενών χρηματοδοτήσεων, του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του νέου Αναπτυξιακού ν. 4887/2022.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις από μικρές μέχρι και μεγάλες, μπορούν να αξιοποιήσουν τις τρεις αυτές πηγές χρηματοδοτήσεων, για να επιτύχουν την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, κάνοντας παράλληλα στροφή προς ένα πιο πράσινο μοντέλο παραγωγικής λειτουργίας, ασχέτως του τομέα και κλάδου δραστηριοποίησής τους.

Ο κ. Δημήτρης Πασιώτης, σύμβουλος του Τομέα Ιδιωτικών Επενδύσεων του Ομίλου, επισήμανε ότι ο Νέος Αναπτυξιακός, στα 13 καθεστώτα ενισχύσεων που έχει, περιλαμβάνει και δύο που αφορούν τους τομείς Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το ‘2’ “Πράσινη Μετάβαση – Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Επιχειρήσεων” και το ‘4’ “Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης” που απευθύνεται στη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη και νησιά.

Ο ομιλητής επισήμανε ότι Αναπτυξιακός 4887/2022 απευθύνεται και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, καλύπτοντας ένα ευρύ πλέγμα δαπανών, για να προσθέσει ότι εκτός Περιφερειακού Χαρακτήρα, είναι μία σειρά επιλέξιμων δαπανών που αφορούν περιβαλλοντική προστασία, μέτρα βελτιωμένης ενεργειακής απόδοσης,  παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, εγκατάσταση συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης.

 Πράσινη Μετάβαση: 6,2 δισ σε επιδοτήσεις και 4,9 δισ. σε δάνεια 

Η Πράσινη Μετάβαση, είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του ‘Ελλάδα 2.0’, Ελληνικού Σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, με επιδοτήσεις 6,2 δισ. – που αφορούν δημόσιο και ιδιωτικούς φορείς- και δάνεια 4,9 δισ., χαμηλότοκα.

Μάλιστα, έως τώρα, έχουν εγκριθεί Δράσεις Επιχορήγησης Επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 1,345 δισ., για έργα που αφορούν ενεργειακές αναβαθμίσεις και την πράσινη μετάβαση. Συγκεκριμένα έχουν εγκριθεί τα : “Εξοικονομώ Επιχειρώντας” (Άξονας 1.2), “Υποστήριξη Πράσινης Μεταποίησης και Μεταφορών ( Άξονας 1.3), “Έξυπνη Μεταποίηση ” (Άξονας 4.6), “Μετασχηματισμός στον Γεωργικό Τομέα ” (Άξονας 4.6).

ΕΣΠΑ 2021-2027

Το νέο ΕΣΠΑ, στοχεύει σε μία πιο πράσινη Ευρώπη και αυτή η κεντρική στρατηγική επιλογή διατρέχει τα τομεακά όπως και τα Περιφερειακά Προγράμματα  της καινούργιας προγραμματικής περιόδου, επισήμανε η αναπλ. διευθύντρια του Τομέα Ιδιωτικών Επενδύσεων της “Σαμαράς & Συνεργάτες” κα. Κική Περιστέρη.

Επίσης, στο ΕΣΠΑ 2021-2017 έχει συμπεριληφθεί και ο Στόχος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ενώ το Τομεακό Πρόγραμμα  “Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή”, είναι ύψους δημόσιας δαπάνης 3,7 δισ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση, σύμβουλοι επιχειρήσεων και επιχειρήσεις, αναμένουν την προκήρυξη των δράσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Όμιλος «Σαμαράς & Συνεργάτες» στο 4ο ΣΔΙΤ FORUM – Τί είπε ο Διευθυντής Ανάπτυξης

ΕΒΕΘ- Σαμαράς & Συνεργάτες: Webinar για τις επενδύσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση ενεργειακού κόστους

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top