Γιατροί δίνουν λάθος αγωγή σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό

Γιατροί δίνουν λάθος αγωγή σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Ιδιώτες γιατροί δίνουν σε ασθενείς με κορωνοϊό, που είναι κλινήρεις στο σπίτι τους, λάθος φαρμακευτική αγωγή, που μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ζωή τους, παραβλέποντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και των επιστημονικών εταιρειών.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε σήμερα ο συντονιστής διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής και συντονιστής πανδημίας στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», Διαμαντής Χλωρός, μιλώντας στον Real Fm 107,1 και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Όπως είπε ο κ. Χλωρός, ενώ οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι και σαφέστατες και σύντομες και μπορεί να τις διαβάσει ο κάθε γιατρός, υπάρχουν ασθενείς που παίρνουν λάθος φαρμακευτική αγωγή από τον γιατρό τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές η κατάσταση της υγείας τους να χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται και να φτάνουν σε κακή κατάσταση στο νοσοκομείο.

«Δεν μπορείς να δίνεις αντιβιοτικά έξω (σε ασθενείς που είναι στο σπίτι τους), δεν μπορείς να δίνεις κορτιζόνη έξω. Δεν μπορείς να δίνεις ακόμη χειρότερα, οξυγόνο έξω, γιατί έχεις την αίσθηση της ασφάλειας και της σιγουριάς και δεν αντιλαμβάνεσαι εύκολα την επιδείνωση και φτάνεις σε μαύρα χάλια στο νοσοκομείο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χλωρός.

Ο ίδιος, ανέφερε ότι είχε ασθενή στην κλινική που είχε πάρει Ιβερμεκτίνη «που είναι απαράδεκτη» και άλλη με κολχικίνη «που είναι αμφισβητούμενο». «Είναι λάθη αυτά, δεν είναι ενδεδειγμένες θεραπείες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Χλωρού στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα» και στη Μαρία Σαμολαδά (το επίμαχο σημείο για τη φαρμακευτική αγωγή από το 9.17):

Ν. Νίτσας: Κατακριτέο να μην εφαρμόζονται οι οδηγίες

Για malpractice (κακή ιατρική πρακτική) έκανε λόγο με δήλωση του στο GRTimes, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, επισημαίνοντας πως είναι κατακριτέο εάν κάποιος δεν εφαρμόζει τις οδηγίες που πρέπει και θεραπεύει ασθενείς με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή πχ με αντιικά φάρμακα τα οποία είναι νοσοκομειακής χρήσης.

Όπως τονίζει ο κ. Νίτσας, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες, όχι μόνο του ΕΟΔΥ, αλλά και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Λοιμώξεων, για το πως αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά στο σπίτι, υπάρχουν και οδηγίες της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. «Αυτά όλα υπάρχουν δεδομένα, υπάρχουν στοιχεία και όλοι οι γιατροί θα πρέπει να ακολουθούν αυτά τα πρωτόκολλα» είπε. ζητώντας από τους ιατρούς να ενημερώσουν επίσημα τον Ιατρικό Σύλλογο, σε περίπτωση που εντοπίσουν τέτοιες λάθος πρακτικές.

«Αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος που γνωρίζει κάτι, θα πρέπει να μας το καταγγείλει για να δούμε και εμείς αναλόγως τι θα πράξουμε. Και να επικοινωνήσουμε με τους γιατρούς για να δούμε μήπως κάποιος έχει παρανοήσει κάποια πράγματα ή κάποιος ασκεί την ιατρική με τρόπο που δεν θα έπρεπε» επισήμανε, ζητώντας από τους ιατρούς να ακολουθούν τις οδηγίες των επιστημονικών εταιρειών επάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Διαβάστε στο παρακάτω έγγραφο του ΕΟΔΥ τις οδηγίες που δίνει ο Οργανισμός προς τους γιατρούς, για το εάν, πότε και ποια θεραπευτική παρέμβαση χορηγείται:

Θεραπευτικός αλγόριθμος ενήλικων μη-νοσηλευόμενων ασθενών

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χλωρός: Εκκλησιαστικοί άνδρες και γιατροί-παπάδες διαδίδουν σημεία και τέρατα για το εμβόλιο (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Θεσσαλονίκη: Στη μάχη κατά του κορωνοϊού και το νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top