Εύβοια: Οι ανησυχίες των επιστημόνων – «Πιθανότητα ισχυρότερων δονήσεων» (VIDEO)

Εύβοια: Οι ανησυχίες των επιστημόνων – «Πιθανότητα ισχυρότερων δονήσεων» (VIDEO)

Το άγνωστο ρήγμα στη νότια Εύβοια και οι δύο μεγάλοι σεισμοί προβληματίζουν τους επιστήμονες, με αναπάντητο το ερώτημα αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Περισσότεροι από 120 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί και οι επιστήμονες συστήνουν στους κατοίκους να αποφεύγουν την διαμονή σε πετρόκτιστα παλιά κτίσματα, αλλά και εκείνα που έχουν υποστεί ρωγμές.

Μέχρι στιγμής σε περίπου δέκα σπίτια έχουν καταγραφεί μικροζημιές ενώ ανήσυχη είναι η διεύθυνση του νηπιαγωγείου του χωριού, στο οποίο φοιτούν 12 παιδιά, εξαιτίας των ρωγμών που έχει υποστεί το κτίριο.

«Οι ρωγμές που έχουν γίνει είναι ουσιαστικά αρμοί μεταξύ τοιχοποιίας και οπλισμένου σκυροδέματος», είπε η προϊσταμένη νηπιαγωγός Ευδοκία Σαραντάρη επισημαίνοντας ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τα ειδικά κλιμάκια του ΠΕΧΩΔΕ.

Στην περιοχή μεταβαίνουν 11 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών ώστε να εξετάσουν τα κτίρια.

Στους Ζάρακες και συγκεκριμένα στο νηπιαγωγείο, μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου κάνουν ήδη αυτοψία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Σταθοπούλου.

«Ο φόβος κράτησε πολλούς κατοίκους ξύπνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας» και σύμφωνα με μαρτυρίες, το βράδυ βγήκαν όλοι στους δρόμους και πολλοί κοιμηθήκαν και στα αυτοκίνητα.

Οι ανησυχίες των επιστημόνων – «Πιθανότητα ισχυρότερων δονήσεων»

«Δυστυχώς η περιοχή είναι ελάχιστα μελετημένη, ιδίως η θαλάσσια περιοχή. Αλλά και επειδή από εσωτερικά δεδομένα δεν φαίνεται να έχουμε πολύ ισχυρούς σεισμούς στηνν περιοχή, δεν υπάρχουν καθόλου γνωστοί ιστορικοί σεισμοί θα πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο. Θα πρέπει αυτή τη στιγμή να κινηθούμε με την υπόθεση ότι υπάρχει και κάποια πιθανότατα να έχουμε ακόμη και ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις το επόμενο διάστημα, γιατί η περιοχή που έχε επεκταθεί είναι αρκετά μεγάλη», τόνισε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Το 5 είναι ένα πονηρό μέγεθος»

«Είναι ο κύριος σεισμός; Δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να το απαντήσει, έτσι όπως με επιπολαιότητα θα έλεγα ορισμένοι συνάδελφοί μου χθες είπαν ότι ο 4,7 ήταν ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι ένα «πονηρό» μέγεθος. ‘Εχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό», είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Παρακολούθησή του φαινομένου για λίγα ακόμα 24ωρα»

«Είχαμε δύο ισχυρούς σεισμούς κοντά στο 5ε και οι οποίοι έχουν ακολουθηθεί από μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, η οποία εξελίσσεται φυσιολογικά. Ωστόσο δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με βεβαιότητα, εάν έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο και πρέπει να συνεχίσουμε την παρακολούθησή του για λίγα ακόμα 24ωρα.», είπε από την πλευρά του ο Γεωλόγος – Σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς.

Ο Πρόεδρος της Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας αναφερόμενος στο νέο σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός» και σημείωσε ότι παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου.

«Η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», δήλωσε ο κ. Λέκκας, καθησυχάζοντας.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παπαζάχος: Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος

Εύβοια – Τσελέντης: Δεν μπορούμε να πούμε εάν ο σεισμός των 5 ρίχτερ ήταν ο κύριος (VIDEO)

Σεισμός στην Εύβοια: Στους δρόμους ή στα αυτοκίνητά τους οι κάτοικοι στους Ζάρακες (ΦΩΤΟ)

Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια – Αισθητός στην Αττική 

Σεισμός στην Εύβοια – Τσελέντης: «Αλλάζουν τα δεδομένα, δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει»

Λέκκας για τον νέο σεισμό στην Εύβοια: Περιπλέκεται το σκηνικό για τον κύριο σεισμό (VIDEO)

Η Google ειδοποίησε για σεισμό την ώρα που χτυπούσε ο Εγκέλαδος

Γ. Παπαδόπουλος για σεισμό στην Εύβοια: «Παρακολουθούμε το φαινόμενο, συνιστούμε ψυχραιμία»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top