Γηροκομείο Αμαρουσίου: Ανησυχία για διασπορά του νέου στελέχους κορωνοϊού

Γηροκομείο Αμαρουσίου: Ανησυχία για διασπορά του νέου στελέχους κορωνοϊού

Εντύπωση προκαλεί η ταχύτητα της διασποράς του κορωνοϊού στον οίκο ευγηρίας “Θαλερός” του Αμαρουσίου. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ένωσης μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας, στο GRTimes, εξετάζεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, καθώς το ίδρυμα μετρά δεκάδες κρούσματα μόλις σε λίγες ημέρες.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο GRTimes ο κ. Προσαλίκας, όλα ξεκίνησαν από μία ασυμπτωματική εργαζόμενη, η οποία εντοπίστηκε ως θετική στις 10 Ιανουαρίου. Οι φιλοξενούμενοι του οίκου ευγηρίας, έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου τις Pfizer στις 12 Ιανουαρίου, πράγμα που όπως ο ίδιος τονίζει, εντείνει τις ανησυχίες ότι μολύνθηκαν πριν την χορήγηση του εμβολίου.

“Ήταν άτυχοι, διότι ο εμβολιασμός στις περισσότερες προνοιακές μονάδες έχει ολοκληρωθεί. Ο κορωνοϊός διασπάρθηκε με φοβερή ταχύτητα. Έγινε έκρηξη. Τώρα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο για το αν πρόκειται για το νέο, το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε λίγες μέρες η μεταδοτικότητα να ήταν τόσο μεγάλη. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι οι μονάδες μας είναι φρούρια”, τονίζει ο κ. Προσαλίκας.

Ο ίδιος εξηγεί, ότι οι οίκοι ευγηρίας ακολουθούσαν πολύ αυστηρά μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού. Όπως περιγράφει, οι απολυμάνσεις ήταν τακτικές, ενώ οι εργαζόμενοι φορούν προστατευτικές στολές και μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιάς τους. “Λόγω των τόσο αυστηρών μέτρων, είχαμε και εξαιρετικά αποτελέσματα. Όμως, μόλυνση μπορεί να ξεσπάσει και απ’ τον πιο προσεκτικό. Οι φιλοξενούμενοι δεν έβγαιναν απ’ το γηροκομείο, αλλά οι εργαζόμενοι γυρνούσαν στις οικογένειές τους”, εξηγεί.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο έχουν μεταφερθεί προληπτικά σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας.

“Κανενός η υγεία δεν έχει επιβαρυνθεί. Αναμένεται να χορηγηθεί και η δεύτερη δόση του εμβολίου στις 2 Φεβρουαρίου. Βέβαια, το γεγονός ότι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση, ενδέχεται να συμβάλει στο να περάσουν την νόσο πιο ελαφρά”, υποθέτει.

Κλείνοντας, τονίζει, ότι το γηροκομείο στο Μαρούσι, μάλλον αποτελεί την τελευταία εστία κορωνοϊού, καθώς είναι απ’ τα τελευταία ιδρύματα που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Ο ιός σιγόβραζε – Έκαναν εμβόλιο ενώ υπήρχε ιός σε επώαση

Ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος μιλώντας στο GRTimes, επισημαίνει διάφορες παραλείψεις, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι η αιτία της ύπαρξης εστίας στη μονάδα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο ΕΟΔΥ, έχει αφοσιωθεί στο εμβολιαστικό έργο, με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει τη διενέργεια προληπτικών τεστ.

“Για ποιο λόγο εντοπίστηκε κρούσμα στις 10 του μήνα και εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα στις 25 Ιανουαρίου; Ο ιός σιγόβραζε και ο ΕΟΔΥ έχει σταματήσει τα προληπτικά τεστ. Είναι δυνατόν να επωάζει ο ιός στη μονάδα και να δίνεται πράσινο φως για εμβολιασμό πριν γίνει ιχνηλάτηση;”, διερωτάται.

Ο ίδιος, εκτιμά ότι οι υποθέσεις για την πηγή της εστίας είναι αβάσιμες.

“Πώς μπορούν να ξέρουν; Γίνονται προληπτικά τεστ; Εκεί μέσα οι ασυμπτωματικοί μπορεί να ήταν δεκάδες για καιρό. Δεν αρρωσταίνουν 50 άνθρωποι σε χρόνο μηδέν…”, καταλήγει.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ