Γόπα project: Οι «κάλπες» των αποτσίγαρων

Γόπα project: Οι «κάλπες» των αποτσίγαρων

Στα νέα σταχτοδοχεία-κάλπες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, ο κόσμος «ψηφίζει» σε ερωτήματα επικαιρότητας με την γόπα του τσιγάρου του και συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην καθαριότητα των δρόμων της πόλης, καθώς και στην ανακύκλωση των αποτσίγαρων

Ρεπορτάζ: Ευτέρπη Μουζακίτη

Πρόκειται για ένα project που μετρά μόλις έξι μήνες ζωής αλλά έχει γίνει «viral» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πρωτοβουλία «Γόπα project», η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα «This is Athens- Polis», είναι μια ιδέα που προτάθηκε από μια ομάδα πέντε ατόμων. «Διάβασε την ερώτηση, σβήσε το τσιγάρο σου και ψήφισε»: Με αυτή την πρόταση-προτροπή, ο Δήμος Αθηναίων προσπαθεί να αποτρέψει τους πολίτες από το να πετούν τις γόπες τους στους δρόμους. Το GRTimes μίλησε με τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος του πρωτότυπου αυτού προγράμματος, Αλέκο Λιαπή.

Το «This is Athens- Polis», είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από τον Δήμο Αθηναίων, το οποίο καλούσε τους δημότες να στείλουν τις προτάσεις τους για αστικές παρεμβάσεις μικρής κλίμακας μέσα στην πόλη. «Η ιδέα μας ήταν μέσα από αυτές που εγκρίθηκαν και ξεκινήσαμε από τον Αύγουστο του 2019.  Η ιδέα προέρχεται από το εξωτερικό. Ο σκοπός του προγράμματος ουσιαστικά είναι να εκπαιδεύσει τον καπνιστή, να μην πετάει το τσιγάρο του κάτω, να τον κινητοποιήσει μέσα από μια ευχάριστη διαδικασία να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να πετάει το τσιγάρο του στους κάδους» αναφέρει στο GRTimes ο κ. Λιαπής. Προσθέτει μάλιστα πως το πρόγραμμα αφορά την δημιουργία ενός αστικού σταχτοδοχείου το οποίο θα μπορέσει να καλύψει την απουσία δημόσιων σταχτοδοχείων στην Αθήνα.

Ερωτήματα και ευφάνταστα διλήμματα αναγράφονται πάνω στα κίτρινα σταχτοδοχεία. «Σειρούλα στον στρατό με τον Καραβανέα ή τον Χλαπάτσα, υπέρ ή κατά στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, υπέρ ή κατά στην εφαρμογή του VAR» είναι μερικές από τις ερωτήσεις που καλούνται να ψηφίσουν οι καπνιστές με την γόπα του τσιγάρου τους. Τα απορρίμματα στοιβάζονται πίσω από ένα διάφανο μέτωπο σε δύο στήλες, δείχνοντας ποια απάντηση είναι πιο δημοφιλής. Κάθε σταχτοδοχείο περιέχει και ένα διαφορετικό ερώτημα το οποίο αλλάζει κάθε εβδομάδα. «Τα διλήμματα στους κάδους προσπαθούμε να είναι επίκαιρα και να χρησιμοποιούμε χιούμορ, αν κάποιο ερώτημα για παράδειγμα είναι πιο χιουμοριστικό  βλέπουμε και διαφορά στην συμμετοχή του κόσμου» προσθέτει ο κ. Λιαπής.

Στα σημεία παρέμβασης συνήθως  παρατηρείται μείωση των αποτσίγαρων στα πεζοδρομία. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με συγκεκριμένα ποσοστά για την Αθήνα, αλλά αυτό που με σιγουριά μπορώ να σας πω είναι ότι αν δεν υπήρχαν εγκατεστημένες «κάλπες» ένας πολύ μεγάλος αριθμός από γόπες θα κατέληγε στον δρόμο» τονίζει ο κ. Λιαπής.

Οι φίλοι του γόπα project στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήδη ξεπερνούν τους 9.000. «Για ένα αστικό project δεν συνηθίζεται να υπάρχει τέτοια συμμετοχή στα social media. Νιώθουμε ικανοποίηση γιατί βλέπουμε πως πετυχαίνει και υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο» αναφέρει ο κ. Λιαπής. Προσθέτει μάλιστα πως ο κόσμος «μπαίνει στο παιχνίδι» και στέλνει τα δικά του ερωτήματα, ενώ ζητάνε από τους δημιουργούς του project να φέρουν τα μεγάλα κίτρινα σταχτοδοχεία στις υπόλοιπες πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Προς το παρόν, σταχτοδοχεία βρίσκονται σε πέντε σημεία στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος, στην Ερμού, στο Μοναστηράκι και στο Γκάζι. «Σκοπός μας είναι να επεκτείνουμε το project όχι μόνο στον δήμο της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις. Τώρα βρισκόμαστε σε συζητήσεις με  διάφορους δήμους τον επόμενο καιρό αναμένεται να ανακοινωθούν συνεργασίες» αναφέρει ο κ. Λιαπής προσθέτοντας πως έχει υπάρξει ενδιαφέρον και συζητήσεις με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Η ανακύκλωση των αποτσίγαρων

Στα σημεία παρέμβασης, κάθε σταχτοδοχείο συγκεντρώνει τουλάχιστον 1000 αποτσίγαρα τον μήνα, τα οποία ανακυκλώνονται από μια ευρωπαϊκή εταιρεία που εξειδικεύεται σε αυτή την διαδικασία και βρίσκεται στην Γαλλία. Όπως επισημαίνει ο κ. Λιαπής, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια εταιρεία που να κάνει ανακύκλωση τα αποτσίγαρα, ενώ οι εταιρείες που κάνουν ανακύκλωση των αποτσίγαρων είναι ελάχιστες στον κόσμο.

Η στάχτη, ο καπνός και το χαρτί κομποστοποιούνται ενώ το από το φίλτρο του τσιγάρου παράγονται επιφάνειες ανακυκλωμένου και ανακυκλώσιμου πλαστικού οι οποίες αξιοποιούνται στην παραγωγή νέων προϊόντων.  Τον Ιανουάριο του 2020 το «Γόπα Project» ανακύκλωσε μια πρώτη παρτίδα από 5.000 αποτσίγαρα ενώ ο προγραμματισμός για τον Δήμο της Αθήνας, με βάση τα τωρινά δεδομένα και το υφιστάμενο δίκτυο σταχτοδοχείων, προβλέπει για φέτος την ανακύκλωση 50.000 αποτσίγαρων.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταναλώνονται 22 δις τσιγάρα. Τα αποτσίγαρα αποτελούν το πιο συχνό είδος απορρίμματος, παγκοσμίως. Σύμφωνα με την WWF, 4,5 τρις «γόπες» το χρόνο καταλήγουν στο δημόσιο χώρο. Επιπλέον τα αποτσίγαρα είναι τοξικά απόβλητα με «διάρκεια ζωής» άνω των 10 ετών. Ειδικότερα, ο κ. Λιαπής τονίζει πως τα αποτσίγαρα είναι «η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, υπεύθυνα για αστικές πυρκαγιές ενώ αποτελούν καθημερινό κίνδυνο για πουλιά, ψάρια, κατοικίδια ακόμα και μικρά παιδιά. Μια και μόνο «γόπα» περιέχει περισσότερες από 4000 τοξικές ουσίες ενώ μπορεί να μολύνει 500 λίτρα νερού»

Πάντως, έρευνες από την εφαρμογή παρόμοιων παρεμβάσεων σε πόλεις του εξωτερικού καταγράφουν μείωση των απορριμμάτων τσιγάρου κατά 46%.

Περισσότερες πληροφορίες και νέα για το project μπορείτε να βρείτε στην σελίδα στο Facebook καθώς και στο Instagram τους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top