Φαινόμενο La Nina: Καθόλου σίγουρο ότι ο χειμώνας στην Ελλάδα θα είναι βαρύς

Φαινόμενο La Nina: Καθόλου σίγουρο ότι ο χειμώνας στην Ελλάδα θα είναι βαρύς

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Παρόμοιος με τον περσινό θα είναι όπως όλα δείχνουν ο χειμώνας στην Ελλάδα, παρά τις στιγμιαίες ψυχρές εξάρσεις που αναμένεται να σημειωθούν, υπό την «ομπρέλα» του φαινομένου La Nina.

Το φαινόμενο La Νina, ουσιαστικά, είναι ένας συγκεκριμένος τύπος κυκλοφορίας και επηρεάζει κατά βάση τον κεντρικό Ειρηνικό μεταξύ της Νοτιοκεντρικής Αμερικής και της Ινδονησίας. Άμεσα λοιπόν επηρεάζεται κατά βάση ο καιρός της Αμερικής. Ο καιρός της Ευρώπης επηρεάζεται πιθανόν σε κάποιον βαθμό που όμως δεν είναι απαραίτητα αποσαφηνισμένος ή συσχετισμένος.

Επιπλέον, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του northmeteo.gr, Δρ. Σταύρο Κέππα στο GRTimes.gr οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για έναν ήπιο χειμώνα, με μικρές  «εκρήξεις» ψύχους. Σαφώς όμως μία μακροπρόθεσμη εκτίμηση έχει σημαντικό ρίσκο και δεν θα ήταν σοφό να βασιστούμε σε αυτήν, καθώς αυτό που βλέπουμε στα προγνωστικά μοντέλα είναι η εκτίμηση μίας μέσης μηνιαίας κατάστασης. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πχ. αυτές οι «εκρήξεις» θα είναι ακραίες ή όχι. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στο παρελθόν η φάση La Nina, έχει συνδυαστεί τόσο με ψυχρούς όσο και με πιο ήπιους χειμώνες στην Ελλάδα.

Όταν η κυκλοφορία στον Ειρηνικό είναι σε φάση La Nina, τότε είναι πιθανόν το επίκεντρο της καιρικής δραστηριότητας να εντοπίζεται κατά βάση στην Κεντρική Ευρώπη με συχνά επεισόδια βροχοπτώσεων. «Ενδεχομένως και φέτος να έχουμε κάτι παρόμοιο» προσθέτει ο κ. Κέππας.

Ποια η διαφορά La Nina και El Nino

«Το La Nina σημαίνει «μικρό κορίτσι» στα ισπανικά και είναι το αντίθετο του φαινομένου El Nino (μικρό αγόρι). Ουσιαστικά, είναι δύο διαφορετικές φάσεις, μιας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, που εναλλάσσονται κάθε 2-7 έτη και συμβαίνουν μόνο στον Ειρηνικό, μεταξύ Αμερικής, Ινδονησίας και Αυστραλίας. Πρακτικά, ένας από τους δείκτες που προσδιορίζει την φάση αυτής της κυκλοφορίας είναι ο ENSO (El Nino Southern Oscillation), ο οποίος βασίζεται στην διαφορά θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας μεταξύ ανατολικής Αυστραλίας και κεντρικού Ειρηνικού. Όταν ο δείκτης αυτός είναι θετικός διάγουμε φάση El Nino, ενώ οι αρνητικές τιμές του υποδηλώνουν φάση La Nina. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη κυκλοφορία, υπό οποιαδήποτε φάση της, επηρεάζει πρωτίστως και κατά κύριο λόγο την Αμερική, την Ωκεανία και την Ινδονησία και σε δεύτερο και λιγότερο σημαντικό παράγοντα άλλες περιοχές» συμπληρώνει ο Σταύρος Κέππας.

Επεξηγηματικά, όταν υπάρχει η φάση La Nina, οι συγκλίνοντες στον Ισημερινό ανατολικοί άνεμοι (trade winds) ενισχύονται. Αυτοί η ανατολικής συνιστώσας άνεμοι μεταφέρουν τα θερμά θαλάσσια ύδατα των δυτικών ακτών της Λατινικής Αμερικής προς την Ινδονησία και την Αυστραλία, με αποτέλεσμα ψυχρότερα ύδατα να ανέρχονται από τα βαθύτερα της θάλασσας για να αντικαθιστούν τα πιο θερμά που κατευθύνθηκαν προς τα δυτικά (αυτή η διαδικασία λέγεται «άντληση» (upwelling).

Εν συνεχεία, η μεταφορά των ψυχρών υδάτων φέρνει προς τις ακτές της Λατινικής Αμερικής πλούσια θρεπτικά στοιχεία αυξάνοντας τους θαλάσσιους ζωικούς οργανισμούς στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό οι τοπικοί ψαράδες υποδέχονται με χαρά την φάση «La Nina», αφού τους βοηθάει στο να ψαρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες.

Η ψυχρότερη θαλάσσια επιφάνεια που δημιουργείται δυτικά της Λατινικής Αμερικής προκαλεί την εγκαθίδρυση ενός εκτεταμένου αντικυκλωνικού πεδίου που φέρνει στην κεντρική Αμερική και τις νότιες ΗΠΑ καλοκαιρία και υψηλότερες θερμοκρασίες. Αντίθετα, ο καιρός καθίσταται βροχερός και ψυχρότερος του μέσου όρου στις βορειοδυτικές ΗΠΑ και τον Καναδά. Θα λέγαμε τελικά ότι η φάση La Nina εντείνει τη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ Καναδά/βόρειων ΗΠΑ και νότιων ΗΠΑ/κεντρικής Αμερικής.

Στην φάση El Nino, ουσιαστικά, οι ανατολικοί άνεμοι εξασθενούν σημαντικά και μάλιστα στα δυτικότερα του Ειρηνικού αντιστρέφονται σε δυτικούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν οι θερμότερες μάζες στις ακτές της Λατινικής Αμερικής, η οποία βρίσκεται υπό την επίδραση πιο υγρού καιρού. Παράλληλα, ο καιρός γίνεται υγρότερος σε κεντρική Αμερική, θερμότερος στις βορειοδυτικές ακτές των ΗΠΑ και αρκετά ψυχρότερος στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και τον Καναδά. Πρακτικά, λοιπόν, La Nina και El Nino είναι δύο διαφορετικές φάσεις μιας κυκλοφορίας σε συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη, που δεν είναι άλλη από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ποιες περιοχές επηρεάζονται και γιατί

Οι περιοχές που άμεσα επηρεάζονται είναι η ήπειρος τη Αμερικής και έμμεσα η Ευρώπη με κάποιον τρόπο, ωστόσο δεν υπάρχει συσχέτιση. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξει ένα γενικό μοτίβο πάνω από την Ευρώπη, με συστήματα κακοκαιρίας πάνω από τα κεντρικά της τμήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η φάση La Nina να συνδέεται με ήπιους χειμώνες, όπως αυτός που βίωσε η χώρα μας και πέρσι.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι και κανόνας. Παράδειγμα αποτελεί ο χειμώνας 2011-2012 κατά τον οποίον η φάση La Nina ήταν παρούσα, αν και ίσως πιο εξασθενημένη από αυτό που αναμένουμε φέτος.

Εν κατακλείδι, έχει βάση να πούμε ότι ο φετινός χειμώνας έχει πιθανότητες να είναι σχετικά ήπιος με κάποιες σύντομες ψυχρές εξάρσεις. «Αυτό όμως δεν είναι και κανόνας, καθώς υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να μεταβάλλουν μία τέτοια εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να ερμηνεύουμε προσεκτικά τα στοιχεία που μας δίνουν τα προγνωστικά μοντέλα πέρα από προσωπικές επιθυμίες και να μην αναστατώνουμε τον κόσμο όταν τα στοιχεία περιέχουν μία σχετική αβεβαιότητα» σημειώνει στο GRtimes.gr ο Σταύρος Κέππας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Pyrocumulus: Το σύννεφο που προκλήθηκε από τους καπνούς στο Σέιχ Σου

Shelf Cloud: Το εντυπωσιακό σύννεφο που «σκέπασε» χθες την Χαλκιδική (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Dust Devil: Τι είναι ο απρόβλεπτος «Διάβολος Σκόνης» που έπληξε τη Χαλκιδική

Θεσ/νίκη: Στον Λαγκαδά το πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας (47,1οC)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top