Εύλογες ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διάθεση των self test στα σχολεία

Εύλογες ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διάθεση των self test στα σχολεία

Σε ένα self test θα υποβάλλονται εβδομαδιαίως μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά από την υιοθέτηση της πρότασης του υπουργείου Παιδείας από την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, παρατηρείται μια κάποια σταθεροποίηση της πανδημίας τις τελευταίες μέρες, καθώς και μια μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά και τους εφήβους, με αντίστοιχη αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περνάμε σε μια φάση κατά την οποία θα συνυπάρχουμε με τον ιό, οι παραλλαγές του προκαλούν ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, και η πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη εμβολιαστεί.

Τρεις εύλογες ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διάθεση των self test στα σχολεία:

1. Τι αποφασίστηκε για τα σελφ τεστ στα σχολεία;
Σε συνέχεια αποδοχής από την Κυβέρνηση της ομόφωνης εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των τεστ στα οποία θα υποβάλλονται εβδομαδιαίως μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί μειώνεται σε ένα -από δύο- σελφ τεστ την εβδομάδα. Λεπτομέρειες για το μέτρο θα διευκρινιστούν σε επόμενη ΚΥΑ.

2. Γιατί μειώνονται τα τεστ, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να είναι σε έξαρση;
Με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, παρατηρείται μια κάποια σταθεροποίηση τις τελευταίες μέρες, καθώς και μια μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά και στους εφήβους, με αντίστοιχη αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς περνάμε σε μια φάση κατά την οποία θα συνυπάρχουμε με τον ιό, οι παραλλαγές του προκαλούν ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, και η πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη εμβολιαστεί. Έτσι και η εκπαιδευτική κοινότητα, όπως σε κάθε φάση της πανδημίας, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών. Αξίζει να σημειωθεί η υποδειγματική τήρηση των μέτρων από την εκπαιδευτική κοινότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, γεγονός που αποτυπώνεται και στα κλειστά λόγω κορωνοϊού τμήματα ανά την επικράτεια, που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν το 0,02%.

3. Τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ δεν απαιτεί σελφ τεστ για την προσέλευση των μαθητών στο σχολείο. Δεν είναι υποχρεωτικό το τεστ σε Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λετονία (από 1/4), Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία. Μόνο σε περίπτωση κρούσματος ζητούν τεστ σε Ιταλία, Κροατία, Πορτογαλία και Σλοβακία, ενώ στην Ολλανδία μόνο εφόσον οι μαθητές εμφανίσουν συμπτώματα.

Η σαφής τάση που παρατηρείται είναι στην κατεύθυνση της άρσης της υποχρεωτικής διενέργειας τεστ για την προσέλευση στο σχολείο, ακόμη και στις λίγες χώρες στις οποίες απαιτείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορωνοϊός: Με ένα self test τα σχολεία – 100% πληρότητα στα γήπεδα

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών – Στο τραπέζι η μείωση των self test στα σχολεία

Κεραμέως-Self Test: Δεν υπάρχει απόφαση για μείωση στα σχολεία (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top