Φαρμακεία: Ξεκίνησε η διάθεση των δωρεάν self test -«Κράσαρε» προς στιγμήν η πλατφόρμα

Φαρμακεία: Ξεκίνησε η διάθεση των δωρεάν self test -«Κράσαρε» προς στιγμήν η πλατφόρμα

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

«Έπεσε» προς στιγμή η πλατφόρμα των φαρμακοποιών, κατά τις πρώτες ώρες της δωρεάν διάθεσης των self test – «Ικανοποιητική» χαρακτηρίζουν την προσέλευση των πολιτών οι ίδιοι, εκτιμώντας ότι η ροή του κόσμου θα αυξηθεί – Τι λέει στο GRTimes ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης

Προβλήματα αντιμετώπισαν οι φαρμακοποιοί κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών της δωρεάν διάθεσης των self test. Σύμφωνα με όσα μεταφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης, η πλατφόρμα των φαρμακοποιών «σήμερα έτυχε να μη δουλεύει κάποια στιγμή λόγω της μεγάλης ζήτησης».

Το συγκεκριμένο γεγονός είναι και εκείνο που φοβίζει τους φαρμακοποιούς, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, «η πλατφόρμα φαίνεται ότι δεν αντέχει τον μεγάλο όγκο καταγραφής των ΑΜΚΑ», πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να διογκωθεί, καθώς «τις επόμενες ώρες και ημέρες και ειδικά μέχρι το Σάββατο που θα τελειώσει η διάθεση των δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση».

Ποια τα υπόλοιπα προβλήματα των φαρμακοποιών

Επιπλέον ζητήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν ήδη οι φαρμακοποιοί. Ένα από αυτά, αφορά τις συσκευασίες των self test, για τις οποίες όπως λέει ο κ. Ευγενίδης «πρέπει  συνεχώς να τα αποσκευάζουμε, καθώς μας έχουν διατεθεί σε πεντάδες και πρέπει να τα διανείμουμε κατά μονάς σε κάθε πολίτη».

Στο σύστημα των φαρμακοποιών ωστόσο, τα self test είναι περασμένα σε πεντάδες, γιατί τόσα διατίθονταν στο παρελθόν στους μαθητές. Έτσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ, «ο κάθε πολίτης που παραλάμβανε ένα τεστ, φαινόταν αρχικά ότι παραλαμβάνει… πέντε».

«Επιπλέον», συνεχίζει, «δεν υπάρχουν οδηγίες εκτέλεσης των self test προς τους πολίτες, με αποτέλεσμα να πρέπει να τις δίνουμε σε ορισμένους από αυτούς. Ευτυχώς ωστόσο, οι περισσότεροι γνωρίζουν ήδη. Αυτό όμως θα έπρεπε να προβλεφθεί».

Η προσέλευση των πολιτών κατά τις πρώτες ώρες της διάθεσης των δωρεάν self test χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής ικανοποιητική, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνουν στο GRTimes φαρμακοποιοί που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε ότι ξεκίνησε από σήμερα (6/12) η δωρεάν διανομή των self test από τα φαρμακεία, με στόχο την καλύτερη καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας και την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, λίγο πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Η δωρεάν διανομή θα διαρκέσει έως και το Σάββατο (11/12, 17:00), ενώ κάθε ενήλικος πολίτης, εμβολιασμένος και μη, θα δικαιούται από ένα τεστ.

Βασική προϋπόθεση για τη λήψη των δωρεάν self test από τους πολίτες, είναι η επίδειξη του ΑΜΚΑ τους στα φαρμακεία. Από το συγκεκριμένο σύστημα διάθεσης εξαιρούνται όσοι έλαβαν self test το προηγούμενο διάστημα, από 17/11 έως 27/11.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΦΣΘ: Από αύριο η δωρεάν διάθεση των self test–Το πρόβλημα με τις συσκευασίες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top