Γιαννάκος: Μόλις 8 ΜΕΘ Παίδων για όλη τη Βόρεια Ελλάδα – Να γίνει το νέο Παιδιατρικό (VIDEO)

Γιαννάκος: Μόλις 8 ΜΕΘ Παίδων για όλη τη Βόρεια Ελλάδα – Να γίνει το νέο Παιδιατρικό (VIDEO)

Να ξανατρέξει από το κράτος ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνοντας πώς σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόλις 8 κρεβάτια ΜΕΘ Παίδων, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Για μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία που δημιουργούν προβλήματα στη σωστή παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, έκανε λόγο από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε το πρωί, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα σε δημοσιογράφους, ο κ. Γιαννάκος αναφέρθηκε αρχικά στην κατάσταση της υγείας των εννέα τραυματιών από το δυστύχημα των Τεμπών που συνεχίζουν να νοσηλεύονται δύο σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και επτά στα νοσοκομεία της Λάρισας.

Όπως είπε το υγειονομικό προσωπικό καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μην μεγαλώσει περισσότερο η μακάβρια λίστα με τους νεκρούς.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μίλησε στη συνέχεια για τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας Παίδων, καθώς στη Θεσσαλονίκη μόνο το Ιπποκράτειο διαθέτει 8 κλίνες που είναι διαρκώς γεμάτες και οι οποίες όπως είπε, καλύπτουν τις ανάγκες όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Γι’ αυτό τον λόγο, σημείωσε, πολλά παιδάκια αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Αθήνα για ΜΕΘ, με μεγάλη επικινδυνότητα για τα ίδια και ταλαιπωρία για τους γονείς.

Δήλωσε πως το κράτος δεν εκμεταλλεύτηκε τα τρία χρόνια της πανδημίας για να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας αλλά προτίμησε να ρίξει το βάρος στις ιδιωτικοποιήσεις και επανέφερε το ζήτημα για τον διαγωνισμό του νέου Παιδιατρικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης ο οποίος ακυρώθηκε.

«Μπορεί οι δωρητές να μη θέλουν να δώσουν περισσότερα χρήματα, όμως η δημόσια υγεία είναι ευθύνη του κράτους και θα πρέπει άμεσα να προκηρυχθεί (σ.σ. διαγωνισμός) και να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναμονή έως και 3 χρόνια για μία επέμβαση

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, με αποτέλεσμα να μην έχουν επικυρωθεί οι λίστες των χειρουργείων τα οποία σταμάτησαν εδώ και δύο χρόνια με ασθενείς να περιμένουν ακόμη και τρία χρόνια για να υποβληθούν σε επεμβάσεις.

Δήλωσε πως στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο λειτουργούν πέντε από τις 12 χειρουργικές κλίνες και στο ΑΧΕΠΑ οι τέσσερις από τις δέκα και πως για αυτό το λόγο οι ασθενείς περιμένουν χρόνια να χειρουργηθούν και πως ακόμη και τα έκτακτα περιστατικά καθυστερούν.

Σημείωσε ακόμη πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μόνο δύο πνευμονολογικές κλινικές στο νοσοκομείο Παπανικολάου, αποτέλεσμα του οποίου είναι οι ασθενείς να μετακινούνται σε παθολογικές κλινικές και να παίρνουν από εκεί εξιτήριο, γεγονός που -όπως επισήμανε εγκυμονεί- κινδύνους για διασπορά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Μισθοί και ΒΑΕ

Ανέφερε, επίσης, πως δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα προβλήματα του υγειονομικού προσωπικού: Οι μισθοί συνεχίζουν να είναι πολύ χαμηλοί, χωρίς ακόμα να έχει ενταχθεί το προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Στη δήλωσή του είπε ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν να διώκονται οι καθαρίστριες από τα νοσοκομεία και να προσλαμβάνονται εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα. «Οι εργολάβοι παίρνουν τις ίδιες καθαρίστριες, δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες και παίρνουν τα μισά χρήματα», υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος, λέγοντας πως για αυτόν τον λόγο θα υπάρξει αργότερα σήμερα παρέμβαση στο νοσοκομείο της Κοζάνης.

Μετακίνηση εντατικολόγου στο Αγρίνιο

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μετέφερε και ένα θετικό μήνυμα όπως είπε χαρακτηριστικά που αφορά μία γιατρό, η οποία από τη Θεσσαλονίκη πήγε στο νοσοκομείο του Αγρινίου, τρέχοντας την εκεί ΜΕΘ, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

«Πριν από λίγο καιρό έφυγε μία εντατικολόγος γιατρός από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο και πήγε στη ΜΕΘ του Αγρινίου. Είναι εκεί που ακούστηκε, εκεί που βγήκε στο φως της δημοσιότητας ότι επί κορωνοϊού η θνητότητα στη ΜΕΘ αυτή, ήταν 100%. Η γιατρός αυτή, οργάνωσε τη ΜΕΘ, λειτούργησε στις 2/1… Και για δυόμιση μήνες έχει νοσηλεύσει 43 βαριά περιστατικά και πέθαναν μόνο τα 7. Η θνητότητα δηλαδή είναι μόλις 17%», δήλωσε, προσθέτοντας όμως, ότι εκεί υπάρχουν προβλήματα και στη στελέχωση και στον εξοπλισμό που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου:

Χρ. Τζελέπης: φαίνεται η «γύμνια»…

Για ελλείψεις σε προσωπικό που εδώ και τρία χρόνια είναι μεγάλες, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, Χρήστος Τζελέπης, επισημαίνοντας πως αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν πολλά χειρουργεία με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες λίστες.

Σημείωσε πως ενώ στο διάστημα της πανδημίας το προσωπικό κάλυπτε όλες τις ανάγκες, πλέον «φαίνεται η γύμνια του προσωπικού» με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα καθώς στις εφημερίες προσέρχονται πάνω από 1.200 ασθενείς με 160-200 εισαγωγές κάθε τέσσερις μέρες.

Επισήμανε ακόμη πως πέρα από τις ελλείψεις σε προσωπικό και χώρους υπάρχουν προβλήματα και να τον μηχανολογικό εξοπλισμό ο οποίος χρειάζεται ανανέωση.

Αν. Πολίτου: Λείπει μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό

Η Αναστασία Πολίτου, νοσηλεύτρια στο ΑΧΕΠΑ και γενική σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ, ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια τα νοσοκομεία απαξιώνονται όλο και περισσότερο εστιάζοντας κυρίως στην έλλειψη προσωπικού.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε διάφορες μορφές απασχόλησης στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα το προσωπικό να εναλλάσσεται συνέχεια και το νοσηλευτικό και οι γιατροί. Λείπει το μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό που αυτό έχει μεγάλη σημασία για τις ζωές των ασθενών» είπε, προσθέτοντας πως οι εργολάβοι μπαίνουν πλέον συστηματικά στα νοσοκομεία και πως οι περισσότερες υπηρεσίες υγείας πηγαίνουν στους ιδιώτες.

Καταλήγοντας σημείωσε πως η χρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης υπολείπεται των νοσοκομείων στην υπόλοιπη χώρα, με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μελισσοχώρι: Πώς μπήκαν στο ΙΧ της παραλίγο τραγωδίας οι αστυνομικοί (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Η απάντηση του ΟΣΕ σε Τσίπρα: Η ενιαία Τηλεδιοίκηση της Λάρισας άρχισε να υπολειτουργεί από το 2015

Τρένα – Προαστιακός: Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση από αύριο – Τα πρώτα δρομολόγια

Συντάξεις Απριλίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο, ΝΑΤ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια των εταιριών τον Απρίλιο

Τα μύδια Πιερίας στις αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας – Άνοιγμα και στο Βέλγιο

Κατακόρυφη αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας το 2022

Θεσσαλονίκη: Τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σήμερα

Σεισμός στην Αμφιλοχία: Συνεχείς οι δονήσεις – «Nα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου», λέει ο Άκης Τσελέντης

Η πρώτη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη μετά το δυστύχημα των Τεμπών

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top