Γ. Μερτζάνης: “Space Hellas” και η integrated Πληροφορική των συμπράξεων

Γ. Μερτζάνης: “Space Hellas” και η integrated Πληροφορική των συμπράξεων

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η Space Hellas δε φοβάται τις συμπράξεις και η σύμπραξη με την Epsilon Net για την απόκτηση της Singular Logic, θα προσθέσει φέτος, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, 20 εκατ.€ στον κύκλο εργασιών της S.H., η οποία βλέπει τη χρονιά να κλείνει κοντά στα 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή ενισχυμένη κατά 48%  σε σύγκριση με τα 81 εκατ. ευρώ του 2020.

Κι’ όλη αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη, έρχεται μόλις μέσα σε ένα χρόνο, από την εξαγορά της S.L. από τις Space Hellas και Epsilon Net, επειδή οι δύο εταίροι στις Singular Logic και Epsilon Singular Logic «είδαμε στη σύμπραξη τη μαγική συνταγή για την αξιοποίηση του δυναμικού της Singular Logic  και την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεών μας σε μία ευνοϊκή συγκυρία για τον κλάδο Πληροφορικής και Επικοινωνιών», δήλωσε στο GRTimes.gr o κ. Γιάννης Μερτζάνης, δ/νων σύμβουλος των Space Hellas, Singular Logic και Sense One.

H συνέντευξη με τον κ. Μερτζάνη, έγινε με την ευκαιρία της συμμετοχής της Space Hellas στη «Beyond 4.0 2021» και σε μία χρονική περίοδο, που η Ελλάδα βρίσκεται «αντιμέτωπη» με την τεράστια πρόκληση  της αξιοποίησης των περίπου 57 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027, πόροι που μαζί με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία υπολογίζονται να φτάσουν στο ασύλληπτο ποσό των 80 δις. ευρώ, με ορίζοντα απορρόφησης τα επόμενα επτά ως δέκα χρόνια.

Η Τεχνολογία κρατάει τις απαντήσεις στην ανάπτυξη

Κι’ όπως είπε ο κ. Μερτζάνης, ο κλάδος Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δεν έχει μόνο να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πολυσυζητημένη ψηφιακή μετάβαση, αλλά ουσιαστικά όλους τους βασικούς άξονες δράσεων αυτής της δεκαετίας, γιατί τελικά και το green, και οι βιώσιμες smart resilient cities και οι μεταφορές και η γεωργία….γίνονται  πιο smart, όπερ σημαίνει, Τεχνολογία. Και οι τεχνολογικές λύσεις «πατάνε» στην Πληροφορική και τις Επικοινωνίες, με τις επιχειρήσεις του κλάδου  να πρέπει να παρέχουν ολοκληρωμένα προϊόντα και υπηρεσίες, δηλαδή integrated solutions.

Κι’ όλα στον κλάδο ΤΠΕ, δεν είναι απλά, ούτε εύκολα. Πρέπει να ξεπεραστούν προβλήματα του παρελθόντος στη διαχείριση των αναπτυξιακών πόρων, πρέπει να επιχειρηθούν συνέργειες, πρέπει μέσω κινήτρων να βρεθεί το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που αριθμητικά δεν επαρκεί.

Η μαγική συνταγή της σύμπραξης

Ωστόσο η Space Hellas, η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1985 από τους Δημήτρη Μανωλόπουλο και Χρήστο Μπέλλο, ήταν έτοιμη για δημιουργικές συνεργασίες. Έτσι, «όταν βρεθήκαμε σε ένα τραπέζι με τον Γιάννη Μίχο, τον πρόεδρο της Epsilon Net και συζητήσαμε για την επόμενη ημέρα στην αγορά, διαπιστώσαμε ότι η σύμπραξη ήταν αυτή που έδινε τη μαγική συνταγή», τόνισε ο κ. Μερτζάνης για να συμπληρώσει:

«Η σύμπραξη μας βοήθησε και δημιουργήσαμε ένα τεράστιο footprint στο κλάδο Πληροφορικής και Επικοινωνιών, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, από μικρούς μέχρι και πολύ μεγάλους πελάτες. Σήμερα η Space Hellas και η  Epsilon Net, σαν Όμιλοι, έχουμε ένα πολύ σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό που φτάνει περίπου στα 1.200 άτομα, επιστήμονες και τεχνικούς πάρα πολλών ειδικοτήτων».

Να σημειωθεί ότι το 2020, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Space Hellas ήταν στα 80,732 εκατ.€ και της Epsilon Net στα 21,696 εκατ. €. Το 2020, ήταν επίσης χρονιά μεγέθυνσης των δύο Ομίλων  με εξαγορές, μία από αυτές να είναι και της Singular Logic, ενώ το 2021, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις Α’ τριμήνου και εξαμήνου, επιτυγχάνονται και από τους δύο πολύ σημαντικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Έκαστος στο…είδος του

Πώς όμως αυτή η συνεργασία, της Space Hellas με την Epsilon Net, δουλεύει στην πράξη;

«Aποφασίσαμε ο καθένας να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, γιατί είμαστε δύο πολύ διαφορετικές εταιρείες.

Εμείς κρατήσαμε το ΑΦΜ της S.L. και αναλάβαμε τον τομέα του integration και των έργων για  μεγάλους πελάτες, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Επεκτείνουμε τη δραστηριότητα με λύσεις διεθνών πληροφοριακών συστημάτων αλλά και  ιδιοπαραγόμενου λογισμικού, ενώ διαχειριζόμαστε και κάθετους μεγάλους τομείς που είχε στο παρελθόν αναπτύξει η Singular Logic

Aπό την άλλη πλευρά, η Epsilon Net μέσω της νεοϊδρυθείσας Epsilon Singular Logic, ανέλαβε τον επιχειρηματικό τομέα του ιδιοπαραγόμενου λογισμικού για εμπορικολογιστικές εφαρμογές, τομέας στον οποίο είναι πολύ ισχυρή, όπως και τα ERP συστήματα για επιχειρήσεις, καθώς και τη διαχείριση του δικτύου αντιπροσώπων – μεταπωλητών, ένα πολύ κρίσιμο εμπορικό κομμάτι», εξήγησε ο κ. Μερτζάνης.

Το οικοσύστημα της Space Hellas

Βεβαίως, η Space Hellas έχει τη δική της διαδρομή, το δικό της Όμιλο επιχειρήσεων, ο οποίος έχει στρατηγικά επενδύσει σε εταιρείες κλάδων με ιδιαίτερη βαρύτητα για την εθνική οικονομία, αλλά και σε εταιρείες που παράγουν τεχνολογίες με οριζόντια επίδραση στο σώμα της οικονομίας, είτε πρόκειται για IoT, για data analytics,  για cyber security.

«Η Space Hellas επιδιώκει, μέσω του systems integration, να κάνει να αποδώσουν οι επενδύσεις που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια,  στη Singular Logic αλλά και στην AgroApps και την ολλανδική Web- IQ», είπε ο κ. Μερτζάνης απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες νέες επενδύσεις, για να τονίσει ότι  η πιθανότητα συμμετοχής σε καινοτόμες start ups εξαρτάται από το αν θα «προσθέτουν κάτι στο δικό μας οικοσύστημα. Πρέπει να υπάρχει και η λεγόμενη χημεία μεταξύ των ανθρώπων, να ταιριάζουν για να υπάρξει συνεργασία. Εμείς κάτι τέτοιο κάναμε με την AgroApps, επειδή υπάρχει συμπληρωματικότητα».

Η Space Hellas, δυνατή από χρόνια στον τραπεζικό τομέα και στoν τηλεπικοινωνιακό, έχει επίσης αναλάβει, διεκπεραιώσει και υποστηρίζει έργα για εταιρείες του κλάδου της ενέργειας, για εταιρείες διαχείρισης λιμένων, για πανεπιστήμια ενώ από πέρυσι έχει αρχίσει να αυξάνεται στο χαρτοφυλάκιό της η συμμετοχή έργων του Δημοσίου. Πολλά έργα υπουργείων, συμμετοχή στο «Σύζευξις ΙΙ», το αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης των συνόρων στον Έβρο,  έργα για την Αεροπορία, ενώ συμμετέχει και στο διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες και διαβατήρια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση Δ.Σ. της Space Hellas για το 2020, η Εταιρεία συμμετέχει σε υπό αξιολόγηση έργα του δημοσίου, εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Aνεβαίνουν τα έργα του δημοσίου

«Βεβαίως και μας ενδιαφέρουν τα έργα του Δημοσίου. Μας ενδιαφέρουν δε πολύ τα έργα που απαιτούν για την εκτέλεσή τους,  μία στρατηγική υποδομή. Κοιτάζουμε παράλληλα, να υπάρχει διασπορά έργων , άλλωστε τα έργα του ιδιωτικού τομέα που εκτελούμε έχουν  συμμετοχή της τάξης του 80% στο χαρτοφυλάκιό μας, ποσοστό που φέτος και του χρόνου μπορεί να μεγαλώσει λόγω σημαντικών έργων που μας έχουν ανατεθεί. Η Space Hellas μπορεί να εκτελέσει και να διαχειριστεί έργα σύνθετα, που συνοδεύονται από την παροχή υπηρεσίας και άρα έχουν ανάγκη από το expertise της δικής μας εταιρείας».

Ο κ. Μερτζάνης αναγνωρίζει πως ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ήδη οι εταιρείες Πληροφορικής είναι η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού, πρόβλημα που η Space Hellas προσπαθεί να διαχειριστεί συνεργαζόμενη με ορισμένα Πανεπιστήμια. Οργανώνει καμπάνιες σε Πανεπιστήμια, κυρίως μέσω σεμιναρίων, ενώ χορηγεί και υποτροφίες πάνω στα αντικείμενα που εξειδικεύεται.

Έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό STEM

«Οι επιστήμονες που είναι στους χώρους της Νέας Οικονομίας, δεν επαρκούν αριθμητικά και οι Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό, δεν επιστρέφουν εύκολα ενώ πολλές φορές, βλέπουμε ότι Έλληνες του εξωτερικού γυρνάνε στη χώρα μας αλλά από εδώ δουλεύουν για ξένες εταιρείες.

Πρέπει να δοθούν κίνητρα και από τις εταιρείες και από το κράτος, για να προσελκυσθούν Έλληνες του εξωτερικού σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε βάθος χρόνου».

Η ανάπτυξη θα φέρει και τα έργα εξωτερικού. Η  Space Hellas, που έχει βγει με έργα αλλά και με θυγατρικές εκτός Ελλάδος,  μεταφράζει την εξωστρέφεια κυρίως σε πελάτες, έργα, συνεργασίες και όχι τόσο στη δημιουργία δικτύου επιχειρήσεων, άλλωστε τα δεδομένα στον τρόπο εργασίας αλλάζουν δραστικά σε παγκόσμια κλίμακα και ειδικά στο χώρο της Πληροφορικής.

Και καταλήγει ο CEO της Space Hellas:

«Οι εταιρείες ΤΠΕ θα πρέπει να επιδιώξουν συνεργασίες και συμπράξεις, που θα τους επιτρέψουν να αναλάβουν νέα έργα, να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία και να απασχολούν περισσότερο και πιο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Κάνοντας αυτά τα βήματα, θα μπορέσουν να γίνουν πιο εξωστρεφείς  και θα υπάρχει μακροχρόνια ανάπτυξη για την Πληροφορική που θα ξεκινάει από την Ελλάδα».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top