Δεν έχει τεθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ούτε το άνοιγμα της εστίασης, αλλά ούτε και το “Πάσχα στο χωριό”, καθώς όπως αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει αύριο ώστε να γίνει η αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ενώ την Παρασκευή θα παρθούν σχετικές αποφάσεις.
Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη
“Βαριά και επικίνδυνη” χαρακτηρίζει στο GRTimes ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 850 και οι νοσηλευόμενοι τους 5.000. Όπως ξεκαθαρίζει, το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία, δε σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι “ξεφορτωθήκαμε” την πανδημία και άρα είναι λάθος ο συλλογισμός που θέλει κάθε εβδομάδα το άνοιγμα μίας επιπλέον δραστηριότητας.
“Επιδημιολογικά δεν είμαστε στη φάση που θα πρέπει να συζητάμε ούτε το άνοιγμα της εστίασης ούτε κάτι άλλο. Αυτά τα ζητήματα δεν έχουν τεθεί σε εμάς και δεν έχουμε εισηγηθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες. Η κατάσταση είναι πολύ βαριά και επικίνδυνη”, αναφέρει.
Απομακρύνεται ο εμβολιαστικός στόχος
Ο ίδιος, τονίζει ότι υπάρχει δυσκολία όσον αφορά στην εκπλήρωση του εμβολιαστικού στόχου, δεδομένου του “παγώματος” των εμβολιασμών με την Johnson & Johnson, αλλά και του προβληματισμού του κόσμου σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.
“Είναι δύσκολα τα πράγματα διότι το Johnson & Johnson δεν χρησιμοποιείται, ενώ όσοι καλούνται να εμβολιαστούν, προσπαθούν να αποφύγουν το να τους χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και πολλοί δεν πάνε. Έχει υπονομευθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου και φοβάμαι ότι θα έχουμε αρνητική επίδραση στον εμβολιαστικό στόχο. Εγώ θα πρότεινα να εμβολιαστούμε χωρίς δεύτερη σκέψη”, αναφέρει.
Εικόνες συνωστισμού: Η ιστορία του 1919 επαναλαμβάνεται
Ερωτηθείς για το πώς ερμηνεύει τις εικόνες συνωστισμού στις διάφορες πλατείες και πάρκα, ο κ. Εξαδάκτυλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της πανδημίας της ισπανικής γρίπης του 1919.
“Την ιστορία αυτή την έχουμε ξαναδεί. Στο τέλος του τρίτου κύματος της πανδημίας της ισπανικής γρίπης το 1919, ο κόσμος κουράστηκε και σταμάτησε να τηρεί τα μέτρα. Έτσι, ήρθε το τέταρτο σφοδρότερο και φονικότερο κύμα, με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Φυσικά, μετά η πανδημία τελείωσε αλλά με ανυπολόγιστες απώλειες. Πρέπει να συγκρατηθούμε”, περιγράφει.