«Γάμος αλά covid-19»: Λίστες αναμονής παρά τα μέτρα

«Γάμος αλά covid-19»: Λίστες αναμονής παρά τα μέτρα

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Σταθερή αξία παραμένει ο θεσμός του γάμου στην ελληνική κοινωνία παρά την πανδημία και την οικονομική κρίση που έχει επιφέρει – Αύξηση στους πολιτικούς γάμους και σύμφωνα συμβίωσης – Λίστα αναμονής έως και ένα μήνα στους πολιτικούς -Στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης και της Ι. Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Αύξηση παρουσιάζουν σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται από το δήμο Θεσσαλονίκης και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, οι γάμοι την περίοδο της πανδημίας. Όπως όλα δείχνουν τα ζευγάρια που είχαν αποφασίσει να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου, δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο που επέβαλε η πανδημία και την οικονομική δεινότητα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του πληθυσμού.

Αν επηρεάστηκε κάποια σταθερά στην εποχή της πανδημίας όσο αναφορά τον γάμο, αυτή είναι η προτίμηση του πολιτικού και του σύμφωνου συμβίωσης, από τον θρησκευτικό, υπολογίζοντας ωστόσο ότι σε μεγάλο βαθμό ο θρησκευτικός γάμος θα σφραγίσει μετέπειτα τον πολιτικό.

Δήμος Θεσσαλονίκης:  610 γάμοι και 1400 άδειες

Όπως εξηγεί αναλυτικά στο GRTimes ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αβαρλής « το 2021 πραγματοποιήθηκαν στο δήμο Θεσσαλονίκης 610 πολιτικοί γάμοι, βγήκαν 1400 άδειες γάμου και υπεγράφησαν 340 σύμφωνα συμβίωσης. Παρατηρείται λοιπόν αύξηση σε σχέση με το 2020 όπου αντίστοιχα πραγματοποιήθηκαν 560 γάμοι, βγήκαν 1290 άδειες γάμου και υπεγράφησαν 300 σύμφωνα συμβίωσης».  Επιπροσθέτως οι ηλικίες που κυριαρχούν σύμφωνα με τα δεδομένα είναι 31-40 ετών.

Λίστα αναμονής, μέχρι ένα μήνα – «Κερασμένος» ο γάμος στο δήμο Θεσσαλονίκης

Ο κύριος Αβαρλής πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχει αύξηση των γάμων και λίστα αναμονής για ελεύθερες ημερομηνίες, που αγγίζει και τον ένα μήνα. Αυτό οφείλεται εν μέρη και στο γεγονός ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρει δωρεάν την υπηρεσία των πολιτικών γάμων, αφουγκραζόμενος τις δύσκολες οικονομικές εποχές που βιώνουμε, με πολλούς να έρχονται από άλλους δήμους να παντρευτούν για να γλιτώσουν τα εξοντωτικά έξοδα».

Το υγειονομικό πρωτόκολλο και το πλαφόν

Ο κύριος Αβαρλής διευκρινίζει συμπληρωματικά ότι ένα ζευγάρι για να παντρευτεί πρέπει να προσκομίσει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό ράπιντ τεστ. Σε αντίθετη περίπτωση ματαιώνεται το μυστήριο. Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ως πλαφόν στο όριο των καλεσμένων για το περιορισμό της μετάδοσης του ιού έχει τα 9 άτομα (συμπεριλαμβανομένου του αντιδημάρχου που πραγματοποιεί την τελετή).

Συμπερασματικά υποχρεωτικά στην αίθουσα βρίσκονται η νύφη ο γαμπρός, οι δύο μάρτυρες και οι γονείς των μελλόνυμφων, ενώ επιτρέπεται τηρώντας όλα τα μέτρα να παρευρίσκονται επιπλέον συγγενείς του ζευγαριού στον αίθριο χώρο του Δημαρχειακού Μεγάρου.

«Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τέλεση των πολιτικών γάμων και την αποφυγή συνωστισμού στην αίθουσα. Τηρούνται αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα και γίνεται έλεγχος των καλεσμένων στην είσοδο της αίθουσας» πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Όπως γνωστοποιεί το πλαφόν είναι μέχρι έξι γάμοι κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα, με προσαρμογή του δήμου σε έκτακτες ανάγκες δημοτών (όπως για παράδειγμα την περίπτωση δημότισσας η οποία βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και έπρεπε να επισπευθεί η διαδικασία».

Θρησκευτικοί γάμοι: 1021 άδειες γάμου

Όσο αναφορά τους θρησκευτικούς γάμους πηγές της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης γνωστοποιούν στο GRTimes ότι υπάρχει αύξηση και στα θρησκευτικά μυστήρια που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο χρόνο. Λαμβάνοντας υπόψιν μας τα στοιχεία, το 2021 βγήκαν 1021 άδειες γάμου συγκριτικά με το 2020 που βγήκαν 852, παρατηρούμε λοιπόν αύξηση και στους θρησκευτικού γάμους, με τα συγκεκριμένα στοιχεία να μην είναι ωστόσο ενδεικτικά, καθώς μπορεί πολλά ζευγάρια να έμειναν στην πρόβα… νυφικού και να μη προχώρησαν στο μυστήριο.

Υγειονομικό πρωτόκολλο: Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Όπως διευκρινίζει εργαζόμενος της Μητρόπολης τα μέτρα εφαρμόζονται με ευλάβεια και αυστηρότητα, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός ατόμων όπως στο δημαρχείο (πλαφόν 9 άτομα) αλλά προβλέπεται ένα άτομο ανά 2 τ.μ., σε μια μεγάλη εκκλησία δηλαδή ενδεχομένως οι καλεσμένοι να φτάνουν τους 200-300.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε πριν τις γιορτές τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Μικροένταση έξω από τα δικαστήρια (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 20 για τα επεισόδια

Τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, ο ΟΑΣΘ και τα 1,4 εκατ € χρέους

Βιασμός 24χρονης: Κύκλωμα μαστροπείας αναζητά ο εισαγγελέας

Κωτσιόπουλος: Αυξημένη πίεση στις απλές κλίνες covid (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Έκρηξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (VIDEO)

«Βυθισμένο» στην ομίχλη το αεροδρόμιο «Μακεδονία» – Προβλήματα σε πτήσεις

Κορωνοϊός: Εισαγγελική έρευνα για τους αρνητές μοναχούς του Αγίου Όρους

Κατερίνη: Του έταξαν επίδομα… εμβολιασμού και τελικά του «έφαγαν» 19.000€!

Θεσσαλονίκη: «Θρίλερ» με το βουητό που ξαγρυπνάει τους κατοίκους των Μετεώρων

Ακυρώνονται οι σιωπηλοί γάμοι στην Ελλάδα

Ο πρώτος γάμος του 2021 τελέστηκε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top