Γιαννάκος: Fake news διασπείρουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, όχι εμείς

Γιαννάκος: Fake news διασπείρουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, όχι εμείς

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ απαντά μέσω του GRTimes.gr στις καταγγελίες περί διασποράς fake news για τον αριθμό των διαθέσιμων ΜΕΘ, τόσο από το Υπουργείο Υγείας και τον Βασίλη Κικίλια, όσο και από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

“Να μαζευτούν” καλεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ύστερα από τις δηλώσεις τους για διασπορά fake news από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, σχετικά με την κατάσταση στις ΜΕΘ, αλλά και ύστερα από τη διάψευση Κικίλια, ότι τα νοσοκομεία επιλέγουν τους ασθενείς που θα εισαχθούν σε ΜΕΘ.

“Χθες το πρωί, το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε την εφημερία του με μηδέν κλίνες ΜΕΘ τόσο για γενικά περιστατικά, όσο και για περιστατικά κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, η πληρότητα ήταν: 25/25 ΜΕΘ κορωνοϊού και 4/4 για γενικά περιστατικά. Αφού βγήκαμε και μιλήσαμε για το θέμα, ο διοικητής το μεσημέρι βγήκε και είπε ότι υπάρχουν 7 κλίνες κενές, ότι οι εργαζόμενοι λένε ψέματα. Αυτός λέει ψέματα και μάλιστα εκβιάζει τους εργαζόμενους επειδή λένε την αλήθεια”, αναφέρει ο κ. Γιαννάκος στο GRTimes.gr. 

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ διευκρινίζει, ότι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ προκύπτουν ύστερα από εξαγωγή ασθενούς, θάνατο, ή επίταξη άλλων κλινών από άλλες κλινικές.

“Φυσικά θα αδειάσει μέχρι το μεσημέρι κλίνη ΜΕΘ αν πεθάνει ασθενής! Επίσης, μέχρι το μεσημέρι, είχαν επιτάξει κλίνες από την καρδιοχειρουργική κλινική. Φυσικά, η καρδιοχειρουργική κλινική όμως δε μπορεί να λειτουργήσει σαν ΜΕΘ κορωνοϊού, διότι δεν υπάρχει προσωπικό. Με αυτά και με εκείνα, μέχρι το απόγευμα, οι διαθέσιμες κλίνες ήταν 7. Αλλά έγιναν 7 με τους τρόπους που περιέγραψα. Εμείς δεν είπαμε ψέματα. Αυτή ήταν η κατάσταση το πρωί και τα δεδομένα αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη”, ξεκαθαρίζει ο κ. Γιαννάκος.

“Επιλέγουμε ποιος θα μπει σε ΜΕΘ και ποιος όχι”

Ο κ. Γιαννάκος, ξεκαθαρίζει τη θέση του σχετικά προηγούμενες δηλώσεις του, ότι οι ασθενείς που θα μπουν σε ΜΕΘ επιλέγονται.

“Κάθε μέρα, παρ’ ότι έχουμε αρκετούς θανάτους, αυξάνουν οι διασωληνωμένοι κατά 20. Κάθε μέρα, αν δείτε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι ανάγκες για ΜΕΘ σε περιστατικά αυξάνουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 70 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, νοσηλεύονται περίπου 2.500 περιστατικά, πολλά εκ των οποίων είναι σε νοσοκομεία που απέχουν από ΜΕΘ πάνω από 200 χιλιόμετρα. Είναι αναπόφευκτο κάποια περιστατικά να μένουν εκτός ΜΕΘ, τα οποία θα μπορούσαν να βρίσκονται σε ΜΕΘ και να δίνουν μάχη για τη ζωή με καλύτερους όρους”, αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

“Ο Βασίλης Κικίλιας είναι λογικό να προσπαθεί να καθησυχάζει”

Ο πρόεδρος, απαντά στις δηλώσεις Κικίλια, ο οποίος, ομοίως με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ξεκαθαρίζει ότι δεν γίνεται επιλεκτική μεταχείριση των ασθενών στις ΜΕΘ.

“Ένας Υπουργός Υγείας είναι λογικό να προσπαθεί να καθησυχάζει, όμως δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Όταν ένα σύστημα το οποίο θα έπρεπε να έχει 35 χιλιάδες κλίνες νοσηλείας και 3500 ΜΕΘ με βάση τα διεθνή στάνταρς, γονατίζει με 260 διασωληνωμένους και 2500 εισαγωγές, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν περιστατικά διασωληνωμένων στον ιδιωτικό τομέα, είναι εμφανές ότι πάσχει από οργάνωση, υποδομές και εξοπλισμό. Ακόμα και στη μέση να είναι η αλήθεια, απαντήστε πως γίνεται να βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση με μόλις 260 διασωληνωμένους. Δε δικαιολογείται. Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος. Επίσης όμως, αποδεικνύεται ότι δεν επενδύσαμε στην οργάνωση του συστήματος το τελευταίο 8μηνο”, αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος αναφέρει, ότι αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει το τελευταίο εξάμηνο, είναι η πρόσληψη τριών χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα έπρεπε να παρακολουθήσουν μία 6μηνη εκπαίδευση και να είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε ΜΕΘ, διότι η άφιξη του νέου κύματος ήταν κάτι το γνωστό. Προτείνει να εφαρμοστεί και σε άλλα νοσοκομεία αυτό που συνέβη στο Σωτηρία: Ένα προκάτ κτίριο, με κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά με επαρκές προσωπικό.

“Μην ξεχνάμε, ότι ΜΕΘ δε μπορούν να λογίζονται διάδρομοι νοσοκομείων και υπομονάδες. Οι ΜΕΘ έχουν εξειδικευμένο προσωπικό, είναι απομονωμένες, απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, ακτινολογικό μηχάνημα, ειδικό κλιματισμό, μέχρι και ειδικό στρώμα. Δεν αρκεί ένα κρεβάτι και ένας φορητός αναπνευστήρας για να διαλαλούμε ότι άνοιξαν νέες ΜΕΘ”, προσθέτει κλείνοντας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top