Στο περιστατικό βανδαλισμού του εβραϊκού μνημείου εντός του ΑΠΘ τον περασμένο Δεκέμβριο αναφέρεται μεταξύ άλλων η ετήσια Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον κόσμο, σε 198 χώρες, για το έτος 2022, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στην Έκθεση, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) και η οποία όπως κάθε χρόνο, χωρίζεται σε κεφάλαια ανά χώρα, γίνεται μάλιστα αναφορά και σε δύο ονόματα. Του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο της έκθεσης υπάρχουν αναφορές για αντισημιτικές τοποθετήσεις σε μερίδα ακραίων – όπως χαρακτηρίζονται, ΜΜΕ και ιστοσελίδων – αλλά και σε περιστατικά βανδαλισμών σε εβραϊκά κοιμητήρια. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στο περιστατικό βεβήλωσης μνημείου αφιερωμένου στο ολοκαύτωμα στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
«Στις 29 Δεκεμβρίου, βάνδαλοι βεβήλωσαν ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μνημείο στέκεται στον χώρο ενός εβραϊκού νεκροταφείου που κατέστρεψαν οι Ναζί το 1942. Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα εξέδωσε δήλωση καλώντας τις πανεπιστημιακές αρχές να καταδικάσουν το περιστατικό, να αποκαταστήσουν το μνημείο και να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για τη σύλληψη του δράστες», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Και συνεχίζει με την αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, σημειώνοντας πως: «Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση εξέδωσαν επίσης δηλώσεις που καταδίκασαν την πράξη βανδαλισμού».
Η έκθεση καταγράφει τέλος για το συγκεκριμένο περιστατικό πως: «Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι υπηρεσίες καθαριότητας του πανεπιστημίου αποκατέστησαν γρήγορα τη ζημιά».
Τι αναφέρει η Έκθεση
Στην εν λόγω έκθεση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι για τη χώρα μας υπήρχαν αξιόπιστες αναφορές για «σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων στις φυλακές και μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αρχές επιβολής του νόμου- περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ή της απειλής επιβολής νόμων περί ποινικής δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης- επαναπροωθήσεις και φερόμενη βία από τις κυβερνητικές αρχές έναντι μεταναστών και αιτούντων άσυλο, ανεπαρκής διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για τη βία με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας ή της βίας μεταξύ συντρόφων- εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία με στόχο μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνικών μειονοτικών ομάδων- και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας με στόχο τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα».
Παρ’ όλο που στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα «για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την επιβολή ποινών σε αξιωματούχους που διέπρατταν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εμπλέκονταν σε υποθέσεις διαφθοράς, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε αλλού στην κυβέρνηση», ταυτόχρονα υπογραμμίζεται και η «αποτυχία της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τις καταγγελίες για καταχρηστικές αστυνομικές πρακτικές και επαναπροωθήσεις μεταναστών, καθώς και να ζητήσει την απόδοση ευθυνών γι’ αυτούς που κρίθηκαν υπαίτιοι».
Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην δολοφονία του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος πυροβολήθηκε από τις αστυνομικές αρχές.
Σημειώνεται πως το εν λόγω περιστατικό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ η οργή έλαβε και αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά. Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται λόγος και για αναφορές σχετικά με την κακομεταχείριση και κακοποίηση από την αστυνομία μελών φυλετικών και εθνοτικών μειονοτικών ομάδων, μεταναστών, αιτούντων άσυλο, διαδηλωτών και Ρομά. Για τον λόγο αυτό, επισημαίνεται ότι μέσω δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ και μέσω των ΜΚΟ καταγγέλθηκαν περιστατικά βίαιης και επικίνδυνης συμπεριφοράς με την αστυνομία ή την συνοριοφυλακή να προσπαθεί να εμποδίσει μετανάστες και αιτούντες άσυλο να εισέλθουν στη χώρα.
Ολόκληρη η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Κεντρική φωτό INTIME
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δήμος Θεσσαλονίκης: Στην τελική ευθεία για το Μουσείο Ολοκαυτώματος (ΦΩΤΟ)
Θεσσαλονίκη: Δόθηκε η προέγκριση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος
Θεσσαλονίκη: Ποιοι δρόμοι… θέτουν «υποψηφιότητα» για τη Λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων