Γεμάτο πορτοφόλι για υιοθεσίες και εξωσωματικές γονιμοποιήσεις

Γεμάτο πορτοφόλι για υιοθεσίες και εξωσωματικές γονιμοποιήσεις
Ελλάδα, Θέματα GR Times   | 09/10/2019 | 08:00

Του Βασίλη Παπαναστασούλη

«Περιμένεις σχεδόν μια πενταετία για να πάρεις ένα «καλό παιδί» από το ίδρυμα. Αν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την υγεία του παραμένει στα αζήτητα γιατί δεν το θέλει κανείς» λέει ο Γ. μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία για το θέμα των υιοθεσιών. Μαζί με τη σύζυγο του την Π, ύστερα από μακρόχρονες προσπάθειες και δοκιμάζοντας όλες τις νόμιμες λύσεις, κατάφεραν να υιοθετήσουν ένα υγιέστατο κοριτσάκι, το 2012.

«Εγώ το είχα αποδεχτεί. Η γυναίκα μου όμως ήθελε να γίνει μητέρα» επισημαίνει στο Grtimes λίγες μέρες μετά την εξάρθρωση, από την Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, του πολυμελούς κυκλώματος που πουλούσε νεογέννητα μωρά και ωάρια σε άτεκνα ζευγάρια. Και τονίζει ότι «όσο μπορείς να κάνεις παιδί και έχεις λεφτά προσπαθείς. Οι εξωσωματικές γονιμοποιήσεις αποτελούν μια ψυχοφθόρα διαδικασία κυρίως για τις γυναίκες. Αν δεν πετύχουν, προχωράς σε υιοθεσία».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, από το 2015 έως το 2018 δεν καταγράφηκαν περιστατικά παράνομων υιοθεσιών ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο εξαρθρώθηκε το μεγάλο κύκλωμα με τους 67 κατηγορούμενους που εμπλέκονται σε 26 περιστατικά εμπορίας βρεφών, 24 περιστατικά εμπορίας ωαρίων και πέντε περιστατικά παρένθετης μητρότητας. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι γυναίκες από τη Βουλγαρία, κατά κύριο λόγο, έφθαναν στην Ελλάδα για να γεννήσουν μωρά κατόπιν παραγγελίας και για να προσφέρουν τα ωάρια τους, έναντι αμοιβής.

Μετά την αποκάλυψη της παράνομης δραστηριότητας από την αστυνομία, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εμφανίστηκαν απόψεις ανθρώπων που δικαιολογούσαν την καταβολή χρηματικών ποσών – 25.000 ευρώ έως 28.000 ευρώ- από τα άτεκνα ζευγάρια που επιθυμούσαν να αποκτήσουν γρήγορα έναν υγιές μωρό παρά να αναμένουν επί χρόνια να υιοθετήσουν ένα παιδί από ίδρυμα.

Το Grtimes παρουσιάζει τις νόμιμες διαδικασίες για την απόκτηση ενός παιδιού μέσω ιδρύματος, ιδιωτικής υιοθεσίας , παρένθετης μητρότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Στην πρώτη περίπτωση, οι θετοί γονείς καταθέτουν σχετική αίτηση στα αρμόδια ιδρύματα που είναι ο «Άγιος Στυλιανός» στη Θεσσαλονίκη και το «Μητέρα» στην Αθήνα. Υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν πάσχουν από κάποιο νόσημα (ηπατίτιδα, AIDS κλπ) ενώ εξετάζεται η οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση. Μόλις προσκομιστούν τα απαραίτητα έγγραφα οι γονείς περιμένουν τη σειρά τους, για μια τουλάχιστον μια 5ετία. Αλλά δεν μπορούν να ελέγξουν ποιο παιδί θα πάρουν.

«Τα ζευγάρια καραδοκούν… Προσφέρουν χρήματα στις προέδρους και στις διευθύντριες των ιδρυμάτων για να μάθουν αν θα έρθει κανένα «καλό παιδί» που δεν γεννήθηκε από μητέρα ναρκομανή ή από μητέρα που πάσχει από ψυχικά νοσήματα» αναφέρει ο Γ, εξιστορώντας τη δική του εμπειρία και συμπληρώνει ότι ύστερα από την κοινωνική έρευνα το ίδρυμα προωθεί τη διαδικασία (εκουσίας δικαιοδοσίας) για την υιοθεσία του παιδιού που νομιμοποιείται με δικαστική απόφαση από Μονομελές Πρωτοδικείο .

«Έναν άλλο τρόπο, νόμιμης απόκτησης παιδιού, αποτελεί η ιδιωτική υιοθεσία για την οποία πρέπει να βρεθεί ένα ζευγάρι ή μια μητέρα που θέλει να δώσει το παιδί της, χωρίς να καταβληθούν χρήματα. Σε αντίθετη περίπτωση η υιοθεσία θα είναι παράνομη καθώς όταν δίνονται χρήματα υπάρχει αγοραπωλησία γιατί ο άνθρωπος γίνεται αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής. Αυτή η διαδικασία ισχύει μόνο στην χώρα μας, συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ε.Ε» σημειώνει ο δικηγόρος Οικογενειακού Δικαίου Αστέριος Πασιάτας ο οποίος είναι αρμόδιος για θέμα υιοθεσιών και παρένθετης μητρότητας.

«Επίσης, όταν το παιδί βρίσκεται εγκαταλελειμμένο, ο νόμος (το Αστικό Δίκαιο) αρχικά επιτρέπει την αναδοχή του και στη συνέχεια ο ανάδοχος (αυτός που αναλαμβάνει την επιμέλεια του ανηλίκου με τον οποίο δεν έχει βιολογική συγγένεια) προηγείται στην ενδεχόμενη υιοθεσία του συγκεκριμένου παιδιού» συμπληρώνει.

Σχετικά με τη δυνατότητα γονιμοποίησης μέσω παρένθετης μητρότητας ο κ. Πασιάτας επισημαίνει στο Grtimes τα εξής: «Στην Ελλάδα το νομικό πλαίσιο για την παρένθετη μητρότητα είναι αρκετά προοδευτικό σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Είτε το ζευγάρι, είτε ένας εκ των δύο δίνει το γενετικό υλικό το οποίο με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης τοποθετείται στο σώμα της παρένθετης μητέρας η οποία κυοφορεί. Τα τελευταία χρόνια η παρένθετη μητρότητα εξελίσσεται ως κύρια μορφή απόκτησης τέκνων ενώ προβλέπεται αμοιβή τοκετού για την παρένθετη μητέρα».

Πριν κάποιο ζευγάρι φτάσει στο στάδιο της υιοθεσίας, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει παιδί μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς σήμερα υπάρχει έντονη υπογονιμότητα κυρίως στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες, μεγάλης ηλικίας. Από 3500 ευρώ έως 5000 ευρώ στοιχίζει όλη η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης όπου χρησιμοποιείται το σπέρμα του άνδρα και ξένο ωάριο ενώ χρησιμοποιούνται φάρμακα τα οποία στοιχίζουν ακριβά, λένε οι γνώστες.

«Συνήθως, τα ωάρια από Ελληνίδες δότριες τα στέλνουν έξω και από το εξωτερικό έρχονται στην Ελλάδα για να μην υπάρχουν επιμειξίες. Τα κορίτσια που δίνουν τα ωάρια παίρνουν 1000- 1500 ευρώ. Τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι …φάμπρικα. Εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την επιθυμία των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί. Σου προτείνουν όλο το πακέτο, και τη λύση της παρένθετης μητέρας, αναλόγως με το πορτοφόλι σου… Τα ταμεία πληρώνουν ,μέχρι ενός σημείου» αναφέρει ο Γ και επισημαίνει ότι «σε βάζουν σε ένα μονόδρομο, όταν μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία. Στην αρχή προσπαθείς φυσιολογικά. Όταν δεν μπορείς να κάνεις παιδί και δεν μπορείς να υιοθετήσεις, ό,τι σου πουν θα το κάνεις…».

Ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εμπορεύονταν ωάρια και φάρμακα για τη γυναικεία υπογονιμότητα, παραπέμφθηκαν να δικαστούν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο καθηγητές Μαιευτικής ΑΠΘ- μεγαλομέτοχοι ιδιωτικής κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκπρόσωπος φαρμακευτικής εταιρείας και άλλοι κατηγορούμενοι. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είχαν συλληφθεί, το 2013, σε κοινή επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.).

Κατηγορούνταν ότι έβρισκαν γυναίκες, κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αφού τους χορηγούσαν, αντί 1.000 ευρώ, με ένεση φαρμακευτικά σκευάσματα από την Τουρκία, τους έπαιρναν τα ωάρια σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια τα ωάρια αυτά τα έδιναν σε γυναίκες – ελληνίδες αλλά κυρίως από τη βόρεια και δυτική Ευρώπη – προκειμένου να κάνουν παιδιά.

Τον περασμένο Μάιο οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου είχαν παραπεμφθεί για εμπλοκή τους στην υπόθεση εμπορίας ωαρίων και διακίνησης φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι δικαστές αποφάσισαν την απαλλαγή τους για την εμπορία των φαρμάκων, κρίνοντας ότι είχαν καταβληθεί οι προβλεπόμενοι δασμοί, ενώ για τα ωάρια δέχθηκαν μεταγενέστερο νόμο που ορίζει την αμοιβή για γυναίκες που τα δωρίζουν.

Ο ένας από τους αθωωθέντες γιατρούς είναι κατηγορούμενος ξανά για τη νέα υπόθεση με τις παράνομες υιοθεσίες και την πώληση ωαρίων που αποκάλυψε πρόσφατα η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

08:5418/02

Αθήνα: Κυκλοφοριακό χάος λόγω της απεργίας Ελλάδα ,Κοινωνία

08:4118/02

FRUIT LOGISTICA: 95 συμμετοχές από Ελλάδα-Κύπρο Επιχειρήσεις

08:3318/02

Άνδρας έπεσε στον Θερμαϊκό Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:2718/02

Τον Ιούνιο τα αναδρομικά στους συνταξιούχους Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

08:1018/02

Επεισόδιο με έναν τραυματία στο «Αναγνωστοπούλου» Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:0018/02

Διαχείριση και διαλογή στην πηγή-Δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης Ελλάδα ,Κοινωνία ,Περιβάλλον

07:5118/02

Αγροδιατροφική Σύμπραξη: Εκδήλωση στη DetropBoutique Αγροτικά ,Αγροτική Οικονομία ,Ελλάδα

07:4018/02

Τέσσερις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:3018/02

Mε ΣΔΙΤ ο Χαβρίας θα ξεδιψάσει την Χαλκιδική Β.Ελλάδα ,Οικονομία ,Σημαντικά

07:2318/02

ΠΚΜ: Σε ποια σημεία εκτελούνται εργασίες συντήρησης Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:1018/02

Ποιοι απεργούν σήμερα στα Μέσα Μεταφοράς Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

07:0018/02

Ο καιρός σήμερα, Τρίτη Κοινωνία

06:5218/02

ΤΩΡΑ: Φωτιά σε διαμέρισμα στην Αετοράχης Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

06:0018/02

Ποιοι γιορτάζουν την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου Διάφορα

05:0018/02

Καλαμαριά: Αποκριάτικο ξεφάντωμα την Τσικνοπέμπτη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

04:3018/02

Δ. Νεάπολης-Συκεών: Στις 5/4 ο 5ος λαϊκός δρόμος Αθλητισμός ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

04:0018/02

Θεσ/νίκη: «Οι Κληρονόμοι» στο «Αλέξανδρος» Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

03:3018/02

Παράταση εκθέσεων στο Τελλόγλειο Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

03:0018/02

Οι Fly Theatre επιστρέφουν με την “Frida ΚΙ ΑΛΛΟ” Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

02:3018/02

Η νέα εβδομάδα φέρνει ευχάριστες εκπλήξεις για αυτά τα ζώδια Διάφορα

02:0018/02

Ο Σάκης Ρουβάς σχολιάζει την Στεφανία Λυμπερακάκη (VIDEO) Διάφορα

01:3018/02

Η Μαρία Ιωαννίδου αποκάλυψε ότι αρραβωνιάζεται (VIDEO) Διάφορα

01:0018/02

Mega: Πώς υποδέχτηκε το Twitter την επιστροφή του Διάφορα

00:3018/02

Robbie Williams: Η πρώτη ανάρτηση για το τέταρτο παιδί του Διάφορα

23:5517/02

Κυβερνητικές πηγές: Απεργίες φανερά υποκινούμενες Πολιτική

23:4517/02

Θεοδωρικάκος: Ο Τσίπρας φοβάται το κυβερνητικό παρελθόν του Πολιτική

23:3517/02

Βίντεο – Ντοκουμέντο: Διαρρήκτης «ρημάζει» μίνι μάρκετ στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

23:2517/02

ΤτΕ: «Ένεση» €779 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό Οικονομία

23:1517/02

Μαφιόζικο χτύπημα στην Αγία Νάπα: Πως σώθηκε η 26χρονη Κοινωνία

23:0517/02

Πυρκαγιά σε σπίτι στο Περιστέρι – Ένας νεκρός Κοινωνία

22:5517/02

Γ. Πατούλης: Θα εργαστούμε για την ανάπτυξη του Πειραιά Πολιτική

22:4517/02

Συγκλονίζει o 17χρονος που ξυλοκοπήθηκε από συμμαθητές του Κοινωνία

22:3517/02

Γεωργιάδης: Πανικός στον ΣΥΡΙΖΑ για τους προστατευόμενους μάρτυρες Πολιτική

22:2217/02

Θεσσαλονίκη: Μπαράζ διαρρήξεων σε βενζινάδικα (VIDEO) Θεσσαλονίκη

22:0517/02

Θεσσαλονίκη: «Συναγερμός» για άνδρα που έπεσε αναίσθητος σε καφέ (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

21:4017/02

Κορονοϊός: Πέθανε ο διευθυντής νοσοκομείου της Ουχάν Διεθνή

21:3017/02

Τσίπρας: Δεν μας πειράζει που φάγαμε ξύλο, η αλήθεια καίει Πολιτική

21:2017/02

Προανακριτική: Κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων Πολιτική

21:1017/02

Ξεκίνησε ο διάλογος για τα ΜΟΕ Ελλάδας – Τουρκίας Πολιτική

21:0017/02

Τι λέει ο κωπηλάτης που κινδυνεύει με πρόστιμο (VIDEO) Κοινωνία

20:5017/02

Μενάνδρου: Συνελήφθη έμπορος ναρκωτικών με ποδήλατο Κοινωνία

20:4017/02

Ο Τσίπρας απαντά στα 20 ερωτήματα των μελών του iSYRIZΑ Πολιτική

20:3017/02

Έφη Αχτσιόγλου: Ασφαλιστικό ακραίας μονομέρειας Πολιτική

20:1617/02

Θεσσαλονίκη: Κλειστά καταστήματα την Καθαρά Δευτέρα Θεσσαλονίκη

20:0017/02

Περιοδεία Καράογλου στην Καβάλα Πολιτική

19:5317/02

Υφ. Αθλητισμού: «Ζήσε Αθλητικά» – Νέο καινοτόμο πρόγραμμα Αθλητισμός

19:5017/02

Μητσοτάκης: Να είμαστε πρωτοπόροι στην απολιγνιτοποίηση Πολιτική

19:4017/02

Νεκρό βρέφος στην Πάτρα: Προφυλακίστηκε η 27χρονη (VIDEO) Κοινωνία

19:3517/02

Το νέο δ.σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Πολιτική ,Πολιτισμός

19:3017/02

Δασμοί – ΗΠΑ: Εκτός κυρώσεων ελληνικά προϊόντα Οικονομία

19:2017/02

Διαβήτης: Πως επηρεάζει το DNA του σπερματοζωαρίου Υγεία

19:1017/02

ΚΚΕ: Τερατούργημα το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις Πολιτική

19:0017/02

Αθήνα: Σε νέο κτίριο το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αμπελοκήπων Ελλάδα

18:5017/02

ΕΕΑ: Εκδήλωση για την καταπολέμηση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού Ελλάδα ,Παιδεία

18:4317/02

Θεσσαλονίκη: Νέο επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών (ΦΩΤΟ-VIDEO) Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

18:3017/02

Κρούσματα γρίπης των πτηνών σε πτηνοτροφείο στην Βουλγαρία Διεθνή

18:2017/02

Θεσσαλονίκη: Απεργούν αύριο οι εμποροϋπάλληλοι Θεσσαλονίκη

18:1017/02

Αλλαγές στα πενταψήφια για να αποφεύγονται οι αυθαίρετες χρεώσεις Ειδήσεις ,Ελλάδα

18:0017/02

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ΠΑΟΚ και Ξάνθη Αθλητισμός

17:5017/02

Κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό Βουλή ,Πολιτική ,Σημαντικά

17:4017/02

Χατζηδάκης: 61 δράσεις στον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ για το 2020 Πολιτική

17:3017/02

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τρίτη για το ασφαλιστικό Ελλάδα ,Κοινωνία

17:2017/02

Μεσσηνία: Ένοχος εργοδότης που ζητούσε πίσω επιδόματα Ελλάδα ,Κοινωνία

17:1517/02

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα σταθερά δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία Ελλάδα ,Πολιτική

17:1017/02

Το πρώτο Flea Market του ΑΠΘ Θεσσαλονίκη

17:0317/02

Παραπέμπονται για το φόνο του παιδιού τους μέσα σε κέντρο προσφύγων Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

17:0017/02

Φονικό στο Λασίθι: Προφυλακιστέος ο 43χρονος Ελλάδα ,Κοινωνία

16:5017/02

Ανακοίνωση ΕΛΤΑ σχετικά με τα ειδικά τέλη εκτελωνισμού Ελλάδα

16:4017/02

ΣΕΒ: Προτάσεις για την αντιμετώπιση του brain drain Ελλάδα

16:3017/02

Τρίωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ την Τρίτη Media ,Ελλάδα

16:2017/02

Λεηλατούσαν επί τρεις ημέρες έργα στην Ε.Ο Πατρών-Αθήνων Ελλάδα ,Κοινωνία

16:1017/02

Ηράκλειο: Νεκρός 60χρονος από φωτιά στο σπίτι του Ελλάδα ,Κοινωνία

16:0017/02

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν τα λοιμώδη νοσήματα το 2018 Υγεία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ