Φραντσέσκο Ρόκα: Λάθος της Τουρκίας το άνοιγμα των συνόρων

Φραντσέσκο Ρόκα: Λάθος της Τουρκίας το άνοιγμα των συνόρων

«Είναι πολύ λυπηρό το ότι είδαμε και πάλι ανθρώπινες υπάρξεις να χρησιμοποιούνται ως πολιτικά εργαλεία. Κι αυτό είναι απαράδεκτο».

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Οργανώσεων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Φραντσέσκο Ρόκα, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές μαζί με τον πρόεδρο του ελληνικού παραρτήματος της οργάνωσης, Αντώνη Αυγερινό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις Καστανιές ο πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ο κ. Ρόκα, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ανθρώπους που βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων έκανε λόγο για πολύ δύσκολη κατάσταση και λόγω της επιδείνωσης του καιρού και τόνισε οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών δεν είναι αξιοπρεπείς.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα, τόνισε ότι «κάθε χώρα, κάθε οργανισμός, έχει δικαίωμα να καθορίσει την πολιτική του, χωρίς όμως αυτή να επηρεάζει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων». Και πρόσθεσε πως ναι μεν η Τουρκία έχει κληθεί να σηκώσει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να δημιουργήσει πίεση.

Κριτική στη στάση της Ευρωπαϊκή Ένωσης

Ο πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στη στάση που έχει κρατήσει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να αφήνει μόνη την Ελλάδα σε αυτήν την πρόκληση.

«Δεν μπορούμε να απευθύνουμε κατηγορίες για ό,τι συμβαίνει εδώ, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα να επέμβουμε για να διορθώσουμε τις αιτίες που αναγκάζουν αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν. Η ΕΕ πρέπει να εμπλακεί στην κρίση στη Συρία και να υποστηρίξει πολιτικές λύσεις για την κατάπαυση του πυρός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρόκα εξέφρασε την αντίθεσή του στη χρήση της λέξης «ασπίδα» που χρησιμοποίησαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά την επίσκεψή τους στον Έβρο.
«Δεν ανακατευόμαστε στην πολιτική, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για ασπίδα. Είδα γυναίκες, είδα παιδιά. Δε χρειάζεσαι ασπίδα για να προστατευτείς από γυναίκες και παιδιά. Πρέπει να χρησιμοποιούμε τους σωστούς συμβολισμούς. Αυτός ο συμβολισμός μπορεί να τροφοδοτήσει ξενοφοβικές αντιδράσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι πίσω από τον φράχτη υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι όχι τόσο ευάλωτοι, αλλά σίγουρα υπάρχουν και ευάλωτοι.

Ο κ. Ρόκα, ο οποίος αύριο θα επισκεφτεί τη Λέσβο, ανακοίνωσε επίσης έκτακτη επιχορήγηση ύψους 300.000 ευρώ για τις πρώτες δράσεις του ΕΕΣ, υπογραμμίζοντας πως η υποστήριξη στο ελληνικό παράρτημα θα κλιμακωθεί.

Τρεις σταθμούς για τον ΕΕΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός, τόνισε πως η οργάνωση είναι παρούσα από την αρχή της συνοριακής γραμμής του Έβρου στην Αλεξανδρούπολη μέχρι Καστανιές.

«Έχουμε δημιουργήσει τρεις σταθμούς πρώτων βοηθειών και με τους εθελοντές μας, που είναι η ψυχή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, βρισκόμαστε πρωτίστως βεβαίως για να στηρίξουμε τον ελληνικό στρατό, την ελληνική αστυνομία και βεβαίως, εάν χρειαστεί, τους μετανάστες που τυχόν θα βρεθούν εδώ και χρειάζονται τη βοήθειά μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η οργάνωση θα παραμείνει στην περιοχή για όσον καιρό διαρκεί η κρίση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ