Γ. Χατζηθεοδοσίου: Το ζητούμενο είναι να πέσει χρήμα στην αγορά

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Το ζητούμενο είναι να πέσει χρήμα στην αγορά

Στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην ελληνική οικονομία και στην επιχειρηματικότητα ο κορωνοϊός, αλλά κυρίως στις λύσεις που πρέπει να «πέσουν» στο «τραπέζι» για να ξαναμπεί η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου από το «βήμα» του συνεδρίου με τίτλο “Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική – 2020”.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης με τη συνεργασία της Boussias Communications και είναι σε εξέλιξη από το πρωί στα γραφεία του ΕΕΑ με τη συμμετοχή υπουργών, βουλευτών, και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, επιχειρηματικών φορέων και Οργανισμών.

«Η ελληνική οικονομία, μετά από μία δεκαετή κρίση και μία πρόσκαιρη αναλαμπή, εισέρχεται ξανά σε ύφεση. Μία παγκόσμια ύφεση όμως, καθώς ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες όλου του κόσμου. Και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για το άμεσο μέλλον, δεν δικαιολογούν αισιοδοξία. Πώς μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος όταν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δούμε να βάζουν λουκέτο πάνω από 100.000 επιχειρήσεις –σύμφωνα με τα καλύτερα σενάρια- και να χάνουν τη δουλειά τους περισσότεροι από 250.000 εργαζόμενοι εξαιτίας ύφεσης που μπορεί να ξεπεράσει το 10% σύμφωνα με διεθνείς εκτιμητές; Άρα το ζητούμενο τη δεδομένη στιγμή είναι να υψώσουμε αναχώματα για τον περιορισμό των συνεπειών της ύφεσης, ώστε αμέσως μετά να χαράξουμε ως χώρα μία αναπτυξιακή πορεία πάνω σε καλύτερες και πιο στέρεες βάσεις», επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογραμμίζοντας πως «απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο άμεσος στόχος, είναι η προστασία και στήριξη των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων. Χωρίς ενεργές τις επιχειρήσεις μας δεν μπορεί να υπάρξει απασχόληση. Είναι μία πραγματικότητα με την οποία δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς. Αυτός είναι ο λόγος που από την πρώτη στιγμή ως Επιμελητήριο ζητήσαμε τη λήψη οριζόντιων μέτρων και την στήριξη όλων των επιχειρήσεων, χωρίς αποκλεισμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: LIVΕ: Το 7ο Στρατηγικό Συνέδριο: “Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική – 2020”

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά «στην εξαιρετική συνεργασία» που είχε το Επιμελητήριο με υπουργούς, όπως με τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Σταϊκούρα. «Ως επιμελητήριο, καταθέτοντας συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, καταφέραμε να βελτιώσουμε πολλά από τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί αρχικά. Περισσότεροι ΚΑΔ μπήκαν στα μέτρα στήριξης, αυξήθηκαν οι επαγγελματίες που έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας μας επανεκκίνησαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο επειδή ακριβώς η κυβέρνηση κατάλαβε το δίκαιο των αιτημάτων μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Πλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, «το μείζον ζήτημα για όλους μας είναι η ενίσχυση της ρευστότητας. Να δούμε δηλαδή πως περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να μπουν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας το αναγκαίο ρευστό, κυρίως για αυτή τη δύσκολη περίοδο της επανεκκίνησης. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν διάφορα προβλήματα εξαιτίας των προϋποθέσεων που έχουν θέσει οι τράπεζες για την υπαγωγή σε αυτά τα προγράμματα χρηματοδότησης. Το αποτέλεσμα είναι να έχει απορριφθεί η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Αυτή πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα όλων μας, κυρίως της κυβέρνησης, και για αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε πως «αν δεν υπάρξουν μέτρα και κυρίως ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, απλώς θα βλέπουμε να κλείνουν επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη. Αν όμως υπάρξει στήριξη, τότε μπορεί να σώσουμε και επιχειρήσεις και θέσεις απασχόλησης. Ρευστότητα δεν εξασφαλίζεται μόνο χάρη σε κάποιο πρόγραμμα, αλλά και σε ποσά που μπορούν να εξοικονομηθούν μέσω της μείωσης φόρων και εισφορών. Το ζητούμενο είναι να πέσει χρήμα στην αγορά. Αυτό περιμένουν όλοι, για να αποκτήσουν δικαίωμα στην ελπίδα».

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα από την πλευρά της κυβέρνησης «και στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας», καθώς «οτιδήποτε μπορεί να κλονίσει την κοινωνική συνοχή αυτή την εποχή, μπορεί να αποβεί καθοριστικό».

Επενδυτικό σοκ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΕΕΑ στο θέμα των επενδύσεων. «Κοινή παραδοχή είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα επενδυτικό σοκ. Από ένα μήνυμα που θα σταλεί προς τις αγορές ότι πλέον η Ελλάδα είναι πιο φιλική προς τις επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ωστόσο πως για να συμβεί αυτό «απαιτούνται προϋποθέσεις, όπως ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, κίνητρα για να επιλέξει κάποιος τη χώρα μας για την επένδυση του, λιγότερη γραφειοκρατία». Επισήμανε ακόμη πως «η πορεία της οικονομίας δεν εξαρτάται κυρίως από τις επενδύσεις, αλλά από την πορεία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Τα επενδυτικά σχήματα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του κλίματος, όμως να είστε σίγουροι ότι το κάρο από τη λάσπη θα το τραβήξουν οι επιχειρήσεις μας. Και αυτό λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της οικονομίας μας».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Στην ομιλία του ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ακόμη πως «αν ανέδειξε κάτι θετικό η περιπέτεια του κορωνοϊού, ήταν τα πολλαπλά οφέλη της τεχνολογίας». Θύμισε δε πως το ΕΕΑ μιλά εδώ και χρόνια για την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, ενώ έχει προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και εμπράκτως. «Ψηφιοποιήσαμε τις υπηρεσίες του επιμελητηρίου, κάτι που μας καθιστά πρωτοπόρους σε αυτό το σημείο, εφαρμόσαμε από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας τις ενημερωτικές τηλεδιασκέψεις, προωθούμε τη δωρεάν δημιουργία e-shop για τα μέλη μας, έχουμε βοηθήσει επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόγραμμα εικονικής περιήγησης, προχωρήσαμε σε ολοκληρωμένη μελέτη για τη μέγιστη δυνατή αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, την Πλάκα και το Μοναστηράκι δηλαδή, με βασικό άξονα την τεχνολογία. Μόνον έτσι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους, θα μπουν με επιτυχία στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, θα μπορούν να ελπίζουν σε μία ουσιαστική ενίσχυση τους μέσω ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Όποιος δεν εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα, μένει πίσω και αυτό τονίζουμε διαρκώς και στα μέλη μας αλλά και γενικότερα στην επιχειρηματική κοινότητα. Δείτε το ηλεκτρονικό εμπόριο και πόσο πολύ έχει κερδίσει μερίδιο της αγοράς. Για να πάμε μπροστά, πρέπει να κοιτάμε στο μέλλον».

Οι δράσεις του ΕΕΑ

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΕΑ αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις του Επιμελητηρίου που έχουν ως στόχο την προσφορά στην αγορά, στην πραγματική οικονομία και στο κοινωνικό σύνολο. «Προς όφελος της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας θα είναι οι 5 μελέτες που εκπονήσαμε και αφορούν σε μεγάλους επαγγελματικούς κλάδους. Επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενους και πολίτες προστατεύσαμε με τη διανομή δωρεάν υγειονομικού υλικού. Με υψηλή συναίσθηση ευθύνης, προσφέραμε σε Πανεπιστήμια, κοινωνικές οργανώσεις, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών αλλά και στην Τροχαία. Το μήνυμα μας ήταν ότι δεν είμαστε αποκομμένοι από την κοινωνία. Είμαστε μέρος της και πάντα προσφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών υπογραμμίζονται στη σημασία που προσλαμβάνουν οι συνέργειες οι οποίες «δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο μεταξύ επιμελητηρίων και πολιτείας αλλά να επεκταθούν σε κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, κοινωνικούς εταίρους. Η χώρα είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Αν δεν ενώσουμε και τώρα τις δυνάμεις μας, μην περιμένουμε προκοπή».

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20:1505/12

Κορωνοϊός: Στο 7,2% η θετικότητα σήμερα στη χώρα μας Ελλάδα ,Κορωνοϊός

20:0805/12

Επέτειος Γρηγορόπουλου: «Φρούριο» το ΑΠΘ – Έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

20:0005/12

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Γιάννης Μαρούσης Δήμοι ,Κοινωνία

19:4505/12

Kαθολική καραντίνα στην Τουρκία για το Σαββατοκύριακο Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:4005/12

Άγκυρα για Καστελόριζο: Καμία κύρωση δε θα μας απεμπολήσει Διεθνή ,Ελλάδα ,Πολιτική

19:3005/12

Μήνυμα ΓΓ ΟΗΕ για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών Διεθνή

19:1505/12

Μία δεύτερη σημαία «κυματίζει» πια στη Σελήνη Διεθνή

19:0005/12

Ρωσία-Covid-19: Ξεκίνησε η διανομή του εμβολίου Sputnik V Διεθνή ,Κορωνοϊός

18:4505/12

Κύπρος: Με απόλυτη επιτυχία η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ-10/20» Διεθνή

18:4405/12

Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα 1.383 νέα κρούσματα Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:3005/12

Μήνυμα Ν. Παναγιωτόπουλου για την άσκηση «Μέδουσα» Ελλάδα ,Πολιτική

18:1505/12

Εμβόλισαν περιπολικό και προσπάθησαν να παρασύρουν τους αστυνομικούς Κοινωνία

18:0905/12

Κορωνοϊός: 98 νεκροί – 1.383 νέα κρούσματα – 594 διασωληνωμένοι Ελλάδα ,Κορωνοϊός

18:0005/12

Σε στενό οικογενειακό κύκλο η κηδεία του Ζισκάρ ντ’ Εσταίν Διεθνή

17:4505/12

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλία κατά παράνομης και σεξιστικής δράσης μέσω διαδικτύου Κόμματα

17:3005/12

Γαλλία: Δακρυγόνα σε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας Διεθνή

17:1505/12

Αθήνα: Τραυματίες αστυνομικοί από συμπλοκή με αντιεξουσιαστές (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

17:0005/12

Εξαδάκτυλος: Η συμβολή του εμβολίου στην πανδημία Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:5505/12

Έπεσε η ιστοσελίδα «Chatpicorg» που διαπόμπευε γυναίκες Διεθνή ,Κοινωνία

16:4505/12

Δένδιας: Ανεπίτρεπτο η Τουρκία να συμπεριφέρεται με πρακτικές του 19ου αιώνα Πολιτική

16:3005/12

Εντοπίστηκε «μίνι – καζίνο» στο κέντρο της Αθήνας (ΦΩΤΟ) Κοινωνία

16:1705/12

Κορωνοϊός: Κατέληξε 37χρονη νοσοκόμα Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:1505/12

«Ξεκληρίστηκαν» δύο οικογένειες από κορωνοϊό μέσα σε 24 ώρες Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:0005/12

Ερντογάν σε Μακρόν: Αν αγαπάτε Αρμένιους δώστε τους τη Μασσαλία Διεθνή

15:5105/12

Νέα τουρκική NAVTEX για άσκηση νοτιοανατολικά της Κρήτης Διεθνή

15:4505/12

Γενική Ταχυδρομική: Περιορίζει υπηρεσίες της λόγω Covid-19 Επιχειρήσεις

15:1505/12

Σχοινάς: Η Τουρκία τα έχει κάνει όλα λάθος – Θα υπάρξουν συνέπειες ΕΕ

15:0805/12

Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Τουρκία Διεθνή

15:0005/12

Κορωνοϊός: Πόσα πρόστιμα «έπεσαν» για μη τήρηση των μέτρων Κοινωνία ,Κορωνοϊός

14:4505/12

ΠΟΕΔΗΝ: Δέκα νοσοκομειακοί διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ Κοινωνία ,Κορωνοϊός

14:3005/12

Τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου για το εμβόλιο του κορωνοϊού – Πότε θα φτάσει στην Ελλάδα Κορωνοϊός ,Πολιτική ,Σημαντικά

14:1505/12

Στο ντέρμπι του… Πύργου η Γιουβέντους υστερεί οπαδικά Αθλητισμός

14:0005/12

«Έφυγε» ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών, Γιάννης Μαρούσης Κοινωνία

13:4505/12

Παρουσία των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Αιγύπτου η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» Διεθνή

13:3005/12

Γεωργιάδης: Κλιμακωτά το άνοιγμα της αγοράς Πολιτική

13:1505/12

Επεισοδιακή σύλληψη διακινητή αλλοδαπών Κοινωνία

13:0005/12

Βγαίνει αντίδραση στη Ρεάλ Αθλητισμός

12:4505/12

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Κλείνουν σταθμοί του Μετρό την Κυριακή Κοινωνία

12:3005/12

Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την επίθεση στο ΑΤ Θερμαϊκού Θεσσαλονίκη

12:1505/12

Θανατηφόρο τροχαίο στην παλαιά ΕΟ Καβάλας-Ξάνθης Κοινωνία

12:0005/12

Σύλληψη μελών διεθνούς κυκλώματος – Τους τσάκωσαν με 38 κιλά κάνναβης (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη

11:4505/12

Γώγος: Δεν μιλάμε για άρση των μέτρων, αλλά για το πώς θα την οργανώσουμε Κοινωνία ,Κορωνοϊός

11:3405/12

Θεσσαλονίκη: Έκρηξη σε ΑΤΜ – Ζημιές σε καταστήματα (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

11:3005/12

Στοίχημα: Γκολ με 2.00 και 2.55 στην Πρέμιερ Λιγκ Αθλητισμός

11:1505/12

Βανδαλισμοί σε σχολεία του δήμου Θέρμης (ΦΩΤΟ) Δήμοι

11:0005/12

Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ανακουφίζουμε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις Κορωνοϊός ,Πολιτική

10:4505/12

Σαρηγιάννης: Κοντά στα 700 κρούσματα ημερησίως στο τέλος του έτους Κοινωνία ,Κορωνοϊός

10:3005/12

Δ. Νεάπολης-Συκεών: Εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση εξ αποστάσεως για τους Παιδικ... Δήμοι

10:2805/12

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Απαγόρευση συναθροίσεων την Κυριακή Κοινωνία ,Σημαντικά

10:1505/12

Πειρατεία στη Νιγηρία: Eλεύθεροι οι τρεις Έλληνες ναυτικοί Διεθνή

10:0005/12

Σταϊκούρας: Προς παράταση τα τέλη κυκλοφορίας Κοινωνία ,Οικονομία

09:5305/12

Έκρηξη τα ξημερώματα σε ΑΤΜ στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

09:4505/12

Δωρεάν διαδικτυακή ημερίδα με θέμα τη Συνεπιμέλεια Κοινωνία

09:3005/12

5η Δεκεμβρίου «Ημέρα του Εθελοντή Πυροσβέστη» Ελλάδα

09:1505/12

Κορωνοϊός: Τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον εμβολιασμό Κορωνοϊός ,Πολιτική

09:0005/12

Υγιεινά τρόφιμα που διαρκούν πολύ καιρό στο ντουλάπι σας Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

08:4505/12

Πρόβλεψη για διψήφια μείωση στην παραγωγή ασφαλίστρων το 2020 Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κορωνοϊός

08:3005/12

Καλαμαριά: «Μένουνε σπίτι» και αθλούνται online Αθλητισμός ,Δήμοι ,Θέματα GR Times

08:3005/12

Κορωνοϊός: Τεστ αίματος στο μέλλον θα δείχνει κατά πόσο ένα εμβόλιο «δουλεύει» Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:1505/12

Το νέο τοπόσημο της ΔΕΘ αλλάζει τη «βιτρίνα» της Θεσσαλονίκης Άποψη ,Άρθρα ,Σημαντικά

08:0505/12

Βιώσιμη ανάπτυξη: Πως να μειώσετε την περιττή κατανάλωση συσκευασιών Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

08:0005/12

O καιρός σήμερα, Σάββατο Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ