Γρ. Τάσιος στο GRTimes: Σε χαμηλές… πτήσεις ο Μάιος – «Είμαστε σε χρονιά επιβίωσης»

Γρ. Τάσιος στο GRTimes: Σε χαμηλές… πτήσεις ο Μάιος – «Είμαστε σε χρονιά επιβίωσης»

Αντιμέτωπη με την ενεργειακή και ανθρωπιστική κρίση πέραν της πανδημίας η σεζόν για τις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. «Είμαστε σε μια περίοδο που ο Μάιος είναι σε “χαμηλές πτήσεις” σε σχέση με το 2019 και στη Βόρεια Ελλάδα η μέση πληρότητα δεν ξεπερνάει το 40%» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η φετινή σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει, όταν πέρυσι ο ελληνικός τουρισμός άνοιγε τα «πανιά» του στις 14 Μαΐου. Ωστόσο, έπειτα από δυο χρόνια πανδημίας, και ενώ τα αρχικά μηνύματα για φέτος ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, από τις 24 Φεβρουαρίου, και οι συνεχείς ανατιμήσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες και το καλάθι των νοικοκυριών, έχουν καταφέρει να βάλουν φρένο στις προκρατήσεις και κατ’ επέκταση στις τελικές κρατήσεις.

«Είμαστε σε μια περίοδο που ο Μάιος είναι σε χαμηλές πτήσεις σε σχέση με το 2019 και στη Βόρεια Ελλάδα η μέση πληρότητα δεν ξεπερνάει το 40%» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, μέχρι στιγμής, στο πρώτο 15νθημερο του Μαΐου, έχει ανοίξει μόλις το 30% των ξενοδοχείων, ενώ συνολικά αναμένεται να ανοίξουν όλα στο δεύτερο 15νθημερο του μήνα.

Ο ελληνικός τουρισμός σε δυο ταχύτητες

Αναμφίβολα, η τουριστική κίνηση δεν καταγράφει τις ίδιες ταχύτητες σ’ όλη τη χώρα. Όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος η εικόνα είναι καλύτερη στη Νότια Ελλάδα, και σε σχέση με προορισμούς που διαθέτουν αεροδρόμια, το Ηράκλειο της Κρήτης τα πηγαίνει καλά, η Κέρκυρα και η Ρόδος λιγότερο, η Κως σε ικανοποιητικά νούμερα, ενώ και η Αθήνα έχει θετική πορεία και λόγω των πτήσεων που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ.

«Κάθε περιοχή έχει τη διαφορετικότητά της. Η Μύκονος και η Σαντορίνη, ένα παγκοσμιοποιημένο προϊόν, δουλεύει πολύ καλύτερα, η Αθήνα ως city break κυρίως από τις ΗΠΑ αλλά και πέριξ της Αττικής -Αργοσαρωνικός, Κυκλάδες- έχει ήδη ξεκινήσει η κίνηση» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Διαφορετική είναι η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα με τη Χαλκιδική, την Πιερία, τη Θάσο «όπου ο Μάιος ουσιαστικά χάνεται» σχολιάζει ο κ. Τάσιος.

Χρονιά επιβίωσης

Ο τουρισμός, μία τεράστια βιομηχανία, η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, εισφέρει το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2021 καταγράφηκαν 10,65 δις ευρώ τουριστικά έσοδα, όταν είχαν προϋπολογιστεί 6 δις.

Το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά παγκοσμίως για τον τουρισμό και στην Ελλάδα καταγράφηκαν 4,5 δις ευρώ το 2020 και 6 εκατ. τουρίστες. Σε αντίθεση με το 2019, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με τα 33 εκατ. ξένους επισκέπτες και τα 19 δις ευρώ τουριστικά έσοδα.

Τι να αναμένουμε όμως για το 2022; «Είμαστε σε μια μεταβατική χρονιά, παρ’ όλο που την περιμέναμε ότι θα είναι η πραγματική ανάκαμψη» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και συμπληρώνει «είμαστε σε χρονιά επιβίωσης. Και αυτό για δυο λόγους:

α. δεν έχουμε Ουκρανία και Ρωσία, άρα πρέπει να βρούμε από εκεί νέους πελάτες και

β. η ανασφάλεια του πολέμου και της ακρίβειας του νοικοκυριού δημιουργεί μια καθυστέρηση στο να πάρει κάποιος την απόφαση να κάνει την κράτησή του. Άρα, γι’ αυτό το λόγο, χάνουμε το Μάιο, κατά βάση» συμπληρώνει.

Η εικόνα, μέχρι στιγμής, φαίνεται καλύτερη στα ξενοδοχεία 5 αστέρων και ο λόγος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ είναι ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος με πιο δελεαστικές τιμές για την χαμηλή περίοδο.

Ο ίδιος εξηγεί, ότι τον Ιανουάριο του 2020, προ κορωνοϊού, υπήρχε 65% μέση πληρότητα από κρατήσεις από Μάιο έως Σεπτέμβριο «άσχετα εάν μετά δεν δουλέψαμε», ενώ φέτος, από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο η μέση πληρότητα είναι στο 50%.

«Περιμένουμε σίγουρα μια χρονιά καλύτερη από το 2021» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, με το υπουργείο των Οικονομικών να κάνει εκτιμήσεις για το 80% εσόδου του 2019, νούμερο το οποίο μπορεί μεν πραγματοποιηθεί, αρκεί να ξεκινήσουν από τον Ιούνιο οι πληρότητες.

Η Χαλκιδική έχασε 150.000 αφίξεις από Ρωσία και Ουκρανία

Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος έχει «παγώσει» την παγκόσμια κοινότητα και σαφώς έχει επηρεάσει και τον τουρισμό. Περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα, η οποία απορροφούσε σημαντικό αριθμό Ρώσων και Ουκρανών τουριστών τα τελευταία χρόνια, επηρεάζονται άμεσα, και αναζητούν νέες αγορές για να καλύψουν τα κενά.

Η Χαλκιδική είχε 150.000 αφίξεις το 2019 από Ρωσία και Ουκρανία, «άρα δεν τις έχουμε» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της ΕΞΧ Γρηγόρης Τάσιος προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός προερχόταν από τη Ρωσία. «Σαφέστατα είναι μια απώλεια και για κάποια ξενοδοχεία, όχι για όλα, που θα καλυφθεί από την αγγλική, τη γερμανική αγορά και από τα Βαλκάνια. Κυρίως, όμως από τα Βαλκάνια, με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» προσθέτει.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η απώλεια από τις συγκεκριμένες αγορές, δεν μπορεί να καλυφθεί φέτος για τη Χαλκιδική, και ο λόγος είναι ότι όλα τα ξενοδοχεία δεν έχουν συμβόλαια με άλλες εθνικότητες (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία κτλ.).

«Πιθανότατα να συμβεί του χρόνου. Οπότε μένουμε στις 100 μέρες των Βαλκάνιων» αναφέρει στο GRTimes.gr με προβληματισμό ο κ. Τάσιος σημειώνοντας πως οι Ρουμάνοι είναι φοβισμένοι εξαιτίας της γειτνίασης με τον πόλεμο, το ίδιο και οι Σέρβοι αλλά και οι Πολωνοί -μια αγορά που έχει ανοίξει καλά για τη Χαλκιδική-, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί ο Μάιος και να αναμένουν τα αποτελέσματα για τον Ιούνιο.

Αύξηση λειτουργικού κόστους κατά 25%

Στην Χαλκιδική, αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός, για Βαλκάνιους, κεντροδυτικοευρωπαίους, Έλληνες και άλλες εθνικότητες, μέχρι στιγμής έχει ανοίξει το 30% των ξενοδοχείων επί του συνόλου των 540. Ωστόσο το δεύτερο 15νθημερο του Μαΐου θα ανοίξουν όλα, όπως επίσης και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ο κ. Τάσιος σχολιάζει και την αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, η οποία όπως δηλώνει είναι στο 25% , ανά δωμάτιο – διανυκτέρευση. «Προσθέτοντας την αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 25% , ανά δωμάτιο – διανυκτέρευση, σίγουρα, τα μάτια μας είναι το τι ταμείο θα κάνουμε τον Οκτώβριο, σε σχέση με το κόστος. Άρα, όχι αν θα είναι 1.000 οι αφίξεις ή 800, είναι πραγματικά τι θα μείνει στο ταμείο των επιχειρήσεων» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της ΕΞΧ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χαλκιδική – Τουρισμός: Συγκρατημένη αισιοδοξία ελέω ενεργειακής κρίσης

Σοφία Ζαχαράκη: «Θερμαίνονται» σιγά σιγά οι αφίξεις τουριστών

Μετά το δεύτερο 15νθημερο του Μαΐου το άνοιγμα των περισσότερων ξενοδοχείων

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top