Εύοσμος: Οργή γονέων από 2 δημοτικά σχολεία για επικείμενη συγχώνευση τους

Εύοσμος: Οργή γονέων από 2 δημοτικά σχολεία για επικείμενη συγχώνευση τους

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Σχολείο χτίζεται, σχολείο καταργείται και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, καταγγέλλουν οι σύλλογοι γονέων του 24ου και του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, μετά τις πληροφορίες για συστέγαση των δύο μονάδων στο νέο κτίριο που προοριζόταν αποκλειστικά για το 24ο. Τι απαντά ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις από τους γονείς μαθητών δύο δημοτικών σχολείων, αλλά και από τον Η` Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε Θεσσαλονίκης, προκαλεί η πρόθεση του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, για μετεγκατάσταση του Ειδικού Σχολείου (ΕΕΕΕΚ) Ελευθέριου – Κορδελιού, στο κτίριο όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα το 19ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου και τη μετεγκατάσταση του 19ου, στο νέο κτίριο που ολοκληρώνεται σύντομα και το οποίο προοριζόταν για χρήση από το 24ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου.

Οι Σύλλογοι Γονέων, επικαλούνται άγνοια για τις επίσημες προθέσεις του δήμου, συγκεντρώνουν υπογραφές και σκοπεύουν να καταθέσουν υπομνήματα διαμαρτυρίας προς τον Δήμο, ενώ όπως τονίζει στο GRTimes.gr ο Σύλλογος Γονέων του 19ου, θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αντιταχθεί σε αυτήν την παράλογη και ανήθικη, όπως λέει χαρακτηριστικά, κίνηση.

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr, μέλος του Συλλόγου Γονέων του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, το σχολείο τους στεγάζεται εδώ και χρόνια μέσα στο ΔΑΚ Ευόσμου, σε ένα γυμναστήριο με γυψοσανίδες. Πριν από 13 χρόνια η δημοτική αρχή έταξε ένα νέο σχολείο, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί σύντομα, ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν πλέον, καθώς στο νέο 24ο, αναμένεται να μετεγκατασταθεί και το 19ο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μεγάλης μονάδας με περίπου 270 μαθητές στο σύνολο.

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, θεωρούν ότι χωράνε όλα τα παιδιά στο νέο σχολείο και ότι είναι αξιοπρεπέστατοι όλοι οι χώροι και μάλιστα μας είπαν και ότι ο δήμος δεν τα κάνει εν κρυπτώ όλα αυτά, αλλά με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας… Βέβαια επικαλέστηκαν και την παρέμβαση εισαγγελέα για το Ειδικό Σχολείο, ότι τους πιέζουν να δοθεί λύση, γιατί το σχολείο αυτό είναι σε έναν ακατάλληλο χώρο, σε ένα κατάστημα…. Αυτή είναι η ένσταση μας, ότι «έκανες ένα σχολείο με το στανιό και καταργείς την άλλη μέρα ένα άλλο σχολείο. Δηλαδή τι κέρδισε η κοινωνία του Ευόσμου από όλα αυτά;» τονίζει μεταξύ άλλων ο γονέας.

Ο ίδιος αναφέρει πως υπάρχει απεριόριστος σεβασμός στις ανάγκες όλων των μαθητών, ειδικά των ΑμεΑ και διερωτάται αν καταλαβαίνει ο δήμος πως οι γονείς των δύο σχολείων έρχονται έτσι σε «σύγκρουση» με τους γονείς των παιδιών από το Ειδικό Σχολείο που και αυτοί θέλουν έναν αξιοπρεπή χώρο για τα παιδιά τους, ενώ προσθέτει ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχουν δύο σχολεία ανθρώπινα με σωστό αριθμό μαθητών και με σωστή διδασκαλία στην αίθουσα.

«Είναι ανήθικο αυτό που κάνουν»

Την έντονη διαφωνία του για την συγχώνευση των δύο σχολείων, για την οποία όπως υποστηρίζει, δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση μέχρι τώρα, εκφράζει για πολλούς λόγους, ο Σύλλογος Γονέων του 19ου Δημοτικού. Όπως λένε χαρακτηριστικά μέλη του στο GRTimes, «διαφωνούμε για τον λόγο ότι δεν πιστεύουμε πως το σχολείο πληροί τα κριτήρια για τον αριθμό των μαθητών που θέλουν να στεγάσουν, επίσης η συγκυρία για τη συγχώνευση με όλα αυτά που γίνονται με τον κορωνοϊό είναι λάθος και είναι αντιπαιδαγωγικό να στεγάσεις τόσα πολλά παιδιά και να καταστρέψεις ένα σχολείο που στην ουσία πάει να γίνει πρότυπο. Επίσης ο δήμος έχει πρόβλημα με την έλλειψη σχολείων και δεν θέλουμε να ακυρώνονται σχολεία. Είναι λάθος από όλες τις παραπάνω πλευρές» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Όπως κάνουν γνωστό, έχουν ήδη συγκεντρώσει υπογραφές από όλους τους γονείς, θα καταθέσουν και στον δήμο την ένσταση τους για το γεγονός, ενώ είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο για να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη.

Μέλος του Συλλόγου εξάλλου, αναφέρει πως είναι ανήθικο και για τον δήμο, να φέρνει σε αντιπαράθεση γονείς από διαφορετικά σχολεία και ειδικά από Ειδικό Σχολείο.

«Μας βάζουν να «χτυπηθούμε» με το Ειδικό Σχολείο; Είναι ανήθικο αυτό. Με όλη την εκτίμηση. Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση με τα παιδιά. Το σχολείο μας όμως έχει δυναμικότητα 140 παιδιά και ο δήμος θέλει να φέρει πολύ λιγότερα παιδιά από το Ειδικό και να ακυρώσει ένα ολόκληρο σχολείο; Και ποιος είπε ότι το 19ο πληροί τις προϋποθέσεις για Ειδικό Σχολείο;» αναφέρει το μέλος του Συλλόγου Γονέων του 19ου.

Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου: Ας είμαστε λίγο δεκτικοί ως άνθρωποι

Απάντηση στις διαμαρτυρίες των Συλλόγων Γονέων δίνει μέσω του GRTimes o δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, αρνούμενος ότι προκαλεί οποιαδήποτε «σύγκρουση» μεταξύ γονέων. «Νομίζω πως όλα τα παιδιά έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, είτε είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες, είτε όχι. Δεν έχω σκοπό να προκαλέσω την αντιπαράθεση κανενός. Εάν κάποια στιγμή αυτόματα οι γονείς θέλουν να παραμείνουν τα παιδιά τους στην επικρατούσα κατάσταση, γιατί έτσι τέλος πάντων τους βολεύει, θεωρώ ότι είναι λάθος αυτό. Θεωρώ όμως ότι υπάρχουν κάποια άλλα παιδιά, τα οποία πραγματικά, πέρα από την αναπηρία που δυστυχώς τους έδωσε η φύση, δεν έχουν και τις ευκαιρίες ανάπτυξης των όποιων ταλέντων τους, στον χώρο στον οποίο βρίσκονται» είπε χαρακτηριστικά για την μετεγκατάσταση του Ειδικού Σχολείου με περίπου 40 μαθητές, στον χώρο όπου στεγάζεται σήμερα το 19ο Δημοτικό.

Ο κ. Μανδαλιανός εκτίμησε πως το νέο 24ο θα παραδοθεί κοντά στα τέλη Οκτωβρίου και ότι το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο θα μπορέσει να γίνει η μετεγκατάσταση, υποστηρίζοντας ότι τόσο το 24ο όσο και το 19ο, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κάτω από την ίδια στέγη: «Είναι ένα μεγάλο κτίριο το οποίο μπορεί συστεγάσει και τα δύο δημοτικά. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνω τις ανησυχίες των όποιων γονιών, μήπως τα παιδιά τους στριμωχτούν ή μήπως δεν έχουν την εκπαίδευση που πρέπει να έχουν, αλλά αυτοί δεν είναι περισσότερο γονείς από ότι οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες, του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, τα οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι σε ένα κτίριο αίσχος, κονσερβοκούτι, για το οποίο εκκρεμεί εισαγγελική παρέμβαση για να κλείσει. Οι κινήσεις μας σε τελική ανάλυση είναι μέσα στο πλαίσιο του αριθμού των μαθητών που πρέπει να μπουν ανά αίθουσα. Θα βολευτούν και θα μπορέσουν αυτά τα δύο σχολεία να συστεγαστούν και να μπορέσει και το Ειδικό Σχολείο, το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, να έρθει σε ένα αξιοπρεπή χώρο που να έχει αυλή, ωραίες αίθουσες και να είναι χώρος εκπαίδευσης».

Καταλήγοντας, κάλεσε όλους να είναι πιο δεκτικοί ως άνθρωποι. «Αν είμαι γονιός ενός «φυσιολογικού» παιδιού, κάποια στιγμή θα πρέπει να έρχομαι στη θέση του γονιού του παιδιού που έχει κάποιο πρόβλημα, κάποια αναπηρία και να σκεφτώ και τη δική του θέση. Θα ήμασταν πάρα πολύ καλύτερη κοινωνία αν σκεφτόμασταν έτσι. Δυστυχώς κάποιοι δεν σκέφτονται έτσι. Δεν σκοπεύουμε να ζορίσουμε κανέναν, αλλά δεν σκοπεύουμε και να ζορίσουμε και κάποιον άλλον» ανέφερε.

Διαμαρτυρία και από τους εκπαιδευτικούς

Τις έντονες αντιρρήσεις τους για την μετεγκατάσταση του 19ου στο νέο κτήριο του 24ου Δημοτικού Σχολείου, εκφράζει και ο Η` Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του, αν γίνει πράξη η πρόθεση του δήμου, τότε θα καταργηθούν αίθουσες αναγκαίες για τη λειτουργία ενός σύγχρονου σχολείου και θα επαναληφθούν πολιτικές «για στρίμωγμα μαθητών σε ένα κτήριο», ενώ το 24ο θα υποβαθμιστεί de facto.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι δεν θα επιτρέψει τη συγχώνευση τονίζοντας με έμφαση πως η πρωτοβάθμια εκπαίδευση χρειάζεται άμεσα, νέα σύγχρονα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Η` Σύλλογος Εκπαιδευτικών:

Το Δ.Σ. του Η΄ ΣΥΛΛΟΓΟΥ και με την τελευταία του συνεδρίαση στις 2-9-2021 αποφάσισε και τάσσεται  εναντίον σε τυχόν μετεγκατάσταση του 19ου Δημοτικού Σχολείου στο νέο κτήριο του 24ου Δημοτικού Σχολείου.

Το νέο κτήριο έγινε και είναι του 24ου Δημοτικού Σχολείου με προδιαγραφές ενός σύγχρονου σχολείου. Σκέψεις που αν γίνουν αποφάσεις για την μετεγκατάσταση του 19ου Δημοτικού Σχολείου στο 24ο Δημοτικό θα σημάνει την κατάργηση αιθουσών αναγκαίων για τη λειτουργία ενός σύγχρονου σχολείου (αίθουσες Φυσικής Χημείας, Υπολογιστών, Ειδικών μαθημάτων, γραφείων) και την επανάληψη πολιτικών για στρίμωγμα μαθητών σε ένα κτήριο, πολιτική που χαρακτήρισε τον δήμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Θα σημάνει όμως και την de facto υποβάθμιση του 24ου Δημοτικού Σχολείου και την συγχώνευση τελικά των δύο σχολείων με την κατάργηση του 19ου Δημοτικού. Τέτοιες σκέψεις θα βρουν απέναντι όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και όσο μας αφορά ως Η Σύλλογος με κοντά 1000 μέλη δεν θα το επιτρέψουμε.

Δεν θα επιτρέψουμε τη στιγμή που δεκάδες αίθουσες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι σε υπόγεια, σε kibo, σε διαδρόμους, χωρισμένες στα δυο να επιλεγεί Δημοτικό Σχολείο να φύγει από το κτήριό του και -όπως είπαμε-  να πάει στην ουσία για συγχώνευση-κατάργηση  με ό,τι σημαίνει αυτό για τους εκπαιδευτικούς, για τα σχολεία τα ίδια  και τις παιδαγωγικές συνθήκες μάθησης των μαθητών που θα στερηθούν τη λειτουργικότητα ενός σύγχρονου σχολείου που επιτέλους ανεγέρθηκε μετά από πολλά χρόνια!

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση χρειάζεται νέα σύγχρονα Δημοτικά σχολεία και  Νηπιαγωγεία (άμεσα νέα νηπιαγωγεία καθώς η λύση των προκάτ δεν μπορεί να γίνει μόνιμη μέσα στον χρόνο, επιτέλους να ξεκινήσει η ανέγερση του 25ου Δημοτικού Σχολείου) και όχι συρρίκνωση και  κατάργηση ζωτικών χώρων αναγκαίων για τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Διαβάστε επίσης: Υπερσύγχρονο δημοτικό σχολείο αποκτά ο Εύοσμος (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Εύοσμος: Έτοιμο το Σεπτέμβριο του 2021 το νέο 24ο Δημοτικό Σχολείο

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ