Γ. Μαγιορκίνης: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο τρίτης δόσης σε όλους σε περίπτωση έξαρσης

Γ. Μαγιορκίνης: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο τρίτης δόσης σε όλους σε περίπτωση έξαρσης

Για το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τρίτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας, αναφέρθηκε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος «Ελευθερία» στην Ελλάδα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «το θέμα με την τρίτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας, είναι κάτι που ακόμα το εξετάζουμε. Οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι ίσως η αποτελεσματικότητα πέφτει για ένα μικρό ποσοστό όμως σε σχέση με τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και την προστασία από τον θάνατο το ποσοστό προστασίας διατηρείται».

«Τα εμβόλια δεν προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία. Οπότε είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο να κατανοήσουμε κατά πόσο η τρίτη δόση θα είναι χρήσιμη στον γενικό πληθυσμό στη φάση της πανδημίας που είμαστε τώρα ή όχι. Ίσως να είναι πιο χρήσιμο σε μια έξαρση της πανδημίας να δώσουμε ενισχυτικές δόσεις. Δηλαδή γίνεται και αυτή η συζήτηση, με σκοπό να ρίξουμε το Rt. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα συγκλίνουν ότι είναι χρήσιμο στους ανθρώπους, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα από το αρχικό σχήμα και αυτοί είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Η συζήτηση συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει. Τα εμβόλια εγκρίθηκαν πρόσφατα και θα βλέπουμε σε βάθος χρόνου την ανοσία που παρέχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ