Ευ. Μανωλόπουλος: Όποιος αρνείται το εμβόλιο, αρνείται την πραγματικότητα (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ευ. Μανωλόπουλος: Όποιος αρνείται το εμβόλιο, αρνείται την πραγματικότητα (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ιδιαίτερη αναφορά στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αλλά και στο πόσο σημαντικά είναι για την εξάλειψη της πανδημίας, έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Μαρία Σαμολαδά και την εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα» στον Real FM 107,1.

Συγκεκριμένα, αξιολογώντας την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα αλλά και το αν αυτό θα επηρεαστεί μετά την απαγόρευση χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ και την επιφυλακτικότητα που υπάρχει απέναντι σ’ αυτό της AstraZeneca ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε πως «πρέπει να διαχωρίσουμε αυτά τα δύο εμβόλια. Το θέμα με τη Johnson & Johnson δεν είναι τόσο σημαντικό γιατί αφορά μια πολύ σπάνια παρενέργεια που εντοπίστηκε σε έξι περιστατικά μετά από 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Αυτό το γεγονός οδήγησε την Αμερικανική Εταιρεία Φαρμάκων και Πρόληψης Νόσων να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου ώστε να φροντίσει να βγάλει κάποιες οδηγίες που αφορούν κυρίως τους γιατρούς. Νομίζω θα αρχίσουν σύντομα ξανά. Και αυτό βέβαια, δεν θα έπρεπε να επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα, διότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί ίσως με την προσθήκη ενός περιορισμού. Να μη χορηγείται δηλαδή σε γυναίκες κάτω των 50 ετών με βάση τα περιστατικά που εμφανίστηκαν».

Για το εμβόλιο της AstraZeneca συμπλήρωσε ότι «τα προβλήματα που εμφανίστηκαν αφορούν κυρίως γυναίκες αλλά όχι μόνο. Η σχέση μεταξύ γυναίκας – άντρα είναι 70% – 30%. Το κοινό επίσης με το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ότι και τα δύο έγιναν με αδενοϊούς, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο τύπος της θρόμβωσης που προκλήθηκε είναι πάνω – κάτω ίδιου τύπου. Μια πολύ σπάνια θρόμβωση στα εγκεφαλικά αγγεία. Υπάρχουν λοιπόν κάποια κοινά στοιχεία, αλλά η συχνότητα εμφάνισης είναι διαφορετική. Στο εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι πολύ πιο σπάνια».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, o πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, σημείωσε ότι «είναι σχετικά απίθανο, κάποιος που έκανε την πρώτη δόση και δεν εμφάνισε κάτι ιδιαίτερο να εμφανίσει στη δεύτερη δόση. Η άποψή μου είναι πως όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση και έχουν περάσει δυο – τρεις εβδομάδες χωρίς να εμφανίσουν κάτι, μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη όταν έρθει η ώρα».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να χρειαστεί και δεύτερος εμβολιασμός προκειμένου να καταπολεμηθεί ο ιός , συμπλήρωσε ότι «προς το παρόν, δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η ανοσία που προκαλεί ο εμβολιασμός. Αυτό παραμένει ακόμα ανοικτό. Πιθανότατα να χρειαστεί να επαναεμβολιαστούν όλοι, αλλά το θέμα είναι αν αυτό θα συμβεί μετά από ένα χρόνο ή και περισσότερο. Οι χώρες για παράδειγμα που έχουν εμβολιαστεί, όπως το Ισραήλ, εξακολουθούν να έχουν ανοσία».

Επίσης ερωτηθείς για το αν θα προκαλούσαν ανάλογους προβληματισμούς οι παρενέργειες ενός άλλου φαρμάκου που δεν θα είχε να κάνει με τον κορωνοϊό, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε ότι «πρόκειται για μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια ούτως ή άλλως. Απλώς εδώ υπάρχει ανησυχία διότι εμβολιάζονται κατά βάση υγιή άτομα για να αποφύγουν μια πολύ σοβαρή νόσο που μπορεί να προκύψει. Προς το παρόν υπάρχει μια σύγκριση ρίσκου – οφέλους η οποία βλέπουμε να καταλήγει υπέρ των εμβολίων. Σε όλα τα φάρμακα υπάρχουν παρενέργειες, απλά σπάνια παίρνουμε ένα φάρμακο και το χορηγούμε σε εκατομμύρια ανθρώπους ταυτοχρόνως».

Αναφορικά με την παρασκευή φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, ο πρόεδρος της ΕΕΦ σημείωσε ότι «έρευνες για φάρμακα γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Υπάρχουν και φάρμακα που ήδη χρησιμοποιούνται. Δηλαδή δεν είμαστε στο μηδέν. Έχει ξεκάθαρα αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμα και ευεργετικά που μειώνουν τις πιθανότητες θανάτου ή διασωλήνωσης. Απλά τα χρειαζόμαστε για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε διαφορετικές φάσεις της νόσου».

Τέλος στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τους αρνητές, αρκετοί εκ των οποίων είναι και υγειονομικοί, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι «έχει αποδειχθεί πόσο επιβαρυντική είναι η πανδημία και ότι δεν θα φύγει ποτέ χωρίς τα εμβόλια. Νομίζω ότι πλέον είναι θέμα απλής νοημοσύνης, το να θέλει ένα άτομο να προστατέψει και τον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο που ανήκει. Άρα όποιος αρνείται το εμβόλιο, αρνείται την πραγματικότητα».

Ακούστε όλα όσα είπε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος στη Μαρία Σαμολαδά: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top