Ασφάλεια και νομιμοποίηση είναι οι δυο βασικοί λόγοι που δεν πληρούνται και έτσι δεν θα τεθεί σε λειτουργία φέτος το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού στα ορεινά της Δράμας. «Είναι θέμα ασφάλειας, των πολιτών, των εργαζομένων, των επισκεπτών» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος εξηγώντας πως τόσα χρόνια ήταν όλα καλά καμουφλαρισμένα και τώρα ξεσκεπάστηκαν.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μπορεί το πρωτόκολλο λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων να εγκρίθηκε σύμφωνα με ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, παρ’ όλα αυτά το χιονοδρομικό κέντρο στο Φαλακρό της Δράμας, δεν θα λειτουργήσει φέτος.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν επιτρέπει την ασφαλή λειτουργία του χιονοδρομικού, ενώ πολλαπλές είναι και οι εργασίες που πρέπει να γίνουν για τη νομιμοποίηση και βελτίωση των εγκαταστάσεων.

«Το Χ.Κ. Φαλακρού κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει καθ’ ότι κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν βάζει την υπογραφή του, προκειμένου να έρθει σε μένα ως πολιτικό προϊστάμενο η εισήγηση και στη συνέχεια να πάρω την τελική απόφαση, καθώς επίσης και σε συνδυασμό με την πανδημία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, αρμόδιος για τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου.

Ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου, υπήρχαν γκρίνιες, αιχμές και κατηγορίες περί μη λειτουργίας του χιονοδρομικού και επ’ αυτού, ο κ. Παπαδόπουλος μέσω δελτίου Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρεται σε μια σειρά ενεργειών που έγιναν από την έναρξη της θητείας του μέχρι σήμερα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους, φέτος δεν θα λειτουργήσει το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψω’ είναι θέμα ασφάλειας, των πολιτών, των εργαζομένων, των επισκεπτών» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος επισημαίνοντας πως τόσο η ασφάλεια όσο και η νομιμοποίηση είναι τα δυο κυρίαρχα ζητήματα σ’ ότι αφορά τη σωστή λειτουργία του χιονοδρομικού.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πώς ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων αλλά και για να αποκτηθούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

«Ευελπιστούμε ότι με τη νέα χρονιά θα αποκτήσουμε τη νομιμοποίηση και την ασφάλεια» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας προσθέτοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν όλα «καλά καμουφλαρισμένα και τώρα έσπασε το γυαλί’ τίποτα κάτω από το χαλί» συμπληρώνει.

Οι λόγοι που δεν θα λειτουργήσει φέτος το χιονοδρομικό

Μέσω δελτίο Τύπου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος επισημαίνει τα εξής:

“Με αφορμή ανυπόστατες και άκαιρες συζητήσεις περί της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού και τις προσπάθειες που κάποιοι διοχετεύουν περί ευθυνών, έχω να δηλώσω τα παρακάτω:

Τον Σεπτέμβριο του 2019 (1-9-2019) ανέλαβα καθήκοντα Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και από τα πρώτα ενδιαφέροντα μου ήταν να έχω ιδία άποψη ώστε να βρεθεί λύση για την λειτουργία του Χ.Κ. Φαλακρού άμεσα.

Έτσι, στις 14 Νοεμβρίου 2019 πήγα στην Αθήνα και αναζήτησα να βρω τον σχετικό φάκελο που είχε υποβληθεί, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και ο οποίος ήταν κυριολεκτικά «θαμμένος» επί 5ετία στο Υπουργείο Αθλητισμού, χωρίς κανένας να ενδιαφερθεί για την τύχη του, όλο αυτό το χρονικό διάστημα!

Στις 24 Δεκεμβρίου 2019 γνωστοποιήθηκε στην Π.Ε. Δράμας η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (Α.Ε.Π.Ο.) και μετά την κατάθεση συμπληρωματικών εγγράφων χορηγήθηκε το μόνιμο πλέον (και όχι προσωρινό που είχε παραχωρηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή) ειδικό σήμα για την λειτουργία του Κέντρου.

Το ειδικό σήμα ήρθε στην Π.Ε Δράμας στις 20/2/2020.

Μετά από αυτή την ημερομηνία δημιουργήθηκε μία έντονη διαμάχη μεταξύ επιχειρηματία και φερόμενων ως ιδιοκτητών έκτασης και διαθέσιμου «επαγγελματικού» χώρου στο Χ.Κ. Φαλακρού. Ακολούθησαν εκατέρωθεν καταγγελίες και των δύο πλευρών, στις οποίες αναφερόταν η ύπαρξη αντικανονικής δραστηριότητας του Αθλητικού Σωματείου Ε.Ο.Σ. Δράμας, με βαρείς μάλιστα χαρακτηρισμούς μεταξύ άλλων πως «ο ΕΟΣ αντιστρατεύεται και εμποδίζει την ανάπτυξη του Χ.Κ. Φαλακρού».

Για τα παραπάνω συντάσσω και αποστέλλω έγγραφο προς τον Υπουργό Αθλητισμού όπου του γνωστοποιώ την πραγματική κατάσταση ζητώντας την παρέμβασή του.

Στις 23/6/2020 και συγκεκριμένα το Τμήμα Αθλητικών Φορέων της Γ.Γ. Αθλητισμού του Υπουργείου απευθύνεται με επιστολή του στο γραφείο Αντιπεριφερειάρχη και ζητά αποδεικτικά στοιχεία για τα όσα έχουν αναφερθεί στην αρχική επιστολή προς τον κ. Υπουργό.

Στις 24/6/2020 το Τμήμα Αθλητικής Περιουσίας και Αθλητικής Υποδομής της Γ.Γ. Αθλητισμού του Υπουργείου, αποστέλλει έγγραφο μέσω του οποίου ζητείται η κατάθεση απόψεων σχετικά με το περιεχόμενο επιστολής του Ε.Ο.Σ. Δράμας προς το Υπουργείο, ενώ παράλληλα ενημερώνει ότι θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

Στις 24/8/2020 και μετά από επίμονες οχλήσεις μας προς κάθε κατεύθυνση, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συστήνει «Ομάδα Έργου» προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν παρανομίες ή ό,τι άλλο διαπιστωθεί μετά από την διενέργεια αυτοψίας στο συγκεκριμένο χώρο του Χ.Κ. Φαλακρού.

Στις 25/9/2020 η Γ.Γ.Α. ενημερώνεται μέσω εγγράφου για την σύσταση της Ομάδας Έργου και την εξέλιξη της διαδικασίας του ελέγχου.

Στις 30/10/2020 τα μέλη της Ομάδας Έργου, συντάσσουν και αποστέλλουν σε εμάς, υπηρεσιακό σημείωμα συνοδευόμενο από σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Δράμας με περισσότερα στοιχεία που υπήρχαν διαθέσιμα ήδη στην Υπηρεσία μας.

Στις 20/11/2020 η Τεχνική υπηρεσία της Π.Ε. Δράμας αποστέλλει στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας έγγραφο, με τα τελικά συμπεράσματα που είχε αποτυπώσει η Ομάδα Έργου που είχε επιφορτιστεί με το έργο της διερεύνησης της υπόθεσης.

Στις 15/1/2021 αποστέλλεται ολόκληρος ο φάκελος «ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ» στο Υπουργείο Αθλητισμού και συγκεκριμένα, αποδέκτης αυτής της αλληλογραφίας ήταν ο ίδιος ο Υπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Στις 22/9/2021 μετέβηκα στην Αθήνα συνοδευόμενος από Υπηρεσιακό παράγοντα και επισκεφθήκαμε το γραφείο του Υπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, τον οποίο ενημερώσαμε για την πορεία της υπόθεσης.

Στις 24/9/2021 υποβλήθηκε από τον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα, έγγραφο για επανεξέταση από τον Υπηρεσιακό του προϊστάμενο του θέματος «Χ.Κ. Φαλακρού».

Στις 29/10/2021 υποβλήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Μ.Θ., εισήγηση με θέμα την χρηματοδότηση για το Χ.Κ. Φαλακρού, για την οποία εκδόθηκε η υπ’ αριθμό 224/2021 απόφαση, εγκρίνοντας 15.000 ευρώ ψηφισμένο από όλους τους συναδέλφους Περιφερειακούς Συμβούλους της συμπολίτευσης, με αντικείμενο τη ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ.

Στις 8/11/2021 υποβλήθηκε νέο έγγραφο προς τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας με το σύνολο των τελικών και σημαντικών «ευρημάτων» σχετικών με παραβάσεις και παρανομίες, αλλά και σχετικών με την ασφάλεια για τους πολίτες, έχοντας ως αποτέλεσμα να επανεξεταστεί το θέμα και να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις περί λειτουργίας ή μη, δεδομένου ότι είχαν ψηφίσει ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ το συγκεκριμένο θέμα για το συγκεκριμένο ποσό (άρα θέλω να πιστεύω πως κατάλαβαν ΟΛΟΙ οι ψηφίσαντες πως υπήρχε πρόβλημα παράνομων εγκαταστάσεων στο Χ.Κ. Φαλακρού).

Δυστυχώς αυτή είναι η σειρά των γεγονότων για το θέμα αυτό.

Το Χ.Κ. Φαλακρού κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει καθ’ ότι κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν βάζει την υπογραφή του, προκειμένου να έρθει σε μένα ως πολιτικό προϊστάμενο η εισήγηση και στη συνέχεια να πάρω την τελική απόφαση, καθώς επίσης και σε συνδυασμό με την πανδημία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Η κοινωνία της Δράμας ξέρει, βλέπει και έχει ιδίαν αντίληψη και άποψη για την προσφορά και τη δραστηριότητα όλων μας.]

Σημειώνεται ότι ανάδοχος για τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου υπάρχει, και όπως πληροφόρησε το GRTimes.gr, το οποίο επικοινώνησε μαζί του, «όποια εντολή μας δώσουν από την Π.Ε. Δράμας, για το εάν θα λειτουργήσουμε ή όχι» αναφέρθηκε.

Στο 40% – 45% η κίνηση στα καταλύματα

Πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στην υψηλή περίοδο των εορταστικών ημερών, το δεκαπενθήμερο ουσιαστικά που αναμένουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού να πάρουν μια μικρή ανάσα, οι πληρότητες που καταγράφει η περιοχή της Δράμας δεν ικανοποιούν απόλυτα τους ξενοδόχους.

«Στα διήμερα –Σάββατο, Κυριακή- είμαστε καλά, σε επίπεδο 15νθήμερου δεν είμαστε ικανοποιημένοι» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και επικεφαλής της ομάδας ορεινών ξενοδοχείων Άγγελος Καλλίας λέγοντας πως οι πληρότητές τους κινούνται στο 40% – 45%.

Ο ίδιος εξηγεί πως υπάρχει σειρά ανασταλτικών παραγόντων για τις μειωμένες πληρότητες όπως:

α. ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει αλλά φοβάται

β. η επιδημιολογική εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα είναι αρκετά επιβαρυμένη

γ. μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς μεσολαβεί ολόκληρη εργάσιμη εβδομάδα

δ. η μη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού.

«Ελπίζουμε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες θα δώσουν κάποια νούμερα, αλλά σε καμία περίπτωση τις πληρότητες που είχαμε άλλες χρονιές» δηλώνει ο κ. Καλλίας.

Σχετικά με τη μη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δράμας εξηγεί ότι οι κρατήσεις για τους ξενώνες και τα καταλύματα της περιοχής επηρεάζονται σε ποσοστό 50%.

Τέλος, η λειτουργία του χριστουγεννιάτικου χωριού στην πόλη της Δράμας, η «Ονειρούπολη», όπως πληροφορείται το GRTimes.gr δίνει νούμερα στα ξενοδοχεία της πόλης.

«Είναι καλό που λειτουργεί, και επικοινωνιακά βοηθάει, όμως μην ξεχνάτε ότι τρία ξενοδοχεία στην πόλη δεν έχουν ανοίξει» αναφέρει ο κ. Καλλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δράμα: Με την «υπογραφή» της Disney και με αυστηρά μέτρα ανοίγει η Ονειρούπολη

Καλλινικίδης: Πώς θα λειτουργήσει η Ονειρούπολη Δράμας (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ονειρούπολη Δράμας: Άνοιξε τις πύλες του το μαγικό χωριό του Άη Βασίλη (ΦΩΤΟ)

Χριστούγεννα – Ελλάδα: Μούδιασμα στις προκρατήσεις, ‘οδηγός’ ο κορωνοϊός

Ελατοχώρι Πιερίας: «Είμαστε έτοιμοι, περιμένουμε τον κόσμο»

Βασιλίτσα – Γρεβενά: Αναμένοντας το χιόνι και τα υγειονομικά πρωτόκολλα (BINTEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top