ΦΣΘ: Τα φαρμακεία δεν είναι αρμόδια να εκδίδουν πιστοποιητικά εμβολιασμού

ΦΣΘ: Τα φαρμακεία δεν είναι αρμόδια να εκδίδουν πιστοποιητικά εμβολιασμού

Διευκρινιστική ανακοίνωση αναφορικά με την αυξημένη προσέλευση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα φαρμακεία, από πολίτες που ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού, εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ο ΦΣΘ τόνισε ότι οι πολίτες ζητούν πιστοποιητικό του εμβολιασμού τους, καθοδήγηση προς τα φαρμακεία που γίνεται – όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι πολίτες – από τους υπεύθυνους των εμβολιαστικών κέντρων, ενώ παράλληλα παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί πολίτες να ζητούν από το φαρμακείο την καταχώρηση του αποτελέσματος του self – test που έχουν πραγματοποιήσει.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος τονίζει ότι «τα φαρμακεία έχουν επιφορτιστεί μόνο με τη διαδικασία του κλεισίματος ραντεβού για εμβολιασμό. Συνεπώς δεν είναι αρμόδια για την έκδοση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού. Η διαδικασία αυτή απαιτεί χρήση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, όπως κωδικούς taxisnet τα οποία δεν έχει και δεν πρέπει να έχει στη διάθεσή του ο φαρμακοποιός».

Παράλληλα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην προστρέχουν στα φαρμακεία για την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους, αλλά είτε να το εκδίδουν οι ίδιοι ηλεκτρονικά, είτε να ζητούν την έκδοσή του από τα ΚΕΠ, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτείας.

Σ’ ότι αφορά τα self-test ο Φαρμακευτικός Σύλλογος θυμίζει «ότι τα φαρμακεία έχουν αναλάβει μόνο τη διάθεσή τους προς τους δικαιούχους, όπως αυτοί ορίζονται κάθε φορά από τα αρμόδια υπουργεία και δεν υποχρεούνται να καταχωρούν και να εκτυπώνουν τις δηλώσεις του θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος».

Επίσης στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι αρμόδιοι για την εγγραφή των πολιτών στην άυλη συνταγογράφηση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top