ΓΣΕΕ από Θεσσαλονίκη: Οι τιμές έχουν πάει στον Θεό-Δεύτερη σε ακρίβεια η Ελλάδα στην ΕΕ (VIDEO)

ΓΣΕΕ από Θεσσαλονίκη: Οι τιμές έχουν πάει στον Θεό-Δεύτερη σε ακρίβεια η Ελλάδα στην ΕΕ (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν το πρωί της Τρίτης (2/4) στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης και στελέχη των διοικήσεων με θέμα την απεργιακή κινητοποίηση της 17ης Απριλίου και την ακρίβεια.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος μίλησε στη συνέντευξη τύπου που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 π.μ. στη Θεσσαλονίκη για την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού, για την ακρίβεια, αλλά και τον μεγάλο στόχο των συνδικάτων, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

«Θέλουμε περισσότερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας»

«Θέλουμε να πάρουμε τις αυξήσεις μας, αλλά όχι με την «ονομαστική» τους αναφορά, αλλά με την αγοραστική τους δύναμη. Οι κλαδικές συμβάσεις ουσιαστικά ορίζουν τους μέσους μισθούς, ωστόσο υπογράφονται ελάχιστες και όπου υπογράφονται, δεν επεκτείνονται. Όταν ξέρουμε ότι οι ανισότητες έχουν πολλαπλασιαστεί, εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο, εκτός από το να ζητάμε αυξήσεις. Ο Πρωθυπουργός έδωσε μια αύξηση που δεν «υπακούει» σε καμία λογική. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που αυξήσαμε τις τιμές σε τρόφιμα, καύσιμα κ.α. αλλά οι επιχειρήσεις» σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία είναι δεύτερη στην ακρίβεια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρώτη τη Μάλτα, ενώ ταυτόχρονα, είναι πρώτη στη συμμετοχή των κερδών στο Εθνικό εισόδημα από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

«Οι τιμές έχουν πάει στον «Θεό»

«Η ανισότητα οδηγεί τους ανθρώπους στην απόγνωση , στην οργή και στο μίσος. Βάζουμε το αίτημα των συλλογικών συμβάσεων, θέλουμε κατώτατο μισθό που θα έπρεπε να ήταν στα 908 ευρώ και όχι στα 830. Είναι εισόδημα και είναι σημαντικό και πάλι θα ήταν στα όρια της φτώχειας. Η ακρίβεια προκύπτει από την 4-5 μεγάλες αλυσίδες της εφοδιαστικής αλυσίδας που κυριαρχούν στην αγορά και κάνουν εναρμονισμένες πρακτικές και δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Έχουν τις ίδιες τιμές και τις έχουν πάει στον «Θεό» συμπλήρωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε πως «στις 17 Απριλίου κάνουμε την απεργία και ζητούμε τη συμβολή όλων. Παραδίδουμε τη σκυτάλη στο ΕΚΘ για να γίνουν δράσεις τις επόμενες 15 ημέρες και να ενημερωθεί ο κόσμος με το έντυπο υλικό. Η απεργία μας «πατάει» στα πόδια της και είναι η απόφαση των συνδικάτων. Αν δεν πετύχουμε αυτά που θέλουμε, δεν σταματούμε. Θέλουμε να πάμε παντού, να εξηγήσουμε στον κόσμο και να κριθούμε.

Έπειτα, ο Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε ότι η ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ πέτυχαν με τον ΟΑΣΘ να δημιουργηθεί ένα αναπληρωτικό πρόγραμμα και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στη Βιομηχανική περιοχή της Σίνδου να μετακινούνται εκεί με αστικό από την Αριστοτέλους, ώστε να μην ταλαιπωρούνται ακόμη παραπάνω.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης ελπίζοντας ότι αυτές οι δράσεις που πραγματοποιούνται θα στείλουν το κατάλληλο μήνυμα στην κοινωνία.

«Ευελπιστούμε ότι με αυτές τις δράσεις το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε θα διοχετευτεί στην κοινωνία και όλα αυτά θα γίνουν κατανοητά, ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να αντιδράσουμε και να στείλουμε το μήνυμα της αντίδρασης και της απαίτησης από την «κυβέρνηση» των πολιτών για να έχουμε μια ευημερία στο μέλλον μας. Για να μπορούν οι εργαζόμενοι να αμείβονται με αξιοπρέπεια, να μπορούν υγειής και ασφαλής να γυρίζουν στο σπίτι τους και να μην έχουν τον βραχνά της ακρίβειας, η οποία έχει συρρίκνωση το πορτοφόλι τους και έχει φέρει μεγάλες δυσκολίες στην ανταπόκριση των λογαριασμών τους» πρόσθεσε αναλυτικά ο Πρόεδρος του ΕΚΘ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του διήμερου των δράσεων για την 17η Απρίλη στην πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποιείται σήμερα ενημερωτική δράση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ακρίβεια αλυσόδεσε τον μισθό… στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top