Γ. Οικονόμου: Είναι χρέος όλων μας να μην εμποδίσουμε τη λειτουργία της αγοράς και να μην θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ανθρώπων

Γ. Οικονόμου: Είναι χρέος όλων μας να μην εμποδίσουμε τη λειτουργία της αγοράς και να μην θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ανθρώπων

Με αναφορά στις επισκέψεις του πρωθυπουργού στο Ισραήλ και τη Ρωσία ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αναφέρθηκε ακόμη στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας υπογραμμίζοντας πως ενόψει των γιορτών «είναι καθήκον όλων μας -προς τον εαυτό μας, τους οικείους μας, το ηρωικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ. και τους συνανθρώπους μας ευρύτερα- να βελτιώσουμε την κατάσταση στο επόμενο κρίσιμο διάστημα. Η χαλάρωση είναι ο καλύτερος σύμμαχος του ιού».

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε χθες δύο σημαντικές επισκέψεις σε χώρες της ευρύτερης περιοχής μας: Το Ισραήλ και τη Ρωσία. Τν Τρίτη βρισκόταν στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της φίλης χώρας και συμμετείχε στη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ.

Είναι σημαντικό ότι στο κοινό ανακοινωθέν, με αφορμή τα ενεργειακά, γίνεται αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και σε ενεργειακά προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος. Υπογραμμίζεται σχετικά ότι: «Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν τον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδα τους». Υπογραμμίστηκε επίσης η σημασία που αποδίδουν τα κράτη στο σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και στη διαφύλαξη της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο Σότσι, όπου συναντήθηκε με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ελλάδα, προσδοκά περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, η ενέργεια. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 40 χρόνια, μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και πολλές δεκαετίες και προφανώς δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται στα δύο αυτά υπερεθνικά όργανα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση ότι η Ελλάδα δεν έχει και δεν επιδιώκει να έχει καλές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία».

Σε ό,τι αφορά την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία εξέφρασε την ανησυχία του και τόνισε ότι «μια σύγκρουση στην περιοχή δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους». Επισήμανε ότι «η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία, αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και πολλές φορές ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή». Επανέλαβε σε ό,τι αφορά το Κυπριακό τη θέση μας «για μια βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα στηρίζεται στη λογική της μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια»».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Οικονόμου σχολίασε συνολικά ότι «η κυβέρνησή μας εφαρμόζει ένα σχέδιο ενεργητικής πολύπλευρης διπλωματίας, βάσει του οποίου αναβαθμίζεται η γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, με επιδραστικά πια περιφερειακό ρόλο».

Μια περίοδος κρίσιμη θρησκευτικά, οικονομικά και κοινωνικά

Περνώντας στη συνέχεια στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «η πανδημία επιμένει σε όλη την Ευρώπη και η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης προκαλεί αυξημένη ανησυχία και προσοχή, ειδικά ενόψει της πολυσήμαντης περιόδου των Χριστουγέννων. Είναι μια περίοδος κρίσιμη θρησκευτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Οι επαγγελματίες, σε όλους σχεδόν τους κλάδους, προσδοκούν εναγωνίως να εργαστούν και είναι χρέος όλων μας, με την αυστηρή τήρηση των μέτρων, αλλά και με τον εμβολιασμό να μην εμποδίσουμε την λειτουργία της αγοράς και κυρίως να μην θέσουμε σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τη στρατηγική που έχει χαράξει για την αντιμετώπιση της πανδημίας δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των όπλων που έχουμε στα χέρια μας:

1ον: Στον εμβολιασμό όσων δεν εμβολιάστηκαν ακόμη, ιδίως μάλιστα των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση, αλλά και στην αναμνηστική δόση όσων ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους έως το τέλος Αυγούστου.

2ον: Στη συχνή χρήση από όλους -εμβολιασμένους και μη- του testing, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή μας, αλλά και για να μη μεταδώσουμε άθελά μας τη λοίμωξη στο περιβάλλον και στους γύρω μας.

Και 3ον: Στην τήρηση από όλους των μέτρων ατομικής προστασίας».

Υπογράμμισε ακόμη πως «σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς είναι γεγονός ότι -μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας στους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών- υπάρχει σημαντική αύξηση των ραντεβού από τις ηλικιακές αυτές ομάδες. Αυξημένη είναι και η προσέλευση των συμπολιτών μας για την αναμνηστική δόση μετά την απόφαση η μείωση του χρονικού διαστήματος που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ της δεύτερης και της αναμνηστικής δόσης, να πέσει από τους έξι στους τρεις μήνες. Τις τελευταίες 10 ημέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201 χιλιάδες ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων σχεδόν 88 χιλιάδες αφορούσαν τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω και σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, εκ των οποίων περισσότερα από 502 χιλιάδες αφορούσαν πολίτες άνω των 60 ετών.

Σημειώνεται ότι από αύριο Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών και από τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί τους. Στη πρώτη φάση θα γίνονται σε 75 περιοχές, ενώ για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας θα αποσταλούν κινητά συνεργεία.

Θέλω επίσης να συμπληρώσω ότι από αύριο θα λειτουργεί με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας ειδική πλατφόρμα όπου θα μπορούν οι γονείς να απευθύνουν τα ερωτήματά τους σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου η κυρία Θεοδωρίδου και η κυρία Παπαευαγέλλου θα απαντήσουν ζωντανά μέσω του διαδικτύου σε απορίες και σε ερωτήσεις γονέων σε σχέση με τον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής κατηγορίας».

Χρειαζόμαστε μια κοινωνική πανστρατιά υπευθυνότητας και αυτοπειθαρχίας

Τόνισε ακόμη πως είναι μείζονος σημασίας σε κάθε περίπτωση «η έγκαιρη διάγνωση της νόσησης από τον κορονοϊό και ιδίως ο εντοπισμός ασυμπτωματικών κροσυμάτων. Γι’ αυτό χορηγείται από τις 6 μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου ένα δωρεάν self test σε όλους εμβολιασμένους και μη, έτσι ώστε ο καθένας να ξέρει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και, αν νοσεί, να απομονωθεί για να μην μεταδώσει τον ιό στους γύρω του, θέτοντάς σε σοβαρό κίνδυνο το περιβάλλον του.

Η μεγάλη συμβολή των self test στην ανάσχεση της πανδημίας έχει αποδειχθεί με την υποχρεωτική διενέργειά τους στα σχολεία, καθώς επέτρεψε τον έγκαιρο εντοπισμό πολλών ασυμπτωματικών φορέων, στην προστασία του περιβάλλοντός τους και στη συνέχιση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι καθήκον όλων μας -προς τον εαυτό μας, τους οικείους μας, το ηρωικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ. και τους συνανθρώπους μας ευρύτερα- να βελτιώσουμε την κατάσταση στο επόμενο κρίσιμο διάστημα. Η χαλάρωση είναι ο καλύτερος σύμμαχος του ιού», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Χρειαζόμαστε μια κοινωνική πανστρατιά υπευθυνότητας και αυτοπειθαρχίας, ώστε να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται το επόμενο διάστημα: Για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις και να αποφορτιστούν οι άνθρωποι από την πίεση των τελευταίων μηνών. Για αυτό είναι επιβεβλημένο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας και φυσικά τη δυνατότητα του δωρεάν ελέγχου.

Σχετικά με τα σχολεία, θα ήθελα να σημειώσω ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε μείωση των κρουσμάτων στα σχολεία κατά περίπου 1.000. Αυτή τη στιγμή μόλις 15 τμήματα από τα 85.000 είναι κλειστά, δηλαδή το 0,01%. Υπογραμμίζεται ότι οι προφάσεις που επικαλούνται κάποιοι για να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από την εκπαίδευση και το σχολείο είναι απαράδεκτες. Γι’ αυτό ακριβώς ψηφίστηκε χθες νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του νοσηρού αυτού φαινομένου με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματικό πρόστιμο».

Σχολίασε ακόμη πως «δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε αυτή τη διάταξη και για μια ακόμη φορά κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και στο όνομα της άγρας ψήφων βάζει σε δεύτερη μοίρα ακόμα και το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση. Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον ο κ. Τσίπρας κατά την διάρκεια της σημερινής του περιοδείας στην Ήπειρο, εκτός από τον ξύλινο και αφοριστικό αντιπολιτευτικό του λόγο να μας εξηγήσει για ποιο λόγο υποστηρίζει αυτούς που στερούν από τα ανήλικα παιδιά τους το δικαίωμα να πάνε στο σχολείο, το δικαίωμα στην εκπαίδευση».

Νέα βήματα ψηφιακής μετάβασης

Προτού ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως «η κυβέρνηση συνεχίζει την εργώδη προσπάθεια που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ο οποίος είναι το μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Η ολοκλήρωση της εθνικής ψηφιακής υποδομής, πέρα από την προαγωγή της εξυπηρέτησης των πολιτών σε όλα τα επίπεδα και της διαφάνειας, είναι το μέσο προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων και δυναμικής προόδου της χώρας.

Στα μεγάλα βήματα που έγιναν προστίθεται ένα ακόμη: Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την ανανέωση των αδειών οδήγησης και χορήγησης αντιγράφων των αδειών κυκλοφορίας. Έτσι για τα έγγραφα αυτά οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να πηγαίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά θα μπορούν εύκολα να τα έχουν μέσα στον υπολογιστή τους. Σχεδιάζεται παράλληλα, η εφαρμογή Car Wallet, που θα περιλαμβάνει: Δίπλωμα Οδήγησης, Άδεια Κυκλοφορίας Οχήματος, Τέλη Κυκλοφορίας, Πιστοποιητικό ΚΤΕΟ, και όλα τα αντίστοιχα χαρτιά που είναι απαραίτητα.

Η κυβέρνηση -όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- περιορίζει έτσι τη γραφειοκρατία και την ενδεχόμενη μικροδιαφθορά, η οποία μπορεί να υποκρύπτεται πίσω από την υφιστάμενη διαδικασία. Η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα και βαδίζει με ταχύτητα στο δρόμο της ανάπτυξης και της προαγωγής του δημοσίου αγαθού», είπε ολοκληρώνοντας ο κ. Οικονόμου.

Τί είπε για τις ΜΕΘ

«Οι ΜΕΘ είναι διαθέσιμες αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια. Είναι αδιανόητος κάθε διαχωρισμός ασθενών που έχουν ανάγκη να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Τα κριτήρια είναι αποκλειστικά και μόνο ιατρικά και οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι αβάσιμος», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα κάνει αναφορά στον Άρειο Πάγο για να δοθούν εξηγήσεις για τη διασπορά αυτής της ψευδούς είδησης. «Είναι κάτι ξένο με την πραγματικότητα, προσβάλει τους υγειονομικούς, τους επιστήμονες, τους γιατρούς που παίρνουν τις αποφάσεις αποκλειστικά με ιατρικά κριτήρια. Δηλητηριάζει ένα ήδη τεταμένο και φορτισμένο κλίμα στη μάχη που δίνεται καθημερινά στο σύστημα υγείας για να κρατηθούν άνθρωποι στη ζωή», υπογράμμισε.

Μετά από σχετική ερώτηση τόνισε πως ο κ. Γιαννακός θα κληθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη να δώσει εξηγήσεις και επανέλαβε ότι η είσοδος στις ΜΕΘ γίνεται αποκλειστικά και μόνο για ιατρικούς λόγους και την απόφαση την παίρνουν οι γιατροί. Είπε επίσης για τους διασωληνωμένους που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, πως με την πρώτη διαθέσιμη και εφόσον είναι εφικτή η μεταφορά τους αυτή γίνεται αμέσως. «Όταν ο άλλος παλεύει για τη ζωή του κανείς δεν εξετάζει ποιος είναι ή τι είναι», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν τα Χριστούγεννα δήλωσε πως είναι γνωστά και πως «εστιάζουμε την προσπάθεια στην καλύτερη δυνατή εφαρμογή τους και για την κίνηση στη δημόσια σφαίρα και για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης».

«Συνεχίζουμε τα ισχύοντα μέτρα», ανέφερε για τις μετακινήσεις εκτός νομού ενώ δήλωσε πως όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και είναι άνω των 60 ετών, δεν θα έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Διευκρίνισε επίσης ότι τόσο το συγκεκριμένο μέτρο όσο και οι αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης αφορούν οριζόντια όλους όσοι είναι στην ελληνική επικράτεια, άρα και τους επισκέπτες.

Σχετικά με την απόφαση του ecofin για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά και την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση προώθησε από το 2018, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως όντως η συζήτηση ξεκίνησε τότε αλλά από λανθασμένη αφετηρία. «Τα τελευταία δύο χρόνια καταφέραμε να έχουμε και εμείς το δικαίωμα και την πιθανότητα να αξιοποιήσουμε το προνόμιο του ειδικού ΦΠΑ σε συγκεκριμένες περιοχές, κάτι που θα ισχύσει από το 2025. Διορθώσαμε τις αρχικά εσφαλμένες θέσεις», ανέφερε.

Επίσης με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και λήψης νέων μέτρων στήριξης.

«Υπάρχει το πλαίσιο, βάσει του οποίου γίνονται οι συνεννοήσεις ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Gazprom» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Μέσα στο επόμενο διάστημα όλοι οι οικιακοί καταναλωτές θα δουν έκπτωση 15%. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε όλα τα επίπεδα και οι πολιτικές κατευθύνσεις είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε το φαινόμενο της αύξησης που είναι δυναμικό να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην τσέπη των καταναλωτών».

Τέλος, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέας παράτασης για την απογραφή και δήλωσε πως θα απαντήσει το αρμόδιο υπουργείο. «Η προθεσμία λήγει αύριο. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο θα γίνουν οι αντίστοιχες ανακοινώσεις», ανέφερε.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Στα εγκαίνια μονάδων σε ΑΧΕΠΑ και Θεαγένειο αύριο ο Θ. Πλεύρης

Κώτσης: Να περιοριστούν οι ανεμβολίαστοι από τους εσωτερικούς χώρους (ΗΧΗΤΙΚΟ)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ