Γώγος: Αυτές είναι οι τρεις μεταλλάξεις της Covid που ανησυχούν τους ειδικούς

Γώγος: Αυτές είναι οι τρεις μεταλλάξεις της Covid που ανησυχούν τους ειδικούς

Τρεις είναι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού που απασχολούν τη δεδομένη χρονική στιγμή την επιστημονική κοινότητα, όπως ανέφερε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για μεταλλάξεις που προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλια. Όπως ο ίδιος εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ “σε μια πόλη στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού επικράτησε στο 50% των περιπτώσεων ενώ έχει σημειωθεί ως τώρα και ένα κρούσμα στη Γερμανία”, ενώ πρόσθεσε πως “από τα τρία αυτά στελέχη, προκύπτει ιδίως για τα δύο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν τη δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχύτερα με την πρωτεϊνη ακίδα και να προκαλούν νόσο”. 

“Οι μεταλλάξεις έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο” συμπλήρωσε ο κ. Γώγος προσθέτοντας ότι υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται, ενώ παράλληλα μέσα από αυτές επικρατούν κάποιες που τους δίνουν συγκρκιτικά πλεονεκτήματα. 

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι προτιμότερο να είναι 50% βαρύτερος ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος γιατί τότε οι θάνατοι θα είναι πολύ περισσότεροι και “μπορεί να υπάρξει πρόβλημα θεραπείας με τα μονοκλωνικά αντισώματα”, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σωστή χρήση της μάσκας. 

“Πρέπει να κάνουμε συχνή επιτήρηση, με δειγματοληπτικό τρόπο, αλλά και με ιδιαίτερες περιπτώσεις επαναμόλυνσης, άνθρωποι που επαναμολύνονται πιθανώς να σχετίζονται με τον μεταλλαγμένο ιό, επομένως και πρέπει να ελέγχονται. Αυτό σημαίνει περισσότερα τεστ και ειδικά τεστ με την ιδιαίτερη γενετική αλληλουχία” τόνισε και πρόσθεσε πως “Οι άνθρωποι που μολύνονται με τον κορωνοϊό φαίνεται ότι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα με ινώσεις που προκαλούνται και παραμένουν, αλλά και με νευρολογικές επιπλοκές και ψυχιατρικές επιπλοκές, που παραμένουν σε βάθος χρόνου και μπορεί να προκαλέσουν νοσηρότητα και θνητότητα”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ