Γ. Συνέλευση ΣΕΒΕ: Το 2021 θα καταρριφθούν αρκετά ρεκόρ στις ελληνικές εξαγωγές

Γ. Συνέλευση ΣΕΒΕ: Το 2021 θα καταρριφθούν αρκετά ρεκόρ στις ελληνικές εξαγωγές

Την εκτίμηση ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα καταρριφθούν αρκετά ρεκόρ στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες άνθισαν εν μέσω πανδημίας, διατύπωσε από το βήμα της 46ης γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του, δρ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος.

«Η ανάπτυξη θα έρθει μέσω των εξαγωγών. Κάθε τέσσερις μονάδες αύξησης των εξαγωγών συνεπάγονται μια μονάδα αύξησης του ΑΕΠ. Εστιάζοντας σε δράσεις στήριξης της εξωστρέφειας, μπορούμε να ελπίζουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» είπε και πρόσθεσε ότι είναι εφικτός ο στόχος για αύξηση των εξαγωγών (χωρίς τις υπηρεσίες) στο 25% ως ποσοστό του ΑΕΠ ώς το 2024, έναντι 18,1% σήμερα (και στο 50% του ΑΕΠ έναντι 39,5% σήμερα μαζί με τις υπηρεσίες).

Ο δρ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ακόμα ότι ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την εξωστρέφεια εντάχθηκαν υπό την «μπαγκέτα» του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν και ότι «δρομολογούνται ευχάριστες εκπλήξεις για τις ελληνικές εξαγωγές». Τα ελληνικά προϊόντα, πρόσθεσε, κατακτούν νέες αγορές, που λίγο καιρό πριν θεωρείτο ασύλληπτο να τις «ξεκλειδώσουν», ενώ κατά την πανδημία οι Έλληνες εξαγωγείς «πέρασαν εξετάσεις με επιτυχία».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ υπογράμμισε ωστόσο και την ανάγκη η Ελλάδα να τρέξει πιο γρήγορα για να προλάβει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και πρόσθεσε πως το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ως προς το τραπεζικό σύστημα, επισήμανε ότι πλέον στηρίζει και όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη.

Γ. Τανισκίδης: Αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της Ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία

Tην αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία, αλλά και την πεποίθηση ότι «το χρέος δεν είναι πια εμπόδιο για την Ελλάδα» εξέφρασε ο πρόεδρος της Optima Bank, Γεώργιος Τανισκίδης, μιλώντας από το βήμα της 46ης γενικής συνέλευσης .

Η αισιοδοξία του εκπορεύεται, όπως είπε, από το γεγονός ότι έγινε εξαιρετική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση, με παράλληλη «μεταμόρφωση» του κράτους, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, τη διοικητική αναδιοργάνωση και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας («αν έχετε κατοχυρωμένη επωνυμία, φτιάχνετε πλέον εταιρεία σε μια μέρα» είπε χαρακτηριστικά).

«Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας εποχής ανάπτυξης και οικονομικού μετασχηματισμού» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στο χρέος υποστήριξε ότι, με δεδομένο και το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον -χαμηλό κόστος χρήματος και χαλαρή νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες- «το χρέος της Ελλάδας είναι ουσιαστικά ένα “perpetual bond” (σ.σ. ομόλογο χωρίς ημερομηνία λήξης)». Τεκμηριώνοντας την πεποίθησή του, επισήμανε ότι το 2011 η μέση διάρκεια του χρέους ήταν 6,3 έτη, ενώ σήμερα είναι 19,4 έτη μεσοσταθμικά και συμπλήρωσε ότι, στην ίδια περίοδο, το μέσο κόστος δανεισμού έπεσε από το 4,54% στο 1,72% και του νέου δανεισμού από το 5% στο 1%.

Σχετικά με τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, επισήμανε την ανάγκη κυβέρνηση, τράπεζες και επιχειρήσεις να κάνουν το βέλτιστο για την αξιοποίηση και απορρόφηση των πόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο καθένας χρειάζεται να κάνει το δικό του άριστο κουμάντο, γιατί αλλιώς θα μιλάμε για μνημειώδη αποτυχία».

Όσον αφορά τη συνεισφορά της Optima Bank στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων, είπε χαρακτηριστικά: «έναν τομέα θέλουμε να δανειοδοτήσουμε, όλες τις επιχειρήσεις που δέκα χρόνια τώρα ταλαιπωρούνται και βασανίζονται, και κατάφεραν να επιζήσουν. Θα σταθούμε δίπλα τους, από όποιον χώρο και αν προέρχονται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ