Ευλογιά των πιθήκων: Νέο κρούσμα στην Ελλάδα-Τρία συνολικά

Ευλογιά των πιθήκων: Νέο κρούσμα στην Ελλάδα-Τρία συνολικά

Ακόμη ένα κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στην Ελλάδα, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό στα τρία.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα άνδρας από τη Βρετανία, ο οποίος εντοπίστηκε στο νησί της Νάξου ως ύποπτο κρούσμα και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ως θετικό.

Ο 30χρονος οδηγήθηκε στην Αθήνα, σε ειδική κάψουλα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν» και μπήκε σε θάλαμο υψηλής πίεσης. Η αεροδιακομιδή πραγματοποιήθηκε, καθώς εντοπίστηκαν στο δέρμα του 30χρονου τα εξανθήματα, ενώ ο ίδιος εμφάνισε και πυρετό.

Σημειώνεται, ότι και τα τρία κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα, είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό και δεν έχει υπάρξει εσωτερική διασπορά της νόσου.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης της ασθένειας έχουν ληφθεί.

Πάνω από 1.500 κρούσματα στην Ευρώπη

Μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με την εταιρεία Bavarian Nordic για την αγορά 109.090 δόσεων του εμβολίου 3ης γενιάς, ως απάντηση στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων. Η προμήθεια των κρατών-μελών θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και θα δοθεί προτεραιότητα στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Αυτή τη στιγμή έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 1.500 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων, σε 25 χώρες της Ευρώπης οι οποίες συνιστούν περίπου το 85% του συνόλου των διαγνώσεων παγκοσμίως. Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τρία κρούσματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί για πρώτη φορά κονδύλια μέσω του προγράμματος EU4Health για απευθείας αγορά εμβολίων και προμήθεια των κρατών-μελών της. Το εμβόλιο αυτό είναι εγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στην Ευρώπη, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων. Η απόκριση της ΕΕ σε αυτή την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων αποδεικνύει πως με συντονισμένες ενέργειες τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να πετύχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αναφέρει, τέλος ο ΕΟΔΥ.

Πηγή: newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευλογιά των πιθήκων: Ύποπτο κρούσμα στη Νάξο (VIDEO)

Ευλογιά των πιθήκων-CDC: «Κάντε εικονικό σεξ ή με ρούχα»

ΕΟΔΥ: Δύο κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν βρεθεί στην Ελλάδα

Κολλάρας: Απομόνωση και… χλωρίνη το «φάρμακο» για την ευλογιά των πιθήκων! (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Λίβανος: Πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top