“Πρωταθλήτρια” σε αριθμό ΑΕΟ (Εγκεκριμένοι Οικονομικοί Φορείς), οι οποίοι καθίστανται όλο και πιο κρίσιμοι για την ανάπτυξη των εξαγωγών ανά την υφήλιο, αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ και το ΕΒΕΘ με θέμα “Η καταγωγή των εμπορευμάτων: ένα σύνθετο αλλά σημαντικό θέμα για τους εξαγωγείς”.
Εγκεκριμένος Οικονομικός Φορέας είναι ο οικονομικός φορέας, ο οποίος θεωρείται αξιόπιστος επιχειρηματικός εταίρος στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα και επομένως δικαιούται να απολαμβάνει συγκεκριμένα οφέλη, ανάλογα με τον τύπο της Άδειας που του έχει χορηγηθεί. Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία που γνωστοποίησε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, το 2023 έχουν εκδοθεί 15 νέες άδειες ΑΕΟ, με τις οποίες ο συνολικός αριθμός στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 339. Από αυτές οι 151 έχουν εκδοθεί στη Θεσσαλονίκη και ακολουθεί η Αθήνα με 129.
Η ΑΑΔΕ, τόνισε ο κ.Πιτσιλής, επιδιώκει αμφίδρομη επικοινωνία με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και συνεργασίες σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και θα συνεχίζει να τις στηρίζει διευκολύνοντας το εμπόριο με στόχο την σταθερή άνοδο των εξαγωγών. Το σύγχρονο τελωνειακό περιβάλλον – όπως επισήμανε επίσης – “επιτάσσει την προηγούμενη πιστοποίηση και διασφάλιση όλων όσων δρουν στην εφοδιαστική αλυσίδα”, η έννοια των ΑΕΟ είναι κρίσιμη και η ΑΑΔΕ δίνει βάρος στις επιπρόσθετες απλουστεύσεις των διαδικασιών.
ΣΕΒΕ – ΕΒΕΘ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης, επισήμανε ότι οι εξαγωγές τρέχουν φέτος με αυξητικό ρυθμό 18% και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πιάσουν τα 100 δισεκατ. ευρώ φέτος (εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών), καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξουν νέες αγορές, να γίνουν νέες συμφωνίες σε επίπεδο Ε.Ε. και εθνικό, ώστε να διευρυνθεί η εξαγωγική βάση της χώρας, όπως επίσης και την ανάγκη να δημιουργηθούν Συλλογικά Σήματα, όπως το “Μακεδονικό Σήμα” που έχει αναπτύξει ο ΣΕΒΕ.
Επίσης, ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης, επισήμανες ότι οι πολλοί κώδικές και συμφωνίες δημιουργούν πρόβλημα κατανόησης και αποτρέπουν από τις εξαγωγές τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και ότι οι Έλληνες εξαγωγείς πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με τα καλύτερα τεχνικά μέσα και οι τεχνικές διαδικασίες πρέπει να γίνονται με αδιάβλητο τρόπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΑΑΔΕ: Έρχεται νέο TaxisNet, τι αλλάζει
Ελληνικές εξαγωγές: Ξεπέρασαν τα 13,5 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2023 – Η ανάλυση του ΣΕΒΕ
Επίσκεψη στο ΕΒΕΘ των Πρέσβεων του Παναμά, της Χιλής, της Κούβας και του Μεξικού