GIVMED: Μια παρέα νέων δίνει δεύτερη ευκαιρία… στα φάρμακα

GIVMED: Μια παρέα νέων δίνει δεύτερη ευκαιρία… στα φάρμακα
Ελλάδα   | 15/08/2020 | 10:30

Όταν έφυγε από τη ζωή ο παππούς του Θανάση Βράτιμου, η οικογένεια του βρέθηκε με μια σημαντική ποσότητα φαρμάκων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιον άλλο ασθενή, εφόσον όμως υπήρχε ο τρόπος να φτάσουν σε αυτόν.

«Θέλαμε να τα δωρίσουμε σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη αλλά δεν ξέραμε αν και πώς γίνεται. Αυτό το βίωμα, σε συνδυασμό με την δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα που έβλεπα ζώντας στο κέντρο της Αθήνας, ήταν η αφορμή που το 2016 ξεκίνησα το GIVMED» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 28χρονος συνιδρυτής και πλέον υπεύθυνος ανάπτυξης της οργάνωσης.

Μια παρέα συμφοιτητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ ένωσε τις δυνάμεις της για να θεραπεύσει μια πληγή: την σπατάλη φαρμάκων. «Περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως τα φάρμακα. Την ίδια στιγμή όμως, περίπου 34 εκατ. κουτιά φαρμάκων λήγουν στα σπίτια όλων μας! Όραμα του GIVMED είναι να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση ευπαθών ομάδων στα φάρμακα που χρειάζονται και είμαι πολύ περήφανος που μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να αναδιανείμουμε φάρμακα συνολικής οικονομικής αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ» εξηγεί ο Θανάσης.

Το GIVMED (https://youtu.be/DOoojXfLhC0) έχει συμμαχήσει με τους πολίτες, τους κοινωφελείς φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας ένα ισχυρό πλέγμα αλληλεγγύης. «Οι δράσεις μας αφορούν κυρίως δύο άξονες: την ψηφιακή δικτύωση μεταξύ όσων διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα και των φορέων που τα χρειάζονται και την ενημέρωση των πολιτών για τους τρόπους που μπορούν είτε να δωρίσουν φάρμακα, είτε να λάβουν τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Ωστόσο, δεν εμπλεκόμαστε με την αποθήκευση και την διανομή» υπογραμμίζει ο Θανάσης Βράτιμος.

Όποιος θέλει να προσφέρει φάρμακα, μέσω της ιστοσελίδας www.givmed.org μπορεί να εντοπίσει στον χάρτη τον πλησιέστερο κοινωφελή φορέα μαζί με στοιχεία επικοινωνίας και χρήσιμες πληροφορίες για το πότε και πώς μπορεί να προχωρήσει στην δωρεά. «Ένας πολίτης μέσω του GIVMED μπορεί να βρει κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία, φορείς ψυχικής υγείας, ΜΚΟ που υποστηρίζουν παιδιά που έχουν ανάγκες σε φάρμακα. Μάλιστα, προτείνουμε να τα παραδίδει αυτοπροσώπως ώστε να γνωρίζει τους ανθρώπους που βοηθά. Η διαδικασία είναι απλή και περιλαμβάνει περισσότερους από 180 φορείς σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, υπάρχει ένας αναλυτικός κατάλογος με τις περίπου 52.000 ανάγκες που έχουν οι συνεργάτες μας. Ενώ, στην τηλεφωνική γραμμή 210 3007 222, παρέχουμε πληροφορίες στους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήση του διαδικτύου» τονίζει ο Θανάσης.

Αντίστοιχα, όποιος χρειάζεται φάρμακα μπορεί να ενημερωθεί από την εφαρμογή MEDforU (https://givmed.org/med-for-u/add-needs) που έχει αναπτύξει η ομάδα και είναι διαθέσιμη σε αρκετές γλώσσες. «Μπορεί κάποιος να ψάξει το φάρμακο που χρειάζεται και να βρει τα κοινωνικά φαρμακεία που το έχουν διαθέσιμο. Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης ενημερώνεται αναλυτικά για όλα τα έγγραφα που πρέπει να έχει μαζί του ώστε να λάβει δωρεάν το φάρμακο (π.χ. συνταγή, φορολογικά έγγραφα). Ο φαρμακοποιός σε συνεργασία με τον κοινωνικό λειτουργό του κοινωνικού φαρμακείου θα κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο και αναλόγως θα δώσουν το φάρμακο» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του GIVMED.

Σύμπραξη αλληλεγγύης μεταξύ φορέων, πολιτών και ιδιωτικού τομέα

Η οργάνωση εκτιμά ότι μέχρι σήμερα πολίτες έχουν προσφέρει φάρμακα συνολικής αξίας τουλάχιστον 110.000 ευρώ ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι η ανταπόκριση ιδιωτικών εταιρειών. «Η συνεργασία με επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της υγείας γίνεται στο πλαίσιο δωρεών σε είδος. Έως τώρα, δεκαέξι εταιρείες έχουν δωρίσει προϊόντα υγείας συνολικής αξίας περίπου 350.000 ευρώ» σημειώνει ο Θανάσης, αλλά ακόμα εννέα εταιρείες, που δεν δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, έχουν στηρίξει το GIVMED «χρηματοδοτώντας προγράμματα ή πραγματοποιώντας εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εργαζομένων τους σχετικά με τη δωρεά φαρμάκων. Συνεχώς διερευνούμε τρόπους για συνεργασία με εταιρείες που είναι ευαισθητοποιημένες στον τομέα της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας και τις ενδιαφέρει να συνδέονται με νέες και καινοτόμες πρωτοβουλίες».

Ο κατάλογος των κοινωφελών φορέων που προστίθενται στον χάρτη του GIVMED επίσης διευρύνεται διαρκώς. «Πλέον, κάθε μήνα έχουμε τουλάχιστον πέντε νέα αιτήματα. Τα κριτήρια μας είναι ο φορέας να έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας ο οποίος θα παραλαμβάνει, ελέγχει, αποθηκεύει και διανέμει τα φάρμακα με ασφάλεια. Υπογράφουμε με τον κάθε ένα συμφωνητικό που ορίζει αναλυτικά τις υποχρεώσεις και τα οφέλη της συνεργασίας. Είναι σημαντικό ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους κοινωφελείς φορείς» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Βράτιμος και συμπληρώνει «Κάθε συνεργαζόμενος φορέας αποκτά πρόσβαση στο λογισμικό “MEDforNGOs” που έχουμε αναπτύξει. Μέσω αυτού, ανανεώνει σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες του, άρα οι πολίτες και οι εταιρείες μπορούν να δουν οποιαδήποτε στιγμή τις τρέχουσες ελλείψεις και να συνεισφέρουν όπως μπορούν (https://givmed.org/el/statheres-anagkes-farmaka). Αυτή η ακριβής και λεπτομερής καταγραφή είναι το βασικό πλεονέκτημα της οργάνωσης που της επιτρέπει να λειτουργεί άμεσα και αποτελεσματικά ακόμα και σε επείγουσες καταστάσεις».

Τα αποτελέσματα της δράσης του GIVMED είναι πολύπλευρα, αφού, έμμεσα μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη για την πολιτεία, οι ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αποκτούν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται και επιπλέον, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Με βάση έρευνα που πραγματοποίησε η οργάνωση το 2017, 50% των πολιτών δεν γνώριζαν καν για την ύπαρξη των πράσινων κάδων στα φαρμακεία, όπου γίνεται η ορθή και οικολογική απόρριψη ληγμένων φαρμάκων. Πλέον τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν, αφού, όπως εξηγεί ο Θανάσης Βράτιμος, «Ο κόσμος συνήθως εντυπωσιάζεται στο πρώτο άκουσμα της δράσης μας! Κάποιοι δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να δωρίσουν τα φάρμακά τους. Άλλοι αναγνωρίζουν και επικροτούν την προσπάθεια νέων ανθρώπων να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, αξιοποιώντας την τεχνολογία. Όσο οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται, φοβάμαι πως θα αυξάνονται και οι συμπολίτες μας που δεν μπορούν να αγοράσουν ή δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Ονειρεύομαι μια κοινωνία που στο επίκεντρό της θα έχει τον άνθρωπο και η αλληλεγγύη θα είναι ο κινητήριος μοχλός για κάθε απόφαση. Όλοι μπορούμε να είμαστε μέρος αυτής της νέας κατάστασης και μπορούμε να αρχίσουμε από σήμερα απλά πηγαίνοντας τα περισσευούμενα φάρμακα που έχουμε σπίτι στον κοινωφελή φορέα της γειτονιάς μας».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10:0018/09

Covid: Έκλεισε σχολείο μετά από κρούσμα σε καθαρίστρια Β.Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

09:4518/09

Παγώνη: Οι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν το lockdown Ελλάδα ,Κορωνοϊός

09:3018/09

Τραμπ: Από τον Λευκό Οίκο θα μιλήσει στη Συνέλευση του ΟΗΕ Διεθνή

09:2018/09

Χαρδαλιάς για Ιανό: Κρίσιμο το επόμενο 9ωρο – Είμαστε σε επιφυλακή Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

09:1518/09

«Ιανός»: Έχει «μάτι» 50 χιλιομέτρων! Δείτε LIVE την πορεία του Κοινωνία ,Σημαντικά

09:0018/09

«Ιανός»: Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στη δυτική Ελλάδα Ελλάδα ,Κοινωνία

08:4518/09

Σεισμική δόνηση στα Κύθηρα Κοινωνία

08:3018/09

Ινδία-Covid-19: Πάνω από 96.400 νέα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:1518/09

Δύο συγκεντρώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

08:0018/09

Ιθάκη: Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο παρασύρθηκε από τους ανέμους Κοινωνία

07:4518/09

Σε εξέλιξη η επέλαση του «Ιανού»- Δείτε LIVE την πορεία του Κοινωνία

07:2018/09

Γ. Φουντούλης: Κοντεύει να πνιγεί η Νάουσα στα αποθέματα κρασιού Αγροτική Οικονομία ,Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times

07:1518/09

Διακοπές ρεύματος σε Θεσσαλονίκη, Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

07:0018/09

Ο καιρός σήμερα, Παρασκευή 18/09 Ελλάδα ,Σημαντικά

23:5917/09

Έρευνα: Δεν ήταν όλοι οι Βίκινγκ Σκανδιναβοί Διεθνή

23:5517/09

«Έσπασε» το ρεκόρ του Μπούμπκα μετά από 26 χρόνια Αθλητισμός

23:5017/09

Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ για τους 51 συλληφθέντες αντεξουσιαστές Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

23:4017/09

Κορωνοϊός – Ρωσία: Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 19.000 Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:3017/09

Ουκρανία-Κορωνοϊός: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:2017/09

Νέα καταγγελία κατά του Τραμπ για σεξουαλική επίθεση Διεθνή

23:1817/09

Κορωνοϊός: Άλλοι τρεις νεκροί – Συνολικά 328 στη χώρα μας Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

23:1017/09

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης Ελλάδα

23:0517/09

Οδυνηρός αποκλεισμός για τον Άρη (2-1) από την Κόλος Αθλητισμός ,Θέματα GR Times

23:0517/09

Επικοινωνία του Σ. Μισέλ με Ερντογάν και Φατάχ Αλ-Σίσι Διεθνή

23:0017/09

Κύπρος: Δέκα νέα κρούσματα κορωνοϊού Διεθνή

22:5017/09

Πρώτη διεθνής πτήση στην Ουχάν από τον Ιανουάριο Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:4017/09

Δ. Ωραιοκάστρου: Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη Δήμοι ,Κοινωνία

22:3017/09

Σέρρες: Τη Δευτέρα στον ανακριτή ο Αφγανός που φέρεται να αποπλάνησε ανήλικο Β.Ελλάδα

22:2017/09

Χαρδαλιάς για «Ιανό»: Είμαστε σε συναγερμό, έρχεται δύσκολο 24ωρο Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

22:1017/09

Κακοκαιρία Ιανός: Αεροπλάνο δεν προσγειώθηκε στην Κεφαλονιά Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

22:0017/09

Ζάεφ: Διακυβερνητική διάσκεψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Β. Μακεδονία Πολιτική

21:5017/09

Κατασκευάζονται 13 νέα κέντρα Πολιτικής Προστασίας Ελλάδα ,Πολιτική

21:4017/09

Πρόβλημα στη λειτουργία του Facebook και Instagram Τεχνολογία

21:3017/09

Καλίν: Θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση Ελλάδας-Τουρκίας Διεθνή ,Πολιτική

21:2017/09

Επίσκεψη Β. Κοντοζαμάνη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου Κορωνοϊός ,Υγεία

21:1017/09

Συναγερμός σε εταιρεία στο Κορωπί – Κρούσματα σε εργαζόμενους Ελλάδα ,Κορωνοϊός

21:0017/09

«Ιανός»: Το Ιόνιο στο επίκεντρο της κακοκαιρίας – Δείτε LIVE την εξέλιξη του κυκλώνα Ελλάδα ,Σημαντικά

20:5717/09

Δ.Κουτσούμπας: Τα μέτρα ανακούφισης έχουν αντιλαϊκό πρόσημο Θέματα GR Times ,Κόμματα

20:5017/09

Στασινός: Αναγκαία η παράταση στις δηλώσεις αυθαιρέτων Ελλάδα ,Πολιτική

20:4017/09

Ναβάλνι: Σε ξενοδοχείο η δηλητηρίαση του Διεθνή

20:3017/09

Κορωνοϊός: Η Ιρλανδία επιβάλλει καραντίνα στους ταξιδιώτες από Ελλάδα Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:2017/09

Κικίλιας: Χειροτερεύουν τα πράγματα στην Αττική, θα χρειαστούν μέτρα Κορωνοϊός ,Υγεία

20:1017/09

Δημοσκόπηση ALCO: Στο 16,9% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ Πολιτική

20:0017/09

Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθετεί την απλήρωτη εργασία (VIDEO) Χωρίς κατηγορία

19:5017/09

ΠΟΥ: «Ανησυχητικό» το επίπεδο της μετάδοσης Covid-19 στην Ευρώπη Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:4817/09

Κακοκαιρία «Ιανός»: Νέες ανακοινώσεις Χαρδαλιά Ελλάδα ,Κοινωνία

19:4017/09

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη με Μέρκελ και Κόντε Διεθνή

19:3017/09

Θεσ/νικη: Σε εξέλιξη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Παιδεία

19:3017/09

ΝΔ: Να διαγραφεί ο Α. Λιάκος Πολιτική

19:2317/09

Αντιεξουσιαστές κρέμασαν πανό στην Καμάρα (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

19:2017/09

Ισχυρή έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στην Οκλαχόμα Διεθνή

19:1617/09

Σε πλήρη εξέλιξη ο «Ιανός» στο Κατάκολο Ελλάδα

19:1017/09

Oxfam: Αγορά του 50% των εμβολίων κορωνοϊού από πλούσιες χώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:0717/09

Έκτακτα μέτρα από τον δήμο Αθηναίων για τον «Ιανό» Ελλάδα

19:0517/09

Ο ΔΣΘ τιμά τον Ευρωπαίο επίτροπο Μ. Σχοινά (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

19:0017/09

ΕΦΚΑ: Παράταση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων Κοινωνία

18:5717/09

Χάρτης κορωνοϊού: Ετοιμάζεται για νέα μέτρα η Αττική Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:5017/09

Στο πάνελ του «Thessaloniki Helexpo Forum» αύριο ο Σχοινάς Θεσσαλονίκη

18:4017/09

Επίσκεψη Στεφανή στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Πολιτική

18:3317/09

Κορωνοϊός: 359 νέα κρούσματα στη χώρα μας Κορωνοϊός

18:3017/09

Μάικ Ράιαν: Χρειάζονται «μηνύματα με συνοχή» Διεθνή ,Κορωνοϊός

18:2017/09

Πάνω από 40.000 έλεγχοι λόγω κορωνοϊού Κοινωνία ,Κορωνοϊός

18:1617/09

Μητσοτάκης: Επενδύστε στο μέλλον της Ελλάδας Οικονομία ,Πολιτική

18:1017/09

Brexit: Ο Μπαρνιέ θεωρεί εφικτή μια συμφωνία Διεθνή

18:0517/09

«Helexpo Forum»: Προσαρμογή και στήριξη της εργασίας στα νέα δεδομένα Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

17:5717/09

«Success story» η προώθηση της ψηφιακής διακυβέρνησης εν μέσω της πανδημίας Θεσσαλονίκη

17:5017/09

Έκτακτα μέτρα σε αυτοκινητόδρομους λόγω καιρικών φαινομένων Κοινωνία

17:4517/09

Σαράντα Γερμανοί tour operators, βλέπουν Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική Θεσσαλονίκη ,Τουρισμός

17:4317/09

Συντάξεις Οκτωβρίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής Οικονομία

17:4017/09

Οι βραβευμένοι φωτορεπόρτερ μοιράζονται τις ιστορίες τους Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Πολιτισμός

17:2917/09

Κακοκαιρία «Ιανός» : Έφτασε στο Ιόνιο – Δείτε LIVE την εξέλιξη του κυκλώνα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

17:2917/09

Κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο της Γλυφάδας Ελλάδα ,Κορωνοϊός

17:2917/09

Κυκλοφοριακά προβλήματα στη Θεσ/νίκη – Κλειστή η 26ης Οκτωβρίου Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

17:2017/09

Παρουσία εκπροσώπων μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας η ομιλία της Φ. Γεννηματά Επιχειρήσεις

17:1017/09

Ερντογάν: Ανίκανος φιλόδοξος ο Μακρόν Διεθνή

16:5817/09

Σε επιφυλακή ενόψει «Ιανού» οι δήμοι της Αττικής Ελλάδα

16:5017/09

Πατέρας χτύπησε διευθύντρια σχολείου λόγω μάσκας Κορωνοϊός ,Παιδεία

16:4317/09

Κορωνοϊός: Στους 324 οι νεκροί – Κατέληξε 81χρονος στον Ευαγγελισμό Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

16:4017/09

Αναστασιάδης: Δεν προχωράμε σε διαπραγματεύσεις υπό απειλές Διεθνή

16:3017/09

Στ. Καλαφάτης: Ιταμή πρόκληση η μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί Πολιτική

16:2017/09

ΠΚΜ: Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας Κοινωνία ,Περιφέρειες

16:1917/09

Για κακούργημα διώκονται 51 αντιεξουσιαστές Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

16:1017/09

Γιόχανσον: Δεν θα πρέπει να υπάρξουν άλλες Μόριες Διεθνή

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ