Γ. Παπαδόπουλος για σεισμό στην Εύβοια: Έπρεπε να ελέγξουμε την προσεισμική δραστηριότητα – Δεν εκτιμήσαμε σωστά τα δεδομένα (VIDEO)

Γ. Παπαδόπουλος για σεισμό στην Εύβοια: Έπρεπε να ελέγξουμε την προσεισμική δραστηριότητα – Δεν εκτιμήσαμε σωστά τα δεδομένα (VIDEO)

«Η σεισμική δραστηριότητα, η οποία περίπου το τελευταίο 12ωρο παρουσιάζει μια σχετική ύφεση, δεν εγγυάται ακόμα ότι μιλάμε για τον κύριο σεισμό» στην Εύβοια, δήλωσε στην ΕΡΤ, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος, σχετικά με το σχόλιο του κ. Παπαζάχου ότι ο σεισμός ίσως να μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο που θα φτάσει τα 6 Ρίχτερ, ανέφερε ότι «Αυτό είναι βεβαίως ένα ενδεχόμενο, με μικρή όμως πιθανότητα, κατά τη δική μου γνώμη και εκτίμηση. Νομίζω ότι αύριο θα μπορούμε να πούμε κάτι πιο σταθερό, κάτι πιο κατασταλαγμένο, αξιολογώντας όλα τα δεδομένα από τις 25 Οκτωβρίου κι έπειτα».

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία στους σεισμούς από τον Οκτώβριο. «Πρέπει να αξιολογήσουμε λοιπόν την κατάσταση, διότι αυτή η μικρή σεισμική δραστηριότητα που κορυφώθηκε με τον προχθεσινό σεισμό, τον πρωινό που ήταν 4,7 ρίχτερ και περαιτέρω κορύφωση στις 5, με το μετασεισμό 5 Ρίχτερ προχθές το βράδυ. Αποδεικνύεται επομένως ότι από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι προχθές το βράδυ, είχαμε μία έντονη σεισμική δραστηριότητα. Πρέπει να την ελέγξουμε, να δούμε τι έχει γίνει μετά το πεντάρι, να τα συγκρίνουμε, για να μπορούμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα», εξήγησε.

Ερωτηθείς εάν έχει συναντήσει ξανά ανάλογες περιπτώσεις, με σεισμικές δονήσεις μεγάλων χρονικών διαστημάτων ή αν είναι κάτι καινούργιο, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Όχι. Συμβαίνει πολλές φορές. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν πέρυσι στο Αρκαλοχώρι. Πάνω από τρεις μήνες είχαμε την σεισμική ακολουθία, η οποία κατέληξε στον τελικό σεισμό, γύρο στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021».

«Χρειάζεται περισσότερη αυτοσυγκράτηση και συνεννόηση μεταξύ των επιστημών», αναφορικά με το τι λέγεται από τους ειδικού στον κόσμο για σημαντικά ζητήματα όπως τα φυσικά φαινόμενα που όταν ξεσπάσουν μπορούν να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές και να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές. «Χρειάζεται λοιπόν σύνεση, προσοχή και συνεννόηση πάντα μεταξύ των επιστημόνων και μέσα στα πλαίσια των θεσμοθετημένων οργάνων που παρέχει η πολιτεία μας».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σεισμός στην Εύβοια – Παπαδόπουλος: Η δραστηριότητα είχε αρχίσει ένα μήνα πριν, δεν την αξιολογήσαμε όπως έπρεπε (VIDEO)

Παπαζάχος: Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος

Εύβοια – Τσελέντης: Δεν μπορούμε να πούμε εάν ο σεισμός των 5 ρίχτερ ήταν ο κύριος (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top