Φά’ το πριν τα φάει – Γαστρονομία εναντίον ξενικών ειδών

Φά’ το πριν τα φάει – Γαστρονομία εναντίον ξενικών ειδών

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Αποτελούν ξενικά και εισβολικά θαλάσσια είδη, προκαλούν τεράστιες καταστροφές τόσο στην οικονομία, όσο και στο περιβάλλον και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί άλλη λύση, παρά να… αρχίσουμε να τα τρώμε, πριν αυτά εξαφανίσουν τους ντόπιους πληθυσμούς των θαλασσών μας.

Αυτό τουλάχιστον προτρέπει το πρόγραμμα «Φά’ το πριν τα φάει» που συνεχίζει για δεύτερη χρονιά η οργάνωση iSea και η οποία έχει ως στόχο από τη μια να ενημερώσει τους καταναλωτές για την γευστική αξία των βρώσιμων ξενικών ειδών και από την άλλη να δημιουργηθεί ζήτηση έτσι ώστε τα είδη αυτά να αλιεύονται από τους επαγγελματίες και να πωλούνται στα ιχθυοπωλεία και στα εστιατόρια.

«Το  πρόγραμμα ξεκίνησε πέρυσι από τις Κυκλάδες, ως μια ιδέα για το πώς μπορούν να μειωθούν τα ξενικά είδη» τονίζει μιλώντας στο GRTimes.gr, o Νίκος Δούμπας, περιβαλλοντολόγος της iSea. «Η διώρυγα του Σουέζ, που είναι και το κύριο μέρος από το οποίο εισέρχονται τα ξενικά είδη, δυστυχώς δεν μπορεί να κλείσει, οπότε γεννήθηκε η σκέψη, τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να τα καταναλώνουμε» αναφέρει, κάνοντας γνωστό το πως γεννήθηκε η ιδέα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη, ψαράδες σε πάρα πολλές περιοχές της Κρήτης, στις Κυκλάδες, στο Ιόνιο και στη Ρόδο, πιάνουν τα βρώσιμα ψάρια, όπως είναι τα λεονταρόψαρα, οι γερμανοί, οι τρομπέτες, τα μπλε καβούρια (οι λεγόμενοι ιταλοί) και τα σουπιοκαλάμαρα και τα οποία ωστόσο δεν γνωρίζει ο καταναλωτής.

«Τα γνωρίζουν κυρίως οι ψαροντουφεκάδες, οι ερασιτέχνες αλιείς και οι επαγγελματίες. Οι τελευταίοι ωστόσο θα  ασχοληθούν με ένα είδος που τους προσφέρει κέρδος και όχι με ένα είδος που θα τους  κοστίσει  χρόνο, θα τους γεμίσει τα δίχτυα και δεν θα έχει οικονομικό όφελος. Για αυτό τα αποφεύγουν» εξηγεί.

Έτσι, σύμφωνα με τον περιβαλλοντολόγο, ο σκοπός του προγράμματος είναι να γίνει γνωστή η γευστική αξία των βρώσιμων ξενικών ειδών στον καταναλωτή, ώστε να υπάρχει ζήτηση για αυτά, είτε σε εστιατόρια, είτε σε ιχθυοπωλεία.

«Το πρόγραμμα φέτος, γίνεται λόγω κορωνοϊού με ένα μεγάλο βανάκι, το «Καρτέλ Των Γεύσεων», το οποίο πηγαίνει από μέρος σε μέρος και έχει μέσα κουζίνα που μπορεί να μαγειρέψει οτιδήποτε. Σε συνεργασία με το «Καρτέλ» θα πάμε στο Ιόνιο και θα κάνουμε μια ενημερωτική εκδήλωση στη Λευκάδα και μια στη Ζάκυνθο και από δύο, τρεις γαστρονομικές εκδηλώσεις «on the road», στις περιοχές της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου» επισημαίνει ο κ. Δούμπας.

Με αυτόν τον τρόπο θα δοκιμάσουν και οι ψαράδες και οι ντόπιοι, τη γευστική αξία των ξενικών ειδών που θα είναι διαθέσιμα και το… μενού θα περιλαμβάνει λεονταρόψαρα, γερμανούς και μπλε καβούρια.

Ποια είναι τα βρώσιμα ξενικά είδη

Δεν είναι λίγα τα ψάρια που είναι εισβολικά στις Ελληνικές θάλασσες και τα οποία μπορούμε να καταναλώσουμε, ωστόσο σε κάποια από αυτά θα πρέπει να προσέξουμε, καθώς διαθέτουν δηλητήριο . Προσοχή μόνο γιατί ο λαγοκέφαλος, περιέχει ισχυρό δηλητήριο, την τετροδοτοξίνη και η κατανάλωση του απαγορεύεται γιατί μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ο γερμανός, είναι ήδη από τις δεκαετίες του 40 και του 50 στην Ελλάδα και παρόλα αυτά ακόμα δεν έχει αποκτήσει κάποια αξία. Στην Κύπρο όπου υπάρχει αντίστοιχα εδώ και χρόνια, η τιμή του το τελευταίο διάστημα αυξάνεται σταδιακά και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 ευρώ το κιλό. Στην Κρήτη, τώρα αρχίζει να γίνεται σιγά, σιγά, εμπορεύσιμο είδος. Ο γερμανός έχει ένα σχετικά ήπιο δηλητήριο στα πρώτα αγκάθια της ράχης του και οι ψαράδες έχουν πλέον συνηθίσει όταν το πιάνουν και τρυπιούνται, οπότε δεν το πολυκαταλαβαίνουν.

Το λεονταρόψαρο δεν έχει πολλά χρόνια που έχει εισέλθει στις Ελληνικές θάλασσες, αλλά καθώς είναι ένα από τα χειρότερα εισβολικά είδη, έχει επεκταθεί πάρα πολύ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα πάντα με τον Νίκο Δούμπα, ενώ μέχρι πριν περίπου 2 χρόνια δεν είχε περάσει τη Μάνη, πλέον εντοπίζεται και στο Ιόνιο, ακόμη και στην Κέρκυρα. Τρώγεται και είναι νόστιμο, απλά θέλει προσοχή στα δηλητηριώδη αγκάθια. Είναι σαν τη σκορπίνα, αλλά το δηλητήριο του είναι αρκετά πιο δυνατό, καθώς το πρήξιμο μπορεί να διαρκέσει για πολλές μέρες και αν υπάρχει αλλεργία, τότε μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές και να είναι επικίνδυνο.

Η τρομπέτα (ή τρομπέτα) είναι ένας από τους δεινότερους θηρευτές, οπότε κάνει επίσης πολύ κακό στο περιβάλλον. Δεν έχει δηλητήριο και μπορεί να καταναλωθεί κανονικά.

Ο μπλε κάβουρας, ο λεγόμενος ιταλός, δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα ειδικά στη βόρεια Ελλάδα και γενικά στους ψαράδες, γιατί έχει τη δυνατότητα να κολυμπάει και ψηλά από τον βυθό και να τρώει μύδια από καλλιέργειες και ψάρια από δίχτυα. Είναι πολύ ωραίος μεζές και η τιμή του μέχρι στιγμής παραμένει πολύ χαμηλή.

Το πρόγραμμα και οι φορείς που το στηρίζουν

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από δύο ιδρύματα. Στις Κυκλάδες χρηματοδοτήθηκε πέρυσι και θα γίνει και φέτος τον Σεπτέμβριο από το Cyclades Preservation Fund (CPF), ενώ στο Ιόνιο γίνεται φέτος για πρώτη  φορά από το Ionian Environment Foundation.

Παράλληλα η iSea, συνεργάζεται, καθώς αποδέχτηκαν το κάλεσμα της, οι Δήμοι Λευκάδας, Σάμης, Αργοστολίου και Ζακύνθου που βοηθούν πάρα πολύ στο πρόγραμμα και στη Ζάκυνθο, ουσιαστική είναι η συμβολή της ομάδας “NATURA DI ZANTE” .

Οι δράσεις του προγράμματος «Φά’ το πριν τα φάει» , θα διαρκέσουν από τις 7 έως και τις 12 Ιουλίου και το ακριβές πρόγραμμα, τις ημερομηνίες και τις ώρες, μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ

Περισσότερες λεπτομέρειες για το “Φά’ το πριν τα φάει” μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της iSea, ΕΔΩ

Δείτε και το περυσινό ρεπορτάζ για το «Φά’ το πριν τα φάει»  που είχε φιλοξενήσει το GRTimes.gr > Σαντορίνη: “Φά’ το πριν τα φάει” (ΦΩΤΟ)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top